Skocz do zawartości

Sterowanie regulatorem silnika bezszczotkowego

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
Planuje stworzyć robota z wykorzystaniem silnika bezszczotkowego i próbowałem zrobić regulator samodzielnie ale po obliczeniach wychodzi że lepiej kupić gotowy.

Pomysł mój opiera się na zakupie regulatora stosowanego do samolotów np:

http://abc-rc.pl/p/6/1416/esc-h30a-regulator-prosty-nieprogramowalny--regulatory-esc.html

W instrukcji jest informacja jak podpinać odpowiednie przewody, lecz mam problem bo 3 przewody wychodzą do odbiornika. Jest tam Plus oraz Minus i jeszcze jeden który odpowiada za prędkość silnika i ten chciałbym podłączyć do mikroprocesora aby można było nim sterować autonomicznie.

Pytanie jest następujące:

Regulator taki jest sterowany prawdopodobnie PWM, tylko nie wiem jakie są wartości/jak wygląda sygnał dla minimalnej prędkości oraz dla prędkości maksymalnej.

Mam nadzieje że ktoś ma jakiś odbiornik aparatury RC i mógłby dla mnie sprawdzić jakie jest wypełnienie PWM przy min wychyleniu drążka jak i maksymalnym. Abym mógł to zaprogramować do mikroprocesora.

Bardzo proszę o pomoc.

Tak. Sterujesz je jak serwa bo wpinasz go do odbiornika. Nie ma tam kanałów o różnych zastosowaniach każdy jest taki sam.

Wiele regulatorów można na I2C przerobić. Wtedy łatwiej je będzie sterować szczególnie jak będzie ich więcej.

Możesz coś więcej o tym napisać? Czy ma to sens dla 4 regulatorów?

Czy ma to sens dla 4 regulatorów

Napisałem tylko że można. SAm wiele razy przerabiałem różne regle na i2c.

To już sprawa programisty czy sobie poradzi. Jeżeli w procku ma 4 sprzętowe pwm'y to nie bedzie problemu. gorzej gdy trzeba to programowo realizować.

• 2 miesiące później...

Żeby pomóc to muszę wiedzieć o jakie regulatory konkretnie chodzi

Wpisz w goglach hasło np

"converting pwm to twi"

a wszystkiego dowiesz się i bez mojej pomocy

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...