Treker (Damian Szymański) Napisano Marzec 27, 2011 Udostępnij Napisano Marzec 27, 2011 Właśnie zakończyły się największe w Europie zawody robotów RobotChallenge. Przez dwa dni, w Wiedniu konstruktorzy z całego kontynentu walczyli w 11 konkurencjach: Line Follower, Line Follower z przeszkodami, Puck Collect, Humanoid Sprint, Lego Sumo, Humanoid Sumo, Nano Sumo, Mini Sumo, Mega Sumo, Micro Sumo oraz Mini Sumo Deathmatch. W rywalizacji tej wzięli udział konstruktorzy z wielu krajów w tym także z Polski. W zawodach mógł wziąć udział każdy zainteresowany, który posiadał autonomicznego robota zdolnego do wykonywania jednego z zadań konkursowych. Wszystkie konstrukcje biorące udział w turnieju były od podstaw projektowane i wykonywane przez uczniów, studentów i pasjonatów robotyki amatorskiej. W ostatecznej klasyfikacji medalowej Polska zajęła pierwsze miejsce, zdobywając łącznie 14 punktowanych miejsc, co dało nam znaczną przewagę nad drugą w kolejności Słowacją i trzecią Austrią. Warto podkreślić, że czołowe miejsca polskim drużynom udało się zająć w takich konkurencjach, które w naszym kraju nie zyskały jeszcze dużej popularności np.: Humanoid Sumo, Humanoid Sprint czy Puck Collect. Z przyjemnością zobaczymy opisy tych konstrukcji na Diodzie, przy okazji przypominam o trwającym konkursie, w którym nagradzane są Wasze roboty. Klasyfikacja medalowa Jak widać elektronika, mechanika i programowanie to jedne z tych dziedzin, w których stwierdzenie "Polak potrafi" jest jak najbardziej pozytywne. Teraz pozostaje nam tylko budowa kolejnych jeszcze lepszych konstrukcji, aby za rok pokonać resztę Europy jeszcze większą różnicą punktów. Wszystkim zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. Fot. Organizatorzy RobotChallenge. Strona konkursu: http://www.robotchallenge.org/ Galerie zdjęć: http://www.facebook.com/album.php?fbid=10150146489863377&id=381775208376&aid=298209 http://www.facebook.com/album.php?fbid=10150147290193377&id=381775208376&aid=298580 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mog123 Marzec 27, 2011 Udostępnij Marzec 27, 2011 Żadnego linka nie można było wkleić?😋 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Marzec 27, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 27, 2011 Poprawione 😉 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ridzi Marzec 27, 2011 Udostępnij Marzec 27, 2011 Trzeba by jakoś przycisnąć ich by opisali tutaj swoje konstrukcje ;D Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
pawcio0928 Marzec 29, 2011 Udostępnij Marzec 29, 2011 Mam pytanie czy rozdawano gadżety diody? Mnie to właśnie zachęciło do zalogowania się tu. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
nes86 Marzec 29, 2011 Udostępnij Marzec 29, 2011 Mam pytanie czy rozdawano gadżety diody? Mnie to właśnie zachęciło do zalogowania się tu. Jeśli pytasz czy w Wiedniu rozdawano gadżety diody to odpowiadam, że nie. Poza tym trudno chyba pozyskać nowych użytkowników poza granicami Polski jeżeli wszystkie materiały na diodzie są po Polsku. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Marzec 30, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 30, 2011 Dokładnie tak jak napisał nes86, na tych zawodach nie było sensu rozdawać gadżety, robimy to za to na wszystkich polskich imprezach i to powinno chyba wystarczyć 😉 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Kalc Marzec 30, 2011 Udostępnij Marzec 30, 2011 Gdzie mogę znaleść zasady takich zawodów jak humanoid sumo i humanoid sprint. Chodzi mi o wymiary robotów itp. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
olimek Marzec 30, 2011 Udostępnij Marzec 30, 2011 Kalc, Na stronie organizatora w regulaminie konkretnej konkurencji ^^ Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bobby Marzec 30, 2011 Udostępnij Marzec 30, 2011 Właśnie na TVP była wzmianka o RC11, a konkretniej to w sumie o Polakach tam 🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
CAROLUS Marzec 30, 2011 Udostępnij Marzec 30, 2011 Nom, też oglądałem. 😃 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Marzec 30, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 30, 2011 W dzisiejszym wydaniu "Metra", też pojawił się krótki wywiad z konstruktorami najszybszego robota - Hurricane. Chyba zamieszczenie tego newsa na wykop.pl przyniosło trochę rozgłosu dla robotyki amatorskiej 😉 Dodam tylko że news ten przeczytano ponad 14 000 razy w ciągu 2 dni 😉 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź