Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Znaczy nie wierzę w swoje zdolności, a poza tym większość płytek musi być zrobionych na 0,5 mm +-0,1. Może znajdzie się ktoś na forum kto za opłatą oczywiście mógł by wykonać 5 płytek (cały projekt to jakieś 23x100mm) na laminacie 0,5mm. Jak coś to piszcie na PW.

• 1 miesiąc później...

Witam!

Dawno nie pisałem nic nowego. Przez ten czas projekt za dużo się nie posunął do przodu. Z góry chciał bym nie polecić firmy fabryka-pcb. Płytki które u nich zamówiłem były tak naprawdę od razu do wyrzucenia miedź przy lutowaniu sama odpadała 2 płytek w ogóle nie dostałem były wykonane na grubszym laminacie niż zamawiałem oraz niektóre były połamane. Dzięki tej firmie nie zdążyłem na RA2011 :/. Jednak projektu nie pozostawiłem. Wszystkie założenia się zmieniły ponieważ będzie on zbudowany na laminacie 2 stronnym 0,8mm z procesorem atmega8 i mostkami h - SI9988. Poniżej prezentuję schemat nowej płytki głównej:

Czy macie jeszcze pomysł co mogę do niej dołożyć ponieważ mam jeszcze trochę miejsca na płytce.

Pozdrawiam Przemek Krasiński!

small-man proponuję dodać kondensatory 100n pomiędzy wyprowadzenia silników. Dodatkowo po jednym 100n na zasilanie mostka 😉

Dodaj jeszcze wartości elementów, bo łatwiej jest poprawiać i czytać schemat.

small-man skoro masz jeszcze miejsce to proponuję kilka kondensatorów na zasilanie całego układu. Silniki generują zakłócenia, zaś te można zlikwidować (oczywiście nie do zera) filtrowaniem zasilania. Myślę, że jakiś elektrolit/tantal powinny dać sobie radę 😉

Jeśli po takim zabiegu będziesz miał jeszcze miejsce to pokusiłbym się o dodanie tych kondensatorów 100n na zasilanie samych mostków 😉

Dzisiaj zrobiłem płytkę z czujnikiem GP2Y0D810Z0F. Jak na razie przetestuję to rozwiązanie lecz płytka główna zaprojektowana jest tak że mam pole do popisu. Na jednej stronie rozlane jest gnd na drugiej zaś vcc.

Na jednej stronie rozlane jest gnd na drugiej zaś vcc.

Nie wiem czy to dobry wybór, bardzo łatwo zrobić zwarcie na takiej płytce.

Dodatkowo "roznosisz" sobie po całej płytce szumy (zakłócenia) z zasilania.

Nie do końca, jeśli jedna płytka ma masę to jest ok, w bardziej skomplikowanych płytach jedna warstwa to jest np poligon 3.3V i testy kompatybilności przechodzi.

Nie do końca, jeśli jedna płytka ma masę to jest ok, w bardziej skomplikowanych płytach jedna warstwa to jest np poligon 3.3V i testy kompatybilności przechodzi.

Hmmm, faktycznie jest tak np. w wielowarstwowych płytach głównych komputerów, czyli w dość newralgicznym miejscu.

Osobiście unikam takiego podejścia, ale może niepotrzebnie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...