Skocz do zawartości

Budowa robota omijającego przeszkody

Pomocna odpowiedź

dzięki:) przeglądne co tam ciekawego zrobiłeś🙂)

Mactro nie czaje jednej linijki w Twoim kodzie:

Motor1(255,R);//jedź do tyłu
   Motor2(255,R);
   delay(1000); //przez sekundę
  [b] Motor1(255,R); //skręcaj[/b]
   Motor2(255,F);
   delay(1000);//przez sekundę 

gdzie definiowałes, że 255,R to skrecanie? wczesniej pisałes, ze R to jedź prosto..

R to zapewne jest prosto ale masz je ustawione tylko na jeden silnik. R pewnie jest mniejsze od 255 i dlatego robot przyśpiesza aby skręcić.

ok rozumiem w samo programowanie nie będe się bawił narazie:) znalazłem ten prawidlowy artykuł o zasilaniu:)

Ok czyli jak dotychczas podsumowując: robot miałby 4 czujniki podloża i 3 odleglości lub jeden ultradźwiękowy..

przypuśćmy, że robot jeździ do przodu, a moduł z czujnikami jest wysuniety ( wiecie jak np kombajny maja ostrza ) to potrzebuję aż 4??

Tak ci to zobrazuję:

W przykładzie 1, gdyby był jeden czujnik to wykrywałby podłoże, a koła już by go nie dotykały i robot by spadł.

W przykładzie 2 to samo, a dodatkowo, gdyby nawet wykrył spadek to cofając się spadnie z drugiej strony.

dzieki:) no rzeczywiście wydaja się odpowiednie:) ale teraz mi powiedz ile takich bym musiał użyć w robocie? i wykorzystać je jako czujniki odległości i podłoża?? czy do podloża inne??

Wspominając o nich myślałem o wykrywaniu przeszkody. Jak wcześniej wspomniano wystarczą 3 - narożniki i środek. Dopóki masz stan wysoki wiesz, że nie ma przeszkody. Jak tylko stan się zmieni - znaczy że wykrył przeszkodę. Musisz uważać na 2cm martwą strefę.

Do podłoża nadadzą się tylko wtedy kiedy robot będzie miał >2cm prześwitu. Chociaż nie uważam użycia ich do wykrywania podłoża za trafiony pomysł. Może jakieś krańcówki?

mam dobrane większośc części głównych do płyty głównej robota.. teraz silniczki.. napięcie będzie wynosiło 9V 6*1.5 V.. czyli rozumiem, że mam dobrać silniki o U=jak najbardziej zbliżone do 9V?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...