Skocz do zawartości

T-BOT 2012

kiper

Pomocna odpowiedź

Zawody ok, pierwszy porządny chrzest bojowy dla Waspa, 2 walki wygrane i 3 przegrane, natomiast z tych 3 przegranych dwa roboty ("yatt.trzy" i "Slim") znalazły się w pierwszej 3, a trzeci robot, "Rudy103" przegrał ze "Slimem" (wygrywając jednak z nim w fazie grupowej). Więc przegrałem z dobrymi robotami, wyrwałem za to yattowi i slimowi po jednej rundzie 😉 Wiem co moge poprawić więc mam nadzieję że będzie lepiej.

Zawody od strony organizacji porządne, nie mogę nic zarzucić, ALE...

Nie z winy organizatorów zawody były strasznie rozlazłe w czasie, powiem więcej, od kiedy startuję to nie byłem na tak rozlazłych i nudnych zawodach. W grupie "C" (a w innych z tego co śledziłem było podobnie) na początku eliminacji rozegrały walkę 3 z 6 robotów, a na pozostałe 3 trzeba było czekać do końca elimacji, pomimo ponagleń i ostrzeżeń dyskwalifikacją niektórzy zawodnicy nie kwapili się do startu, nie zgłaszając jednocześnie rezygnacji czy walkowera.

Eliminacje zaczynały się przed 12 i od godziny 12.30 do 14.00 na ringach i trasach FTL nic się nie działo.

Dlatego APELUJĘ do kolegów zawodników: jeśli nie udało wam się przygotować robota na zawody, to nie macie obowiązku z nim startować, nie rejestrujcie go. Wygląda to tak, że połowa zawodników jest przygotowana i rozgrywa sprawnie walki, a reszta dopiero buduje roboty w strefie serwisowej. Efekt jest najczęściej taki, że wystawiają pod koniec eliminacji robota, który kręci się w kółko albo sam wypada z ringu po 1s, ale cała reszta grupy musi na takiego delikwenta czekać. Oszczędźcie czasu tym co się przygotowali i jeśli macie niesprawnego robota, to po prostu z nim nie startujcie. Strefa serwisowa powinna służyć do naprawiania uszkodzeń, programowania i drobnych modyfikacji robota, a nie jako miejsce do jego budowy.

[ Dodano: 25-02-2012, 22:35 ]

Filmy z walk mojego robota, nie ma wszystkich, przepraszam za to, że nie niektóre kończą się wcześniej - aparat ma widocznie jakąś zwłokę.

Gratisowo jedna walka Czesia:

Wszystkie wyniki będą dostępne jutro do południa na stronie zawodów. Powiem szczerze, tak pozytywnych opinii o zawodach się nie spodziewałem. Dopiero jest kilka godzin po zawodach więc zapewne bez krytyki się nie obejdzie, lecz czekam na nią równie bardzo jak na te dobre słowa. Dziękuję wszystkim zawodnikom za przybycie, bo to dzięki wam zawody mają taką a nie inna atmosferę. Każdy kolejny rok motywuje nas jeszcze bardziej do działania, aby te zawody stały się jeszcze lepsze.

Tu macie kilka zdjęć z imprezy: zdjęcia T-BOT 2012

KD93, mówisz, że niektórzy budują dopiero roboty w strefie serwisowej, a inne są PRZYGOTOWANE wcześniej. To powiedz mi co to za przygotowanie skoro sumo GROMu wygrał bez Sharpów, na samych czujnikach linii z robotem, który był 'przygotowany'?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Carpe Diem, na t-botcie ? robot gromu miał sharpy z tego co pamiętam to 5 i czujniki lini też miał więc nie wiem o co chodzi ... chyba że mówisz o jakimś innym przypadku

Carpe Diem, wygrał jedno starcie, nie walkę. Ja też w Sosnowcu miałem niedziałające czujniki i zająłem 4 miejsce na 10 robotów, ale jechałem na zawody wiedząc, że mam niesprawne czujniki, nie próbowałem ich na siłę uruchamiać na miejscu, żeby nie przedłużać rywalizacji - rozegrałem walki jako jeden z pierwszych.

Chodzi mi o to, żeby nie rejestrować się z robotami, które nie są w stanie wziąć udziału w rywalizacji. Dla mnie robot może być z kartonu, mieć tylko 2 silniki, aku i timer odmierzający 5s, byle tylko startował o czasie.

Pomimo, że tak jak napisałem, nie jest to wina organizatorów, to muszą pomyśleć jak sobie z tym poradzić, bo działa to jednak na niekorzyść zawodów. Wyobraźcie sobie, że np. jakiś rodzic z dzieckiem dowiadują się o zawodach i chcą sobie przyjechać pooglądać. Przyjeżdżają o 13 i co zastają? Puste ringi, pustą trasę FTL, 3 roboty na krzyż we freestyle.

Wygrać wygrał, ale nie poprzez walkę, a przez błąd przeciwnika, a w drugim wypadku przez uszkodzenie akumulatora. Fakt faktem, sumo gromu miało niesamowitą przyczepność, świetne koła, ciężko go było przepchnąć nawet przy zblokowanych kołach. Jest w nich wielki potencjał. Myślę, że jak chłopaki dadzą mocniejsze silniki to na pewno będzie to silny rywal.

Co do zawodów - moim zdaniem były bardzo udane. Czasem zdarzały się przestoje, gdy nie wiadomo było co się dzieje i na co się czeka, ale to się zawsze zdarza. Jedynym (niewielkim) minusem była brudna podłoga na którą co chwila wypadały roboty klasy sumo, przydałaby się jakaś płyta dookoła, coby koła nie brudziły się tak bardzo po wyskoczeniu z ringu. Ale to jest detal. Atmosfera była bardzo sympatyczna 🙂

Ciekawi mnie tylko jedno - czy ten robot przeszedł test kartki 🙂 Jeśli tak to tylko pozazdrościć ogumienia i trzeba będzie zacząć się bawić z silikonami 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.