Skocz do zawartości

[Kurs] Kurs programowania STM32 część 1 - narzędzia

lukpep

Pomocna odpowiedź

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

loop, ja korzystam z CoIDE 🙂 Tylko bardziej do procków Luminary, do STM32 mogę z czystym sercem polecić Keila uVision (kwestia upodobań i wygody)

A ja polecę książkę STM32 w praktyce wydawnictwo BTC. No i na początek też nie trzeba kupować tak drogiego zestawu ewaluacyjnego. Bo w zupełności wystarczy STM32 Discovery za niecałe 50zł z wbudowanym programatorem 😉

Darmowym środowiskiem do współpracy z STM jest również Ride7 firmy Raisonance , co prawda potrzebny jest też programator R-link żeby to chodziło.

Przy tych prockach warto i należy wspomnieć o bibliotekach od ST i dużym supporcie z ich strony, dużo przykładów, co ułatwia pracę na początku, ale najpierw trzeba i tak przebrnąć przez manuala, datasheety itp, to już nie byle atmega 🙂

Nawyk,

uVision testowalem i mialem problem z ST-linkiem (ZL30PRG) - zawieszal prace. Postapilem wedlug porad ze strony stm32.eu - zmienilem firmware programatora, zrobilem update biblioteki keila i byla poprawa - maly projekt sie debugowal... ale duzy juz nie chcial. Poza tym z tego co pamietam to uVision w wersji darmowej ma ograniczenie do 32kb kodu co u mnie odpada.

skowron,

Tak wystarczy Discovery ale ze ja akurat mam taki zestaw to na nim bede opisywal co i jak 😉

regrom,

owszem... ale R-link w wersji podstawowej to 99 euro a w profesjonalnej 750 euro... w zwiazku z tym podarowalem sobie to srodowisko.

Opis biblioteki i pierwszy program przewidziany jest na kolejna czesc.

z niecierpliwością czekam na pokazanie konfiguracji i pracy w True Studio ... używałem bardzo wygodnego uVision, ale projekt szybko doszedł do 32kB i powstał problem znalezienia nowego środowiska ... ponieważ także posiadam ZL30PRG wybór padł na True Studio ... lecz po 2h walki z przenoszeniem kodu i próbą odpalenia w TS odpuściłem sobie, ale mam wielką nadzieję, że ten kurs/poradnik mnie zainspiruje do ponownej próby 🙂 ... czekam na kolejne części !!!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.