Popularny post bartek1333 Napisano Lipiec 8, 2011 Popularny post Udostępnij Napisano Lipiec 8, 2011 Witam,Jako że z mikrokontrolerami bawię się od jakiegoś czasu, postanowiłem wykonać pierwszego robota 🙂 . Dlaczego robot nazywa się Składak? - wystarczy zobaczyć jego zdjęcie 🤣 . Teraz do rzeczy. Mózgiem jest uC Atmega8 taktowany wewnętrznym oscylatorem 1MHz. Zaprogramowany w C. Program oparty na instrukcji warunkowej if. Driver do silników to l298n. Silniki to HL149. Koła wykonane z 2 zakrętek 😉 . Czujniki linii to popularne 3x CNY70. Z początku sygnał miał dochodzić do uC przez komparatory, jednak się okazało że scalaki nie chcą działać, więc eksperymentując z rezystorem podciągającym kolektor fototranzystora wybrałem 47k i daje to cyfrowy sygnał na wyjściu. Zasilania nie musiałem kupować, gdyż od modelu halowego Yak54 zostały mi 2 pakiety Li-pol Turnigy 360mAh 2s. Jeden pakiet wystarcza na zadowalający czas. Cała konstrukcja to płyty pleksi 2mm połączone śrubami. Robot jest zrobiony na tylu płytkach z tyloma przewodami, gdyż pierwotnie miały to być 3 płytki ale drukowane, jednak nie wyszły mi i zdecydowałem się na takie rozwiązanie. Tak poza tematem - 2 z tych płytek (uC i diody z zasilaniem) stosuję przy okazji do nauki programowanie (jeszcze mam wyświetlacze LED). Wady: za dużo płytek (następnym razem będzie 1) czasami ślizgają się koła trochę mało czujników (gdyby więcej było to by był płynniejszy ruch) Zalety: to mój pierwszy robot 😉 silniki mają zadowalającą prędkość możliwość wprowadzenia zmian (np. przerobienie na światłoluba 😋 ) Teraz zdjęcia: I krótki film: Pozdrawiam i proszę o komentarze i sugestie. 3 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
sobal44 Lipiec 8, 2011 Udostępnij Lipiec 8, 2011 poraża estetyką, zamiast kilku luźnych płytek zrób jedna, kup jakieś lepsze koła. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Lipiec 8, 2011 Udostępnij Lipiec 8, 2011 1. Okiełznaj przewody 2. Przymocuj płytki żeby się luzem nie walały 3. Odetnij nadmiar opasek zaciskowych 4. Gratuluję pierwszego robota Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
michal Lipiec 8, 2011 Udostępnij Lipiec 8, 2011 Witam. Rozbroił mnie przełącznik ,a i plus za ledy. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Sabre Lipiec 9, 2011 Udostępnij Lipiec 9, 2011 Przenoszę do działu "Konstrukcje początkujących", oby twój następny robot był lepszy, szybszy, popracuj też nad wyglądem i lutami, bo te wielkie krople cyny na płytce czujników nie wróżą dobrze na przyszłość. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
bartek1333 Lipiec 10, 2011 Autor tematu Udostępnij Lipiec 10, 2011 Dziękuję wszystkim za szczere słowa i porady. Nie pozostaje mi więc nic innego, jak zrobić coś naprawdę porządnego 😃 . Pozdrawiam Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Carpe Diem Lipiec 15, 2011 Udostępnij Lipiec 15, 2011 No z wyglądem niezbyt ale jak na pierwszego robota to ważne, że jeździ. Gratulacje. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »