Skocz do zawartości

LineFollower sprawdzenie schematu

Pomocna odpowiedź

witam wszystkich, obecnie zajmuje sie stworzeniem wlasnego LineFollowera i tutaj mam 2 prosby do Was drodzy urzytkownicy

1. czy moglby ktos rzucic okiem na schemat i sprawdzic czy wsio jest dobrze polaczone ?

2. chcialbym dolaczyc do ukladu zasilania z aku dodatkowo fotogniwo doladowujace w miedzy czasie akumulatorek tylko nie wiem zbytnio jak i czy da rady dobrac odpowiednio mniejszych wymiarow fotoogniwo:/ aku zelowy 12V 1,3 mA

LineFollower schemat.pdf

Witam.

Czyżby to była praca inżynierska?:>

Ad1.

Moim zdaniem masz źle podłączone CNY70 albo ja poprostu nie widze jak one mają działac. Co wiecej nie wiem.

Ad2.

Osobiście mi się wydaję ze fotoogniwo to zbędna rzecz w LF. Nie wyciągniesz z nich jakoś dużo energii, a jest to dodatkowa masa oraz komplikuje uklad. Jeśli chodzi o akumulator to 1.3mA to mam rozumiec pomyłka ?:> Natomiast http://sklep.avt.pl/p/pl/4823671/akumulator+zelowy+12v+1-3ah.html taki akumulator jest według mnie zdecydowanie za ciężki (0.6Kg) i nieporęczny.

Do tego co powiedział gohandi dodam to, że na schemacie masz włącznik (między aku i stabilizatorem) ... chwilowy. Po za tym diodę led sygnalizującą zasilanie lepiej dać za stabilizatorem. Masz też kilka diod które są podpięte między vcc (+5, +12) a gnd, czyli świecić się będą cały czas. Rezystorki do Ledów 470ohm przy 12v to trochę mało.

Odnośnie akumulatora, aktualnie królują li-pol o pojemnościach poniżej 500mAh. Ogniwo słoneczne dużo nie da. A akumulator żelowy nie nadaje się do rozładowywania pełnego i pełnego ładowania, lepiej sprawuje się doładowywany.

LED7 w zasilaczu daj za stabilizatorem - jeśli to zwykły LED, to się spali przy tym rezystorze i napięciu 12V (policz sobie prąd). Chociaż już jednego masz, który pełni taką samą funkcję (mowa o LED5). W takim razie po co Ci LED7?

Podłączenie CNY70 to pomyłka, popatrz jak to jest zrobione w innych robotach na forum. A jak już poprawisz - czy sygnały zwracane przez transoptory nie przekroczą wartości ~2,5V (budowany Vref Atmegi8)? Pamiętaj, żeby ustawić odpowiednio rejestr (albo po prostu zewrzyj sobie Aref z Vcc - na jedno wyjdzie).

LED w złączu KANDA zostaw wiszący "w powietrzu".

LED6 - ta sama sytuacja co w zasilaczu (LED7). Z resztą, te dwie diody paliłyby się równocześnie 😉

Równolegle do silników polecam dać kondensatory 100n (można je też przylutować na zaciskach silnika).

Moim zdaniem żelowiec 1,3Ah do takiego robota to przesada, aczkolwiek jeśli się uparłeś to trudno 🙂 O ile silniki mają wystarczający moment obr. żeby ruszyć z miejsca i jednocześnie na tyle mały pobór prądu, żeby nie spalić mostka.

@up: częściowo ubiegnięty 🙂

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Drogi outsiderku:D:D

czujniki masz źle podłączone ( nie zwróciłem uwagi wcześniej na to;PP ). Z wyjścia A ciagniesz R=220 i podłączasz do 5V. Z wyjścia C masz R i diode szeregowo i to idzie do wejścia sterującego na atmedze..

Ta cewka nie jest Ci potrzebna

dziekuje za trafne sugestie, poprawie wsio jutro, a tak docelowo uklad bedzie podzielony na 3 PCB - jedna z zasilaniem, druga glowna, a trzecia same czujniki. LED 7 chcialbym zeby sygnalizowal mi ze na plytce zasilania jest napiecie z aku/baterii, a wlacznik chcialem dac bezposrednio za zrodlem zasilania w wiadomej sprawie zebym mogl tego robocika wlaczyc i wylaczyc, co dalej...plytki bd laczyl na goldpinach, i tak napewno glowna PCB bd posiadala 2 godlpiny z zasilaniem 5V i 12/9V ? i tu chcialem 2 diody ktore bd mi sygnalizowaly obecnosc tegoz napiecia w ukladzie czyli jak bd napiecie to maja swiecic caly czas mowa tu o LED 5 i 8. tylko co z zasilaniem glownym ? co radzicie zamiast tego ciezkiego zelowca ? nie wiem zbytnio co wybrac ;/

Oddzielanie zasilania nie ma IMO zbytniego sensu. Upchniesz to wszystko na jednej płytce. Czujniki oddzielnie są dobrym pomysłem.

Do zasilania najlepiej akku LiPo; baterie nieekonomiczne, a NiMH/NiCd(o zgrozo) za ciężkie i efekt pamięci. Ewentualnie można spróbować LiIon, ale też do lekkich nie należą.

naelektryzowany, oczywiscie trafna sugestia chodzilo mi o pushbutton znaczy wlacz/wylacz a nie przycisk chwilowy

serwa dam takie jako silniczki kol:

Serwo 9gram HXT900 od rctronik_pl

natomiast jakie aku to dalej nie wiem ;/ ok li-po, rozumiem ze wersja 7.4V

moze byc cos takiego np ?

AKUMULATOR CANON BP-208 DC-10 850MAH 7.4V *5I od RamYania

Komentarz dodany przez: Sabre

_allegro

a po co właściwie mu to w tym układzie?

Polecam zapoznać się z notą katalogową Atmegi ;]

Bo to nie jest jakiś rażący brak, w dodatku nie jestem pewien, ale chyba M8 miała kilka błędów konstrukcyjnych, w tym zwarcie pomiędzy AVcc i Vcc (niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę). Dławik to kilka groszy, od biedy można wlutować zworkę, ale mówiąc krótko - poprawia działanie ADC. Swoją drogą nie bez przyczyny wycofali M8 z produkcji, może warto przerzucić się na Mega88? Różnice dla przeciętnego zjadacza chleba są kosmetyczne, a układ jest nowszy i pozbawiony błędów poczciwej M8.

Bo to nie jest jakiś rażący brak, w dodatku nie jestem pewien, ale chyba M8 miała kilka błędów konstrukcyjnych, w tym zwarcie pomiędzy AVcc i Vcc (niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę)

Więc poprawiam, w starej m8 faktycznie był taki błąd, ale już w wersji A miało to zostać zlikwidowane. Ja bym nie ufał takim błędom, bo na przykład potrzebujesz więcej pamięci i wsadzasz m88 zamiast m8 i już może nie działać

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.