hungrydevil Napisano Styczeń 2, 2012 Udostępnij Napisano Styczeń 2, 2012 http://wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Wiadomosci/Bytom-ponad-100-uczniow-okupuje-szkole tak jak w temacie od kilku lad dobiegają do mnie same smutne wieści na ten temat zamyka się szkołę za szkołą na ich miejsce powstaje jakiś ogólniaki lub liceum profilowane:( nawet na forbocie odczuwam tego skutki moje posty są poprawiane po 3 razy bo brak jakiś przecinków czy czegokolwiek. czy na prawdę wszyscy chcą aby ludzi technicznych było coraz mniej na rzecz humanistów? bo tak to wygląda w Kluczborku 2 lata temu zlikwidowali cały park maszynowy a było konkretne technikum. pozamykali by lepiej wszystkie gimnazja bo tam siedzi banda darmozjadów! kiedyś wystarczyła 8letnia podstawówka i jakoś jeden dyrektor dawał radę teraz wszystko jest osobno a sekretariatów i dyrektorów od groma:( każdy bierze pensję + jakiś dodatek reprezentatywny:) lepiej jak by te pieniądze zostały wydane na wyposażenie pracowni bo szału niema! rok technikum został mi zabrany na rzecz jakiegoś śmiesznego gimnazjum:( lepiej jeśli zaczniemy się temu sprzeciwiać za w czasu bo kiedyś może być już za późno:( dla tego solidaryzuję się z uczniami w Bytomiu. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Styczeń 2, 2012 Udostępnij Styczeń 2, 2012 nawet na forbocie odczuwam tego skutki moje posty są poprawiane po 3 razy bo brak jakiś przecinków czy czegokolwiek Czy według Ciebie tylko humaniści powinni pisać poprawnie po Polsku? Mnie się wydaje że nie, każdy ma taki obowiązek i nie jest to nic trudnego, a brak przecinków i błędy ortograficzne to po prostu niechciejstwo. Co do szkoły, to jej nie likwidują, tylko przenoszą do innego budynku. Skoro nie chcą zlikwidować żadnych klas ani pozwalniać nauczycieli, to nie widzę problemu. Miasto ma zapewne jakieś intencje związane z przeniesieniem szkoły do innego budynku, być może ten jest bardziej odpowiedni do innych celów. Ale to jest taki nauczycielski "narodek". Strajkują, chociaż jakby się spytać dlaczego, to w sumie nie potrafili by powiedzieć. Nie oszukujmy się, duża część nauczycieli lubuje się w robieniu na złość - tym razem robią na złość bez powodu miastu. To tak, jakby chłop na wsi nie chciał odsprzedać nieużytku, na którym ma zostać wybudowana autostrada, "bo to jego", a później będzie narzekać że mało autostrad. A uczniowie? Być może podburzani przez rodziców, nauczycieli, albo najzwyczajniej z chęci podlizania się. Podam przykład. Moje technikum zostało założone w 1931r i najpierw mieściło się w ogromnym budynku. W latach 80 przeniesiono ją do mniejszego budynku, a poprzedni został przekazany Politechnice Śląskiej. Może są trochę ciasne korytarze, ale tragedii nie ma, ponad 30 lat lekcje odbywają się w nowym budynku, warsztaty są w budynku zaraz obok szkoły (na jej terenie). 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
hungrydevil Styczeń 2, 2012 Autor tematu Udostępnij Styczeń 2, 2012 @KD93 nie znam akurat tej sprawy w 100% ale wiem jedno łatwiej jest przenieś technikum czy je zamknąć niż jakieś gimnazjum wydaje mi się, że to jest spowodowane tym, iż technika są niewygodne tzn. zapewnienie uczniom maszyn i wychowawców którzy co kol wiek potrafią jest droższe niż utrzymanie jakiegokolwiek gimnazjum. i zamyka się jedno po drugim a te które zostają nie maja nawet podzielnicy aby uczeń mógł samodzielnie zrobić sobie np. felgę do robota to nie jest moja opinia tylko sam kiedyś napisałeś, że tak jest! ja się tylko z tym zgadzam. wiem jak wygląda sytuacja w Opolu i nie ma zbyt wielu powodów do radości:( np. zamiast pracy na tytuł technika jest jakiś śmieszny test który moim zdaniem jest słabą weryfikacja umiejętności technicznych. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ProeXtreme Styczeń 2, 2012 Udostępnij Styczeń 2, 2012 wiem jak wygląda sytuacja w Opolu i nie ma zbyt wielu powodów do radości:( np. zamiast pracy na tytuł technika jest jakiś śmieszny test który moim zdaniem jest słabą weryfikacja umiejętności technicznych.I tutaj się mylisz. Dwa lata temu pisałem egzamin zawodowy (technik mechatroniko) składający się z części teoretycznej (test zawodowy i z przedsiębiorczości - jak zawsze) i praktycznej (napisanie projektu modernizacji [mechatronizacji] jakiegoś układu ręcznie sterowanego, napisanie programu na sterownik PLC i przetestowanie go na specjalnym stanowisku). To było zarządzenie CKE i każdy egzamin mechatroniczny w całym kraju tak wyglądał. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
KD93 Styczeń 2, 2012 Udostępnij Styczeń 2, 2012 Ale zacznijmy od tego, że nikt tej szkoły nie zamyka. Więc nie widzę powodu do oburzania się, a przenosiny szkoły to nic nadzwyczajnego. Technika rzeczywiście są bardziej kasochłonne, ale niestety tylko dzięki polityce w kraju. Moja szkoła dawniej dostawała zlecenia, z których pieniądze szły na utrzymywanie szkoły. Było to opłacalne - darmowa siła robocza w postaci uczniów, którzy przy okazji się uczą. Teraz wszystkie pieniądze idą do Urzędu Miasta, a jeśli szkoła potrzebuje kasy, to musi się ubiegać o nią w Urzędzie. W przypadku szkoły, gdzie codziennie pracuje na warsztatach 80 uczniów przez 8-10h, niestety trudno jest otrzymać z Urzędu tyle pieniędzy ile się zarobiło. Co do podzielnicy, to nie chodzi o to że jej nie ma, bo jest, tylko o to, że aby z niej korzystać, trzeba przejść przez etap tygodniowego biegania po szkole i dopraszania się różnych osób, aby uzyskać pozwolenie. Na szczęście na warsztatach pracuję jeszcze nauczyciele, którzy widząc że na czymś Ci zależy pomogą i nie będą robić problemów. Czego nie można powiedzieć o nauczycielach przedmiotów "ogólnych". Co do śmiesznych testów to niestety jest kolejna porażka systemu edukacji. Nie wiem co miało na celu zastąpienie prac dyplomowych egzaminem zawodowym, chyba tylko cięcie kosztów, aby uczniowie nie składali podań o finansowanie materiałów na pracę. Praca dyplomowa pozwalała na wykazanie się indywidualnymi zainteresowaniami i umiejętnościami, a w przypadku przedmiotów takich jak mechatronika jest to istotne, bo łączy ona wiele zagadnień, a jedni mogą być lepsi w elektronice, inni w mechanice, inni w informatyce. Teraz nie można się wykazać czymś oryginalnym, trzeba dołączyć do szarej masy wszystkich uczniów odpowiadających na te same pytania. Śmiać się chce, jeśli musisz przeprowadzić cała naprawę urządzenia przy pomocy kartki i długopisu. A jeśli nie napiszesz, jakiego śrubokrętu użyłeś do odkręcenia śrubki, to punkty lecą w dół. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Grzesieq94 Styczeń 2, 2012 Udostępnij Styczeń 2, 2012 wiem jak wygląda sytuacja w Opolu i nie ma zbyt wielu powodów do radości:( np. zamiast pracy na tytuł technika jest jakiś śmieszny test który moim zdaniem jest słabą weryfikacja umiejętności technicznych.I tutaj się mylisz. Dwa lata temu pisałem egzamin zawodowy (technik mechatroniko) składający się z części teoretycznej (test zawodowy i z przedsiębiorczości - jak zawsze) i praktycznej (napisanie projektu modernizacji [mechatronizacji] jakiegoś układu ręcznie sterowanego, napisanie programu na sterownik PLC i przetestowanie go na specjalnym stanowisku). To było zarządzenie CKE i każdy egzamin mechatroniczny w całym kraju tak wyglądał. Może mechatronik tak wyglądał, ale np. przeglądałem kiedyś wcześniejsze egzaminy zawodowe na informatyka i przytoczę tylko jedno pytanie: "Jak nazywa się język programowania?" a) Kawa b) Java c) Agawa I odpowiedz sobie teraz na pytanie czy człowiek który odpowiada na takie pytania jest przygotowany do zawodu? 