Harnas Październik 27, 2011 Udostępnij Październik 27, 2011 Mała literówka w http://www.dodatki.forbot.pl/enkodery.php przycik
Treker (Damian Szymański) Listopad 11, 2011 Autor tematu Udostępnij Listopad 11, 2011 Dodałem bardzo prosty przelicznik mils mm http://www.dodatki.forbot.pl/mm_mils.php Nie miałem niestety ostatnio czasu na nic większego, dlatego zrobiłem chociaż to. Ciągle liczę na propozycje z Waszej strony
KD93 Listopad 11, 2011 Udostępnij Listopad 11, 2011 Treker, może jakieś obliczanie częstotliwości przerwań dla timerów na podstawie taktowania, prescalera i wartości licznika. Proste dzielenie a kilka dzielników na raz ułatwiłoby sprawę.
Treker (Damian Szymański) Listopad 11, 2011 Autor tematu Udostępnij Listopad 11, 2011 KD93, dokładnie o czymś takim też myślałem. Tylko obecnie nie mam czasu, aby to przygotować :/ Jakby ktoś miał czas to chętnie zakoduje podesłany już "algorytm" obliczeń
piotreks-89 Listopad 12, 2011 Udostępnij Listopad 12, 2011 Treker rozumiem, że algorytmy w PHP, czy JS? Może jeszcze coś innego
Treker (Damian Szymański) Listopad 12, 2011 Autor tematu Udostępnij Listopad 12, 2011 Nieee, wystarczy sam opis, co jak wyliczyć etc. Ja sobie to już przepiszę do PHP.
piotreks-89 Listopad 12, 2011 Udostępnij Listopad 12, 2011 Treker jak będę miał czas to ci podrzucę Znaczy jak się podszkolę i napiszę co i jak
GAndaLF Listopad 13, 2011 Udostępnij Listopad 13, 2011 Tutaj macie kilka prostych obliczeń do timerów: T = ( p / fmcu ) CTC = (( 1 / fd ) / T ) - 1 Td = ( CTC + 1 )* T fd = 1 / Td T - okres timera fmcu - częstotliwość taktowania MCU Td - docelowy okres jaki chcemy osiągnąć fd - docelowa częstotliwość jaką chcemy osiągnąć p - preskaler CTC - wartość rejestru OCR dla trybu CTC jeżeli pod CTC podstawimy maksymalne wartości rejestru timera to otrzymamy czasy dla OVF 1
fish Listopad 13, 2011 Udostępnij Listopad 13, 2011 Załączam swój mały arkusz w Excelu do timerów z atmegi128, mam nadzieję, że się przyda Wodotrysków nie ma, najważniejsza jest funkcjonalność. avr timery.xls
GAndaLF Listopad 13, 2011 Udostępnij Listopad 13, 2011 W tych wzorach wyżej przez okres timera rozumiałem okres jednego "ticku" timera, a Td i fd odnoszą się do okresu i częstotliwości przerwania. Po wzorach łatwo się domyślić, ale trochę niejasno to opisałem
BlackJack Grudzień 25, 2011 Udostępnij Grudzień 25, 2011 Znalazłem fajny kalkulator dla Timerów w procesorach PIC Microchipa. http://eng-serve.com/pic/index.html
Treker (Damian Szymański) Grudzień 25, 2011 Autor tematu Udostępnij Grudzień 25, 2011 Ja tylko dodam, że nie zapomniałem o projekcie. Najpierw jednak staram się znaleźć jakieś sensowne rzeczy do liczenia, dopiero później to zaimplementuje. Ciągle możecie podsyłać Wasze pomysły.
GAndaLF Grudzień 25, 2011 Udostępnij Grudzień 25, 2011 to myślę, że przyszłościowo timery ARMów też by można uwzględnić
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »