Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Dokładnie tak, nie ma po drodze żadnego stabilizatora, po prostu sterowanie przy pomocy PWM. Silnik Graupner 280 działał bezproblemowo w naszych poprzednich robotach na 12V (jako napęd do przekładni ślimakowej, bez PWM). Pobór prądu zależy od tego pod jakim obciążeniem pracuje silnik, a więc przy dość dużych oporach ruchu (turbina) prąd może sięgać 3A i więcej. Pamiętaj, że moc rośnie wraz z kwadratem napięcia i czasami warto skróicić żywotność silnika dla osiągnięcia lepszego wyniku 😉 Dodatkowo dodam, że poprzedni silnik - Graupner 300 - potrafił pobierać nawet powyżej 10A 🙂

ownya, dzięki za informację, zastanawiałem się pomiędzy tymi dwoma silnikami do turbiny, ale przekonałeś mnie do 280 🙂

PID bardzo wam się rozjeżdża, czy ładujecie co przejazd/macie kilka lipoli?

Mamy do dyspozycji dodatkowego lipola i staramy się utrzymywać napięcie na najwyższym poziomie, aby uniknąć konieczności stosowania stabilizatora (straty mocy).

Myślę, że 280 to dobry wybór, silnik naprawdę wytrzymały 🙂

Skoro już jesteśmy przy temacie turbin, to aktualnie pracujemy nad kolejną konstrukcją, w tej chwili prezentuje się to tak:

ownya, tunel sami robiliście, czy gdzieś można kupić takie ładne?

Wnioskując po tym jak wygląda wasza płyta główna zastanawiam się, czy przypadkiem nie pracujemy nad podobnym pomysłem 😉 Okaże się na RA2011 🙂

• 4 tygodnie później...

ownya, kolejne pytanie - zamierzam użyć tego samego procka co Wy, z tego co widziałem w dokumentacji do programowania trzeba użyć jeszcze jednego pinu z portu G, + na forach czytałem, że zamiast MISO i MOSI używa się tych dwóch pinów, które Wy używacie. Jak to jest? Mam standardowy programator USBasp i chciałbym nim programować 128mkę.

Do programowania służą piny PDO, PDI (zamiast MISO, MOSI) oraz oczywiście należy podpiąć SCK, Reset oraz zewrzeć masy obu układów.

sailo, a co z pinem PEN? Wg dokumentacji:

PEN is a programming enable pin for the SPI Serial Programming mode, and is internally pulled

high . By holding this pin low during a Power-on Reset, the device will enter the SPI Serial Pro-

gramming mode. PEN has no function during normal operation.

U was ten pin 'wisi' w powietrzu, w takim razie czego dotyczy ten zapis?

sailo, racja 😉 Przeczytałem ten zapis jeszcze raz i zrozumiałem, o co chodzi, dzięki 🙂 Jednak reguła pluszowego misia jest prawdziwa 😃

• 3 tygodnie później...

Upodobałem sobie zadawanie pytań w tym temacie 🙂 Jakiego trybu używacie do sterowania turbiną? Timer pod który macie ją podłączoną nie ma trybu PWM z regulowanym wypełnieniem, czy to oznacza, że macie na sztywno ustawioną jedną wartość, czyli włącz/wyłącz? Czy może testowaliście regulację i nic wymiernego nie wskazała? 🙂

Wejście regulatora turbiny jest podpięte pod wyprowadzenie "Timer/Counter2

with PWM", a więc jest regulowane wypełnienie. 😉

• 2 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...