Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Admin a odkupuje 😋

A tak serio to autorowi gratuluję świetnie wykonanej roboty 😉

Masz już jakieś koncepty na mózg maszynki? Prototypy, albo wdrożenia? Jakie funkcje przewidujesz?

Dobrze że odkopuje.. Ciekawa konstrukcja. Też liczę że autor miał czas i pochwali się co tam wymodził jeszcze ;]

• 2 tygodnie później...

Witam po przerwie.

Prace nad robotem trwają ale tempo nie jest powalające (zwykły brak czasu 🙂 ).

Jak zwykle kilkakrotnie zmieniła się koncepcja - np. w tym momencie robot nie posiada obracającej się podstawy - powody: (1) zbyt mocno kiwał się na boki, (2) było zbyt duże tarcie i serwo nie ustawiało się w zadanej pozycji.

Zamieścił bym parę zdjęć ale chciałbym Was trochę zaskoczyć 😉 i zaprezentować coś więcej niż tylko parę zmian widocznych gołym okiem.

Co mogę jeszcze napisać: płytki zacząłem w końcu wykonywać sam i przyznam, że efekty mnie nawet zaskoczyły, myślałem, że będzie gorzej.

Piszę też aplikację do komunikacji PC<>robot i mogę powiedzieć, że "na razie" komunikacja jest przewodowa 😃 .

Postaram się odzywać częściej.

Pozdrawiam

[ Dodano: 04 Mar 09 06:09 ]

Nie wytrzymałem 😃 - mały update:

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...
Bardzo ładne wykonanie 😃

Czekam na ostateczną wersje 😉

Dzięki.

A co wersji ostatecznej to takiej chyba "nigdy" nie będzie, bo pomysłów na rozbudowę mamy mnóstwo 😉 No może na zawody do Wrocławia pojedziemy z małym kompletem zrealizowanych pomysłów (mam nadzieję, że będą w tym roku).

Niedługo umieszczę filmik (jestem w trakcie "montażu" 😃 )

Pozdrawiam

[ Dodano: 08 Maj 09 09:13 ]

Najwyższy czas na małą prezentację: 😃

• 1 miesiąc później...

Wygląda bardzo fajnie 🙂

Kiedy możemy się spodziewać dokładniejszego opisu 😉

Zdradź chociaż co robot ma na pokładzie.

Muszę przyznać że ładnie ci wyszedł. Pamiętam jak robiłem ci do niego PCB, chociaż muszę się przyznać że było tragiczne 😳 . Widzę że zdecydowałeś się a zamówienie PCB do sonaru(czy też kupienie gotowego), te właśnie mi totalnie nie wyszło, za co cie bardzo przepraszam 😉.

Mam nadzieje że rzeczywiście pojawisz się we Wrocławiu bo chciałbym sobie zobaczyć bota na żywo.

Poza tym jak go nazwałeś?

Pozdrawiam

Wow, jeździ naprawde genialnie 😃

Fajna obudowa, i dobry pomysł z graficznym wyświetlaczem.

Czy zrobiłeś już komunikacje bezprzewodową?

Dziękuję.

Kiedy możemy się spodziewać dokładniejszego opisu 😉

Zdradź chociaż co robot ma na pokładzie.

No to jedziemy:

1. Mechanika:

- dwa moduły napędowe z przekładniami (prędkość maksymalna na nich to gdzieś około 1m/s)

- osiem serw TowerPro 5010 (ludzie na nie narzekają ale akurat u mnie realizują swoje zadanie wyśmienicie, chociaż na ramiona dokupię serwa dwa razy mocniejsze bo te się troszkę męczą)

2. Zasilanie:

- 8 akumulatorków 3800mAh do elektroniki,
- akumulator modelarski 4200mAh do silników i serw.

3. Elektronika:

- moduł główny (testowy na płytce od Decado 😉 ) - uP Atmega32,
- sterownik na 16 serw (uP Atmega8),
- moduł wyświetlacza od telefonu S65,
- moduł karty pamięci SD(na karcie mam zapisane pliki graficzne oraz dźwiękowe,
- moduł wzmacniacza audio 1W,
- moduł zasilania (3,3V, 5V, 6V).

4. Czujniki:

- odległości Sharpa 20-150cm,
- ultradźwiękowy,
- linii (przy okazji: ma ktoś na zbyciu cztery tcrt5000??),
- na podstawie danych z kamery: czujnik ruchu, podążanie za obiektem - niestety póki co kamerka jest na kabel).

5. Oprogramowanie:

Powstały dwie wersje w C i Bascomie.

Pisalem w C ale niestety z winy jak się później okazało stabilizatora 3,3V karta i wyświetlacz chodziły tylko na programowym SPI, a w Bascomie jego obsługę robi się w miarę łatwo.

Jest jeszcze program do obsługi z PC pisany w Visual Basic ale robię też próby z Visual C++ i biblioteką OpenCV.

6. Funkcje:

- jeździ,
- nie wpada na ściany,
- skanuje otoczenie (już prawie rysuje mapę terenu; jak dokupię czujnik Sharpa 5,5m to myślę, że pokój "narysuje" z jednego miejsca).

- mówi,
- powstaje moduł słuchu do rozpoznawania kierunku dźwięku oraz jego nagrywania.

Muszę przyznać że ładnie ci wyszedł. Pamiętam jak robiłem ci do niego PCB, chociaż muszę się przyznać że było tragiczne 😳 . Widzę że zdecydowałeś się a zamówienie PCB do sonaru(czy też kupienie gotowego), te właśnie mi totalnie nie wyszło, za co cie bardzo przepraszam 😉 .

Wcale tak źle nie wyszło. Dalej mam na nich sterownik serw, programator i do testów płytę główną ale wysłuchałem Twoich rad i teraz płytki robię już sam.

Czy zrobiłeś już komunikacje bezprzewodową?

Mam fajne moduły do komunikacji firmy Cypress ale chyba jednak zastosuję coś na bluetooth.

Ale się rozpisałem 😃

• Lubię! 1

Wow, gratuluje, normalnie prawie robot humanoidalny 😃 gratzy.

Aha i mam pytanie, czy S65 ma takie wyjścia jak na tym zdjęciu ( wydaje mi sie że to jest wyświetlacz od S65) ?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...