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Styczeń 2, 2012 Udostępnij Styczeń 2, 2012 ProeXtreme, jeszcze odnośnie twojej wypowiedzi. Rzeczywiście, egzamin składa się z tych etapów, jednakże nie wszystkie szkoły mają takie same warunki do nauki. U mnie jest akurat kilkanaście stanowisk z PLC, więc klasa podzielona na 2 grupy może spokojnie się uczyć, ale są z pewnością szkoły, gdzie takich stanowisk jest mniej. Wiesz jaki procent zdał pierwszy egzamin na mechatronika z OKE? Odsetek, kilka osób na 30. Nie wiadomo było, jakiego zakresu dotyczyć będzie egzamin, czego mają się nauczyć uczniowie, a chaos pogłębiał fakt, że nie było żadnego podręcznika do nauki mechatroniki. Obecnie są chyba 2, z czego "Podstawy Mechatroniki" są obarczone tyloma błędami i posiadają tyle bezsensownych fragmentów, że moim zdaniem powinny się znajdować daleko od półek z podręcznikami. [ Dodano: 02-01-2012, 23:50 ] http://www.testy.egzaminzawodowy.info/ Polecam. Nie wszystkie pytania zamknięte są proste, zdarzają się banały, ale w większości trzeba się naprawdę wykazać wiedzą. Trzeba do tego pamiętać, że żeby zdać egzamin zawodowy, trzeba mieć z tego co wiem więcej niż 70%, więc to nie matura. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bobby Styczeń 2, 2012 Udostępnij Styczeń 2, 2012 nawet na forbocie odczuwam tego skutki moje posty są poprawiane po 3 razy bo brak jakiś przecinków czy czegokolwiek. Z tego co wiem, podczas rejestracji trzeba zaakceptować regulamin, prawda? Nie wiem czy go czytałeś, ale wyraźnie w nim stoi: g) Pisz zrozumiale, unikaj błędów ortograficznych i stylistycznych, używaj znaki diakrytyczne, ich używania zwolnieni są użytkownicy piszący z zagranicy(takie sytuacje będą jednak rozpatrywane indywidualnie). Nie wydaje mi się też, aby pisanie poprawnie jakoś tak przeokropnie ujmowało użytkownikom, którzy mają wiedzę - jakoś większość postów na forum napisana jest poprawnie, przynajmniej czyta się je dobrze i są zrozumiałe, dodatkowo można łatwo je znaleźć za pomocą wyszukiwarki. Jak nie akceptujesz postanowień regulaminu - droga wolna. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
hungrydevil Styczeń 2, 2012 Autor tematu Udostępnij Styczeń 2, 2012 ProeXtreme, nie wiem jak wyglądały wszystkie testy ale wiem jak wyglądał mój test i to była porażka w klasie zdało go 4os. w tym JA 😅 część os. co nie zdała zajmuje się teraz naprawdę technicznymi rzeczami i radzą sobie dobrze ale fakt, że nie chciało im się (jak małpa) uczyć tak jak mi na pamięć schematów aby naskrobać te 70% i zdać, zamknął im w pewnym stopniu niektóre furtki zawodowe:( tak nie powinno być. