Skocz do zawartości

Ty też możesz zarobić na robotyce

devonport

Pomocna odpowiedź

Gdybyście mieli odpowiednie (nieograniczone) finanse to co związanego z robotyką chcielibyście zrobić? Mam na myśli projekt komercyjny taki który będzie praktyczny, który będzie zarabiał na siebie.

Ja miałem kiedyś pewien pomysł, który zrealizowałem z umiarkowanym powodzeniem. Ale na razie jeszcze nie zdradzę co to było 😋

Wpisujcie swoje pomysły, fantazje.

😃

Ja mam pomysł na zrobienie szkieletów lalek do stop-motion sterowanych komputerowo. Czyli tworzysz animacje szkieletu komputerowo, a następnie zostaje on przełożony na ruch lalki w rzeczywistości. Szkielet musi być oczywiście wyposażony w odbiornik i zestaw siłowników/silników 🙂

Chodzi o to by połączyć animację komputerową z tradycyjną, jednocześnie nie tracić zbytnio na czasie animacji lalki. Taki ruch zostaje odwzorowany na szkielecie, a kamery/aparaty rejestrują wszystko i powstaje film.

Ten pomysł powstał ponieważ wcześniej interesowałem się stop-motion i mam na koncie kilka krótkich filmików 😉

A ja myślałem o motion-capture zrealizowanym nie za pomocą diod IR, odbłyśników i kamer, a za pomocą czujników IMU i magnetometru. Tak, aby taki mocap mógł być prowadzony nie tylko w kontrolowanym, sztucznym środowisku, ale również np. w plenerze. Coś takiego to byłby hit (gdyby działało 😉 ).

Dobry skuteczny i tani roboodkurzacz mógłby się sprzedawać 🙂

Ale inny pomysł to robo avatary. W sensie maszyny humanoidalne, które zastępują nas w szkole/w pracy, jak jesteśmy np. chorzy. Myślę, że mogłoby to być całkiem opłacalne, gdyby tylko sterowanie było w miarę intuicyjne. Najlepiej jakaś rzeczywistość wzmocniona/wirtualna 😃

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Ja zrobiłbym ciało mechaniczne z komorą na mózg, tak że po śmierci mojego ciała organicznego chrurdzy mogliby przeszczepić mój mózg do robota. Wrósłby swobodnie w

receptory serwomechanizmów.

Przy odpowiednich modyfikacjach genetycznych mózgu byłbym nieśmiertelny.

Luko mi się wydaje że Siersciuch myślał, że dioda to forum sience-fiction, albo napalił się nagle na zrobienie supermegahiperfajnego robota z milionami czujników itp. To są jego pierwsze posty jak widzę.

Kolego Siersciuch proponuję zastanowić się nad tym co się wypisuje, albo przejrzeć wszystkie roboty jakie mamy, poczytać o naszych problemach jakie mamy z robotami, potem radzę przeczytać to.

A wracając do tematu, jak niby miałbyś zarobić za pomocą ciała mechaniczego?

A wracając do tematu, jak niby miałbyś zarobić za pomocą ciała mechaniczego?

Myślę, że jeśliby opracował niezbędne technologie to to byłby najmniejszy problem ;D.

Ale inny pomysł to robo avatary. W sensie maszyny humanoidalne, które zastępują nas w szkole/w pracy, jak jesteśmy np. chorzy. Myślę, że mogłoby to być całkiem opłacalne, gdyby tylko sterowanie było w miarę intuicyjne. Najlepiej jakaś rzeczywistość wzmocniona/wirtualna

To użytkownik Mihau może sobie fantazjować o robotach humanoidalnych a ja nie?

Wpisujcie swoje pomysły, fantazje.

No właśnie, nie czepiajcie sie, post jest zgodny z tematem. 😋

Ojjj czepiacie się 😋 Temat jest "na luzie", a Siersciuch mógłby z tego trzepać prawie tak dobrą kasę jak ja, kiedy opracuję system teleportacji przedmiotów 🙂

Teleportacja jest najlepszym pomysłem, bo można by kopiować dowolne przedmioty. Działałoby to jak

Ctrl + C i Ctrl + V w rzeczywistości. Genialne i realne w dalekiej przyszłości 😃

Co wy gadacie! Teleportacja jest już faktem, tylko w nieco innej skali niż byście chcieli 😉 Naukowcy już jakiś czas temu przesłali wiązkę światła laserowego na odległość 1m.. pytanie tylko - jaki to ma związek z tematem?

Od teleportacji do kopiowania daleka droga.

Teleportacja którą już opanowaliśmy polega na splątaniu kwantowym. Kiedy obiekt jest "teleportowany", to po prostu informacje o cząstkach w obiekcie są przesyłane do miejsca docelowego, gdzie maszyna składa KOPIĘ obiektu z dostępnych na miejscu atomów, które zaczynają "drgać tak samo jak atomy oryginału. Obiekt teleportowany nie znika po teleportacji ( chyba że go zniszczymy celowo np.:tajny projekt itp ), więc to w rzeczywistości kopiowanie, a w przypadku człowieka - klonowanie.

Najbardziej interesuje mnie, czy świadomość człowieka po jego zniszczeniu przeniosłaby się do kopii

podczas teleportacji.

Szybciej Ctr + X Ctrl + V

Jak "wytniesz" człowieka to go zabijesz...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.