Skocz do zawartości

Elektronika cyfrowa - bramki logiczne - podstawowy materiał!

Pomocna odpowiedź

• 1 miesiąc później...

Według EdW, 10/2008, artykuł "Kurs CPLD część 2":

"(...) Zadajmy sobie jednak pytanie: co to znaczy podać jedynkę logiczną na wejście układu? Odpowiedź w dużej mierze zależy od zastosowanego standardu - TTL czy CMOS? W pierwszym przypadku za jedynkę logiczną uznaje się napięcie z zakresu 2V do 5,5V, natomiast w drugim wartość odpowiadającą napięciu od 3,5V do 5V (dla zasilania 5V). (...)"

Odświeżam temat ale nie było to uwzględnione a dzisiaj właśnie czytałem sobie ten artykuł 🙂.

• 2 miesiące później...

Witam, mam pytanie dotyczące przerzutników D ( TTL ). Mianowicie chodzi o wejścia

CLR i PR ( a może ~CLR i ~PR ? ).

Pytanie brzmi, czy w tabelach funkcji logicznych dostępnych w dokumentacjach przerzutników wejścia te są zanegowane, czy nie. Oto przykład, który budzi moje wątpliwości:

1. Texas Instruments : wejścia zanegowane (tabelka taka sama).

http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/74act11074.pdf

2. Fairchild Semiconductor : wejścia nie są zanegowane, a tabelka wciąż ta sama.

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/50910/FAIRCHILD/DM7474.html

Zasadniczo analizując konstrukcję przerzutnika dochodzę do wniosku, że w tej tabeli powinno być ~CLR i ~PR (czyli tak jak w 1. texas instruments) i teraz nie wiem czy w drugim linku panowie założyli, że to oczywiste? Dzięki za odpowiedź.

• 5 miesiące później...
Pytanie brzmi, czy w tabelach funkcji logicznych dostępnych w dokumentacjach przerzutników wejścia te są zanegowane, czy nie. Oto przykład, który budzi moje wątpliwości(...)Zasadniczo analizując konstrukcję przerzutnika dochodzę do wniosku, że w tej tabeli powinno być ~CLR i ~PR (czyli tak jak w 1. texas instruments) i teraz nie wiem czy w drugim linku panowie założyli, że to oczywiste?

tak sobie czytam i widzę że nikt nie udzielił Tobie odpowiedzi, spójrz na schemat wewnętrzny i zobaczysz że od fairchilda (schemat wewnętrzny na pierwszej stronie dokumentacji) wejścia preset i clear są zanegowane (na schemacie), a to jak kto sobie nazwie wyprowadzenie (nieważne czy zgodnie z zasadami które zwykło się przyjmować: np ~clr) to już jego (producenta) wolna wola 😉

• 4 tygodnie później...

Dzięki za odpowiedź 🙂. To dosyć podstawowa sprawa, ale lepiej mieć jasność. Te różnice między nazewnictwem, a tym co tam rzeczywiście wystaje nadal mnie trochę spowalniają, ale to chyba kwestia wprawy. Pozdrawiam.

• 8 miesiące później...

Dopiero zaczynam swoją przygodę z robotyką, a więc również z elektroniką i dlatego postanowiłem poszukać czegoś co ułatwi mi zrozumienia pewnych podstaw z elektroniki.

Znalazłem program Atanua.

Jest on bezpłatny i można go pobrać np stąd: ATANUA

Można tam również przećwiczyć podstawowe bramki logiczne oraz popróbować zaprojektować jakieś proste układy.

Jak na początek to dla mnie dobry. 🙂

Poniżej screeny z tego programu:

• 1 rok później...
Taką bramkę mozna zastosować w kazdym układzie???

Tak widzę że nikt nie odpisał to odrobinkę rozwieję wątpliwości bo wiem że na sam początek ciężko to wszystko ogarnąć🙂 Bramkę można zastosować oczywiście w każdym układzie tylko nie wolno podać na elementy za wysokiego napięcia co by ich nie spalić🙂 działać powinny w każdym układzie jednakowo

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...