Skocz do zawartości

Sterowanie z telefonu przez btm222

pawel320

Pomocna odpowiedź

Witajcie.. Po ponad 2 latach wczytywania się w fora takie jak te, postanowiłem coś w końcu zrobić. Takim moim małym "marzeniem" było zrobienie robota sterowanego z telefonu (android) z wykorzystaniem PWM, najprawdopodobniej na BTM222, na początek jednak nie chciałbym rzucać się na głęboką wodę i chciałbym zrobić samo włączanie i wyłączanie diody przez btm.. no właśnie, tylko czy aż? Jakie trudności mogę napotkać, czy bluetooth terminal po stronie androida wystarczy czy potrzebuje czegoś jeszcze? Dam radę w samym bascomie?

Jak zrobić sterownie pwm w przyszłości, jeśli chodzi o silnik pobierający 2-3A? Dzięki i pozdrawiam, liczę na waszą pomoc od czego zacząć. 🙂 Wszelkie schematy i propozycje mile widziane.

Bluetooth w androidzie powinien wystarczyć. W końcu on wysyła tylko polecenia. Jak robot zareaguje na odebrane instrukcje to już zależy jak zaprogramujesz procesor.

Przypuszczam, że BASCOM może nie wydolić.

Aby sterować silnikami przez PWM musisz zastosować procka, który skomunikuje się z odbiornikiem BT, i który odbierze informację o wypełnieniu z odbiornika Bluetooth i przetworzy i będzie sterować mostkiem H lub dalej na jakiś motor driver.

Przez te dwa lata szukałeś czegoś konkretnego w tej dziedzinie?

Konkretnego to właściwie nic, przeczytałem większość tematów na elektrodzie i tutaj, a tak ogólnie to raczej się orientuje co do czego służy, jednak nie konkretnie, tzn musiałbym mieć instrukcję który pin do którego 😉 A co do bycia w temacie, to atmegi itp już przestudiowałem, ale mało wartościowych rzeczy znalazłem na tematy bluetootha, bo np na atmege to widziałem różne kursy, co do czego podłączyć i tak dalej. Skoro bascom "niezdoli :D" to pozostaje C+? A do samego zapalania diody, a później żeby poćwiczyć PWM diody RGB (czy jakoś tak) bascom wystarczy? dzięki za odp 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dzięki za ten artykuł ale przeczytałem go kilka razy i czuję niedosyt:D jak macie coś jeszcze to wyślijcie, dzięki

Przypuszczam, że BASCOM może nie wydolić

Do czego ?? do odebrania pojedynczej danej o nacisku palcem jakiegoś klawisza czy dotknięciu ekranu.

No wybacz.

Ja mam takie właśnie sterowanie na BTM112. Soft na procka napisany w bascomie. Zczytanie danych po porcie szeregowym generuje sprzętowe przerwanie.

Jeżeli ktoś tego w bascomie nie zrobi to sorka ale nie zrobi już w niczym.

• Lubię! 1

Można na allegro znaleźć tanie moduły z adapterami HC06 lub HC05(polecam te drugie)

Sterowanie komendami AT, podobno pracują z 5v czego sam nie sprawdzałem.

W każdym razie mam kilka takich modułów i spisują się super.

Można na allegro znaleźć tanie moduły z adapterami HC06 lub HC05(polecam te drugie)

Sterowanie komendami AT, podobno pracują z 5v czego sam nie sprawdzałem.

W każdym razie mam kilka takich modułów i spisują się super.

Sam hc05/06 pracuje na 3.3v, ale maksymalnie może działać na 4.1v - powyzej tej wartosci sie "pali". Oczywiście płytki o których wspomniałeś, mają wbudowany regulator, więc można ich używać na5v, bo same porty tx/rx sa 5v tolerant.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.