Skocz do zawartości

Przetwornik DAC Atmega8

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Chcę sterować napięciem na mosfecie za pomocą wspomnianego uC. Miałem specjalnie wykorzystywać w tym celu przetwornik AD/DA (odczytuję też aktualne napięcie), ale wyczytałem , że atmega ma wbudowany przetwornik analogowo-cyfrowy.. Zastanawiam się w związku z tym, czy ma również przetwornik cyfrowo-analogowy? Jeśli tak, to jak z niego korzystać, albo gdzie mogę znaleźć jakieś informacje na ten temat?

Natomiast jeśli nie ma, to czy macie może jakieś sposoby na ominięcie tego problemu? Bo skoro mogę korzystać z wewnętrznego AD, to bez sensu myślę jest specjalny montaż teraz osobnego przetwornika.. 🙁

nero_pat a zajrzeć do DS-a to już się nie dało? Atmega8 nie ma przetwornika cyfrowo - analogowego. Owszem ADC jest, ale DAC już brak 😉 W tym celu możesz wykorzystać dedykowane do tego układy DAC 😉

• Pomogłeś! 1

nero_pat niejeden mikrokontroler STM32 (albo nawet wszystkie 😃 ) posiadają DAC. Jeśli cię to interesuje to cenowo dorównują AVR-om. Nawet jest kompilator BASIC-a na te procki. Szkoda, że płatny 😕

Prosty DAC można zrobić na kilku rezystorach, niestety jest to pinożerne - do każdego pinu uC podłączamy rezystor o wartościach 1R, 2R, 4R itd, w zależności od tego, jaką chcemy rozdzielczość. Do tego zestawu potem pull-up/down i jest DAC 0-5V.

Ostatecznie przerzucić się na procesory PIC, one mają programowane napięcie odniesienia, 4 lub 5 bitowe, które notabene nie jest niczym innym jak DACiem.

Jak już musisz koniecznie na ATMedze 8 to dowolny kanał PWM i do niego obwód RC, w ten sposób też zrobisz prostego DACa. Tylko dobrze buforować to sobie wzmacniaczem operacyjnym.

sterowanie napięciem na mosfeta można zrobić bardzo prosto. do bramki mosa podłaczasz poprzez filtr wyjście PWM. I zależnie od wypełnienia masz napiecie regulowane na tranzystorze

• 2 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...