Skocz do zawartości

Minisumo Haker- worklog

Pomocna odpowiedź

Aktualne zdjęcia (biorę się za wytrawianie płytki 😉 )

Mam pytanie co do wymiarów robota. Czy jak z robota odstaje klin ale po dociśnięciu mieści się w 10x10 to przepuszczają czy dyskwalfikują robota?

Czy jak z robota odstaje klin ale po dociśnięciu mieści się w 10x10 to przepuszczają czy dyskwalfikują robota?

Z tego co wiem to robot powinien przechodzić przez miarkę luźno, bez użycia siły, więc jak masz możliwość to popraw to. Szybko ci idzie ten robot 😉

klonyyy fajnie ci idzie 😉 Ale nie przemyślałeś jednej kwestii co do tych klinów. Przecież jak podważysz przeciwnika to wjedzie ci on do środka 🤣 Na dodatek ma bezpośredni dostęp do kół. Ja bym jakoś utrudnił "wjazd" przeciwnika w koła. Sam dopiero teraz na to wpadłem...

Fajne masz "zawiasy" 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Nie jest to ukończony robot dlatego ma wiele wad 😉

Planuję ubrać robota w futro co w pewnym stopniu ( tak myślę) utrudni przeciwnikowi wykrycie mnie 😉 , przed klinami od strony kół będą przegrody które utrudnią dostanie się przeciwnika do środka mojego robota, a futro zarazem "uestetyczni" mojego robota 😉

Cały czas myślę nad czynnikami -niewiem jakie wybrać 🙂 Raczej będzie to sharp analogowy z przodu robota

klonyyy twój robot z powodzeniem mógłby być "dwustronny", czyli atakować z obu stron. Masz kliny z obu stron - szkoda by było marnować ten potencjał 😉 Poza tym to gdzie on ma przód? 🤣

Cały czas myślę nad czynnikami -niewiem jakie wybrać

Raczej nad czujnikami 😉

klonyyy po co takie ogromne te pady pod przelotki? Zmień je na takie, żeby otwór miał jakieś 0.7mm a sam pad jakieś 1-1.2mm. Prowadząc gdzieniegdzie ścieżki "wysoko-prądowe" ryzykujesz łatwym zwarciem co nie będzie przyjemne dla układu.

Takie wielkie pady zastosowałem bo po wydrukowaniu płytki wiertło ~0,8mm rozwiercałoby całego pada 😉 Nie wiem skąd taki problem

Czyli tam gdzie są niepotrzebne nie stosować grubych ścieżek ? Dlaczego może to spowodować zwarcie ?

[ Dodano: 04-12-2011, 14:08 ]

Nowe zdjęcia z osłonami na koła:

Poprawiłem (dla przejrzystości zaznaczyłem masę)

Dziś po południu postaram się ją wytrawić jeśli mam coś poprawić to piszcie żeby nie wytrawiać 😉

Co do czujników linii będą to samoróbki (fototranzystor + dioda ir), ponieważ mam dość mało miejsca na CNY70 czy inne czujniki, a te będą w sam raz.

Jeszcze jedno pytanie 😉 na jakim laminacie jest lepiej wytrawiać płytkę grubym czy cienkim?

Aktualne zdjęcia płytki : wiem nie jest zbyt ładna 😕

Rezystor nie jest pod spodem płytki na zawsze rezystor był za duży i się nie mieścił na górze, niedługo go kupię i przylutuje na miejsce.Trwają prace nad płytką czujników.

Dziękuje piotreks'owi89 za pomoc przy czujnikach i płycie głównej.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.