nero_pat Napisano Wrzesień 19, 2011 Udostępnij Napisano Wrzesień 19, 2011 Witam, Chcę sterować napięciem na mosfecie za pomocą wspomnianego uC. Miałem specjalnie wykorzystywać w tym celu przetwornik AD/DA (odczytuję też aktualne napięcie), ale wyczytałem , że atmega ma wbudowany przetwornik analogowo-cyfrowy.. Zastanawiam się w związku z tym, czy ma również przetwornik cyfrowo-analogowy? Jeśli tak, to jak z niego korzystać, albo gdzie mogę znaleźć jakieś informacje na ten temat? Natomiast jeśli nie ma, to czy macie może jakieś sposoby na ominięcie tego problemu? Bo skoro mogę korzystać z wewnętrznego AD, to bez sensu myślę jest specjalny montaż teraz osobnego przetwornika.. 🙁 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotreks-89 Wrzesień 19, 2011 Udostępnij Wrzesień 19, 2011 nero_pat a zajrzeć do DS-a to już się nie dało? Atmega8 nie ma przetwornika cyfrowo - analogowego. Owszem ADC jest, ale DAC już brak 😉 W tym celu możesz wykorzystać dedykowane do tego układy DAC 😉 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Grzesieq94 Wrzesień 19, 2011 Udostępnij Wrzesień 19, 2011 Tutaj jest taka ładna tabelka od producenta, która mówi, że Atmega 8 nie posiada przetwornika DAC... @up ;D 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
nero_pat Wrzesień 19, 2011 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 19, 2011 widziałem, ale jak to mówią "nadzieja umiera ostatnia" 🙁 Dzięki bardzo ! 🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
piotreks-89 Wrzesień 19, 2011 Udostępnij Wrzesień 19, 2011 nero_pat niejeden mikrokontroler STM32 (albo nawet wszystkie 😃 ) posiadają DAC. Jeśli cię to interesuje to cenowo dorównują AVR-om. Nawet jest kompilator BASIC-a na te procki. Szkoda, że płatny 😕 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
nanab Wrzesień 19, 2011 Udostępnij Wrzesień 19, 2011 ADC jest, DAC nie ma. Zostaje zmiana uc, PWM+opamp albo zewnętrzny DAC. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bobby Wrzesień 19, 2011 Udostępnij Wrzesień 19, 2011 Prosty DAC można zrobić na kilku rezystorach, niestety jest to pinożerne - do każdego pinu uC podłączamy rezystor o wartościach 1R, 2R, 4R itd, w zależności od tego, jaką chcemy rozdzielczość. Do tego zestawu potem pull-up/down i jest DAC 0-5V. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
BlackJack Wrzesień 19, 2011 Udostępnij Wrzesień 19, 2011 Ostatecznie przerzucić się na procesory PIC, one mają programowane napięcie odniesienia, 4 lub 5 bitowe, które notabene nie jest niczym innym jak DACiem. Jak już musisz koniecznie na ATMedze 8 to dowolny kanał PWM i do niego obwód RC, w ten sposób też zrobisz prostego DACa. Tylko dobrze buforować to sobie wzmacniaczem operacyjnym. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
sobal44 Wrzesień 20, 2011 Udostępnij Wrzesień 20, 2011 sterowanie napięciem na mosfeta można zrobić bardzo prosto. do bramki mosa podłaczasz poprzez filtr wyjście PWM. I zależnie od wypełnienia masz napiecie regulowane na tranzystorze Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
OldSkull Wrzesień 21, 2011 Udostępnij Wrzesień 21, 2011 DAC można również łatwo zrobić za pomocą scalaka 74595 podłączonego do SPI i mającego podłączone rezystory (drabinka R-2R). Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotrva Wrzesień 30, 2011 Udostępnij Wrzesień 30, 2011 albo PCF8591 - 4 kanały ADC (akurat zbyteczne) + 1 kanał DAC (wszystko po 8 bit) Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Xweldog Wrzesień 30, 2011 Udostępnij Wrzesień 30, 2011 Sobal44, możesz podać coś bliżej nt. tego filtra między PWM a bramką MOS-feta ? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź