Skocz do zawartości

jakie koła będa optymalne do lf'a

Pomocna odpowiedź

Napisano

witam

Na wstępie prośba do moderatorów, aby nie kasowali tego tematu- miejcie serce 😅 .

Więc chciałem zapytać jakie koła wybralibyście do linefollowera. Chodzi głównie o przyczepność, i czy dociążenie pomoże na zakrętach, czy może będzie gorsze ze względu na dużą wagę. koło 1 koło 2 . Używam takich silników

Koła jak koła... Za to w innym temacie widziałem, że Twój lf będzie miał 3 czujniki... Nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawę, ale z takim projektem PCB będziesz w stanie wykorzystać może ze 20% możliwości tych silniczków, które chcesz zastosować.

witam

wiem, ale ja chcę robić tak, że wszystko co kupiłem (bo jest drogie jak na 12- latka) będę przekładał do innych moich konstrukcji.

Tak z pokolenia na pokolenie 🙂

kurczaczek, to jakie silniki sa gorsze, ale wytszymalsze?

Silniki z pololu ale nie w wersji HP. Pobierają mniej prądu więc szczotki i komutator dłużej wytrzymają, tylko pamiętaj, że te silniki mają mniejszy moment. Z drugiej strony w tych silnikach psuje się nie tylko komutator ale także przekładnia.

"koła 2" nie nadają się do LF, przetestowałem je.

"koła 1" będę dla ciebie najlepsze, łatwy montaż i dosyć dobra przyczepność.

czy dociążenie pomoże na zakrętach, czy może będzie gorsze ze względu na dużą wagę

Tutaj nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Zależy to od wagi robota i rozmieszczenia tego ciężaru (środek ciężkości musi być jak najniżej i blisko osi napędowej), materiału z jakiego wykonane są opony i powierzchni styku opony z podłożem (szerokość opony i bieżnik) i od momentu silników (jeśli silniki będą za słabe do wagi robota to będziesz miał problem na zakrętach).

Podsumowując, jeżeli wykorzystasz silniki pololu HP 30:1 i koła z pololu (koło 1) to waga robota powinna być w granicach 100g-200g (przy odpowiednio rozłożonej masie). Jeżeli zastosujesz silniki nie w wersji HP to robot powinien być lżejszy.

Ja w swoim robocie mam takie koła. Niestety, podczas testowania na płycie paździerzowej dość mocno się ślizgają... Czy są jakieś sposoby na zwiększenie przyczepności (poza kupieniem nowych kół)?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...