Skocz do zawartości

Problem z zaprogramowaniem atmegi8

Pomocna odpowiedź

Nie jednym lecz dwoma - musisz zrobić dzielnik i tak dobrać rezystory, by kontrast odpowiednio wyregulować.

Wg schematów tak, ale w 100% sprawdzonych przypadków dało się to samo zrobić jednym rezystorem. Z tego co pamiętam pomiędzy Vcc a V od kontrastu. O tyle fajne połączenie, że można zrobić bodajże jednym rezystorem smd na samym wyświetlaczu 🙂 ale i tak lepiej najpierw sprawdzić potencjometrem.

miałem potencjometr 10k ale przez przypadek go spaliłem nie mam drugiego zeby go zastąpic a do najbizszego sklepu mam 20 km

potencjometr kosztuje <50gr, wiem, że na początku nawet wydanie 15zł może wydać się sporym wydatkiem, ale zapas podstawowych elementów pasywnych mieć po prostu należy!

Wg schematów tak, ale w 100% sprawdzonych przypadków dało się to samo zrobić jednym rezystorem. Z tego co pamiętam pomiędzy Vcc a V od kontrastu. O tyle fajne połączenie, że można zrobić bodajże jednym rezystorem smd na samym wyświetlaczu 🙂

Czy to zapewni stabilny kontrast w każdej sytuacji (wahania napięcia)?

Nie ma jakichś widocznych oznak zmiany kontrastu w czasie pracy?

Pytam, bo nie próbowałem.

Czy to zapewni stabilny kontrast w każdej sytuacji (wahania napięcia)?

To było przy zasilaniu stabilizowanym 5V, więc jak się zachowa przy napięciu niestabilizowanym nie jestem w stanie odpowiedzieć. Poza tym to jest "chyba" do Vcc, musiałbym sprawdzić dokładnie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...