Skocz do zawartości

Wasze warsztaty

Pomocna odpowiedź

Jak patrze na te wasze uporządkowane warsztaty, to nabieram coraz więcej ochoty na zrobienie zdjęcia swojego biurka, żeby to wszystko zbilansować 😃.

Ja tam jestem zwolennikiem powiedzenia: porządek jest dla idiotów, geniusz potrafi zapanować nad chaosem.

albo jak to Albert Einstein powiedział: Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko?

• 3 tygodnie później...

Warsztaty które widziałem są bardzo uporządkowane w porównaniu z moim:

Jest taki bałagan, bo akurat kończę robota, tak to jeszcze robię tam lekcje, zwykle było tam czyściej (do czasu aż zainteresowałem się robotyką). 😉

Będę musiał zbudować jakieś zasieki, płot kolczasty albo cuś, bo tata zagroził wyrzuceniem zawartości biurka, jeśli tam nie sprzątnę do niedzieli. 😕

Ja tam jestem zwolennikiem powiedzenia: porządek jest dla idiotów, geniusz potrafi zapanować nad chaosem. Albo jak to Albert Einstein powiedział: Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko?
Też to popieram. Muszę to powiedzieć tacie. 😉
  • 3 miesiące później...

Z obserwacji w tym temacie i wywiadu środowiskowego, jakie zawsze przeprowadzam poznając nowych ludzi np. na zawodach muszę się pochwalić, że nikt do tej pory nie zaskoczył mnie lepszą dostępnością do maszyn i urządzeń umożliwiających wykonanie części mechanicznych do robotów od mojej. Tzn. mam 24godzią możliwość korzystania z pięknego parku maszynowego:

Na zdjęciu pewnie nie bardzo widać ale akurat jest frezowana rama do robota minisumo "Lurker'a".

Jedno z kilku pomieszczeń warsztatu które też służy jako magazyn materiału.

Dla elektroników i automatyków najciekawsze pomieszczenie pod względem wyposażenia a mianowicie; frezarka ze sterowanie numerycznym MAHO MH400 z dokładnością przesuwu 0,005mm , oraz tokarka TUC50 z założonym odczytem cyfrowym 2osiowym 3kanałowy marki SONY i kilka elektronicznych drobiazgów.

CzubuŚ podczas pracy.

Co prawda nie potrafię pięknie pisać ale potrafię dorabiać elementy do takich cudownych rarytasów (daje to naprawdę wiele satysfakcji i radości).

Jest jeszcze sporo do opisania ale podaruje sobie to aby nie przynudzać no chyba, że ktoś miałby ochotę pociągnąć temat najlepiej w bezpośrednim spotkaniu przy jakiś "ciężkich obróbkowo materiałach".

To na tyle z części mechanicznej elektronika powstaje na razie tak jak u większości os. w domowych warunkach w moim pokoiku. Jest on wielofunkcyjny kiedyś nawet koncert rockowy się w nim odbył🙂. Długo by pisać co on już widział a co jeszcze go czeka więc najlepiej będzie jak sami ocenicie po krótkiej foto prezentacji.

https://www.youtube.com/watch?v=GKBGS_0rsSc

Gdybym miał się z kimś zamienić na miejsce tworzenia moich minisumo w grę wchodziły by warsztaty od nes86'a ze względu na klimatyczną scenerie i bogate wyposażenie oraz Mario'a bo cenie sobie połączenie warsztatu mechanicznego, elektronicznego i chemicznego (te baniaki wyglądają naprawdę ciekawie jestem wykwintnym smakoszem mózgotrzepów). Sam kiedyś posiadałem laboratorium:).

• Lubię! 1
nikt do tej pory nie zaskoczył mnie lepszą dostępnością do maszyn i urządzeń umożliwiających wykonanie części mechanicznych do robotów od mojej

Szkoda że nie napisałeś tego dzień wcześniej, bo bym cię zaskoczył 😉 Chociaż maszyny, do których mam dostęp na co dzień bardziej nadają się do budowy lekkich pojazdów pancernych, to wiele razy wykorzystywałem je do takich a innych celów, no i mam jeszcze dostęp do szkolnego parku maszynowego.

• 4 miesiące później...

Widzę, że temat jakoś ucichł, więc ja go odkopię 😃 Przedstawiam wam mój kącik, w którym powstają wszystkie konstrukcje.

Na początek stanowisko pracy:

W prawym boku obu zdjęć widać "ciekawą" szafeczkę na elementy. Kiedyś kupowałem te zestawy AVT z setkami elementów a na dodatek wzbierały się nowe. Zaszła potrzeba jakiejś segregacji i intuicyjnego znajdowania elementów. Szafeczka wykonana z 200 pudełek po zapałkach sklejanych różnymi metodami 🤣

Teraz inne wyposażenie:

Jak widać na dole chemia, kabelki, radiatory itp. Na środkowym piętrze umieściłem multiszlifierkę, koszyczek (w którym znajdują się: multimetr, pistolet do Hot Glue, okulary zabezpieczające i maska zabezpieczająca). Obok multinarzędzia widnieje cała "sterta" pudełek. W połowie z nich są rożnego rodzaju śrubki, nakrętki itd. W drugiej połowie znajdują się większe złącza, wyświetlacze itp. Na samej górze umieściłem kity i pudełka po zestawach AVT oraz pudełka na narzędzia. Wbrew pozorom tylko w jednym z nich są narzędzia 😉 W pozostałych dwóch znajdują się elementy do robotyki i większe ilości elementów elektronicznych.

Tutaj na parapecie stoi sobie wytrawiareczka 🤣 Oczywiście ma towarzystwo 😉

Zaś już w moim pokoju są moduły, z których pomocą programuję mikrokontrolery 😉

Proszę nie komentować tego co jest w prawym dolnym rogu pierwszego zdjęcia szuflady 🤣

• Lubię! 1
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Ktoś kiedyś pisał co nowego ciekawego w naszych warsztatach ja mam się czym pochwalić 😅

5h wprowadzaliśmy na warsztat pierwszego CNC przy 13' mrozie 😅

już niedługo jeśli nie znajdę innej pracy powinienem potrafić obsługiwać tą frezarkę a wtedy elem. tego typu https://www.forbot.pl/forum/topics7/minisumo-ivan-vt5444,25.htm

to chwila moment bo na konwencjonalnych maszynach to samobójstwo 😅

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...