Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Również potwierdzam, mam łącznie 5 pakietów tej firmy (3S i 2S) i z żadnym nie było najmniejszych problemów.

Ja z kolei czytałem jakiś artykuł w którym było porównanie ogniw etc. Z reguły po około 10 rozładowaniach i ładowaniach bez balansera było kilka mV różnicy pomiędzy ogniwami.

Ja raz miałem przypadek w lipolu 3S, że środkowa cela rozładowała się o wiele szybciej niż pozostałe. Było na niej około 3V, gdy na reszcie było około 4V. Było to jednak tylko raz, i do teraz aku działa bez problemu.

Posłużę się datasheetem jednego z ogniw li-ion:

Nie jest to DS ogniw modelarskich(wątpię, że gdzieś w internecie istnieją datasheety chińskich ogniw), ale ich charakterystyka ma podobny kształt(oczywiście przy trochę innych prądach). Jak widać przy małym prądzie pod koniec robi się bardzo stroma- na przestrzeni ~30mAh napięcie spada o 0,5V. Podobna sytuacja jest przy ogniwach modelarskich-nawet selekcjonowane ogniwa mogą się rozjeżdżać.

• 1 rok później...

Nie ma ktoś na sprzedaż/pożyczkę w krakowie ładowarki do li-pol 7,4 ? mam 2 reely i Volcraft które dostałem z 'zepsutym" pakietem, myślałem ze to przez złe przechowywanie (w pełni rozładowanego) ale teraz kupiłem nowy pakiet i obie ładowarki pierw coś kombinowały, a teraz rozjechały mi się celle ( 2s) i napięcie całości spadło do 6,6.... martwię się czy to już nie zabije pakietu ? Przerwałem ładowanie. Jakie są prądy ładowania w takich ładowarkach ? one się regulują w zależności od napięcia na pakiecie/cellach czy zawsze są w granicach 8++ ? bo moje są podejrzanie niskie.... Jakby ktoś mógł pomierzyć u siebie to byłbym wdzięczny.

Ja mam jedną z najtańśzych ładowarek Turnigy 2S/3S - ładuje prądem max (chyba) 800mA, średnio około 600mA i działa ok.

Czy pakiet umarł sprawdź miernikiem każde ogniwo w szeregu osobno - zobacz jakie mają napięcia, może są tylko rozjechane.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...