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ProeXtreme Styczeń 2, 2012 Udostępnij Styczeń 2, 2012 są z pewnością szkoły, gdzie takich stanowisk jest mniej. Owszem, ale na egzaminie każdy egzaminowany ma przed sobą swoje stanowisko na wyłączność.Wiesz jaki procent zdał pierwszy egzamin na mechatronika z OKE? Odsetek, kilka osób na 30. Nie wiadomo było, jakiego zakresu dotyczyć będzie egzamin, czego mają się nauczyć uczniowie, a chaos pogłębiał fakt, że nie było żadnego podręcznika do nauki mechatroniki. Obecnie są chyba 2, z czego "Podstawy Mechatroniki" są obarczone tyloma błędami i posiadają tyle bezsensownych fragmentów, że moim zdaniem powinny się znajdować daleko od półek z podręcznikami. Zgadzam się. Mało osób zdało, bo był to pierwszy egzamin i nie wiadomo było czego można się spodziewać. Do tego praktyka w teorii była porażką. trzeba mieć z tego co wiem więcej niż 70%, więc to nie matura.Minimum 75% z części praktycznej, 50% z części teoretycznej zawodowej i 30% z części teoretycznej przedsiębiorczej. [ Dodano: 03-01-2012, 00:18 ] hungrydevil, u mnie większość osób zdała egzamin zawodowy. Nie wiem dokładnie ile procent w szkole, ale około 70-80% osób przystępujących do egzaminu zdało technika mechatronika. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
hungrydevil Styczeń 2, 2012 Autor tematu Udostępnij Styczeń 2, 2012 żeby była jasność nie mam nic do ogólniaków niech każdy się uczy tego co mu odpowiada, jak ktoś chce zostać baletnicą niech zostaje baletnicą ale jak ktoś chce zostać mechanikiem precyzyjnym niech też ma taką możliwość a jest z tym coraz gorzej. i nie chodziło mi o tą konkretna szkołę tylko o całokształt kierunku w jakim idzie szkolnictwo. Bobby, ile słownik w przeglądarce wyłapie tyle poprawiam ale nie chce mi się analizować każdego zdania pół dnia. a nawet jeśli bym tak robił to sam nie umiem wyłapywać własnych błędów bo słaby jestem z polskiego. jak twój ojciec jedzie do mechanika to pyta się go czy umie naprawić auto czy czytał Pana Tadeusz? skoro z założenia te forum jest techniczne to powinno się przymykać oko na pewne sprawy. mamy wspólnie rozwijać robotykę amatorska czy pisać poematy? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Styczeń 3, 2012 Udostępnij Styczeń 3, 2012 Bobby, ile słownik w przeglądarce wyłapie tyle poprawiam ale nie chce mi się analizować każdego zdania pół dnia. a nawet jeśli bym tak robił to sam nie umiem wyłapywać własnych błędów bo słaby jestem z polskiego. jak twój ojciec jedzie do mechanika to pyta się go czy umie naprawić auto czy czytał Pana Tadeusz? skoro z założenia te forum jest techniczne to powinno się przymykać oko na pewne sprawy. mamy wspólnie rozwijać robotykę amatorska czy pisać poematy? Udowadniasz po raz kolejny ze nie wiesz o co chodzi. Zasady są dwie: ortografia i interpunkcja. Większość błędów podkreśla słownik, do własnej kontroli pozostają więc przecinki, kropki i wielkie litery. Trzy rzeczy to niedużo, a w cytowanej wypowiedzi jedyne 3 wielkie litery, które użyłeś to B, P i T przy "Bobby" i "Pan Tadeusz". Abyś zrozumiał różnicę: gdy czepiałbym się pod kątem humanistycznym, to doczepiłbym się do tego, że nie masz przecinka przed "ale", że nie zaczyna się zdania od "a" a dopełniacz od "Pan Tadeusz" to "Pana Tadeusza". Ponieważ nie jest to forum humanistyczne i 99% z nas to ścisłowcy, to są to błędy nieistotne, bo nie utrudniają czytania w przeciwieństwie do tych, które wymieniłem na początku. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ProeXtreme Styczeń 3, 2012 Udostępnij Styczeń 3, 2012 O tej szkole mówili dzisiaj, że w Wydarzeniach na Polsacie. Dobro uczniów znów walczy z pieniądzem... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Styczeń 3, 2012 Udostępnij Styczeń 3, 2012 Uczniowie walczą sami ze sobą. Jeżeli miasto nie ma pieniędzy na utrzymywanie szkoły w tym budynku, a chcą ją ratować przenosząc do innego, co lepiej żeby uczniowie pokojarzyli fakty, że jeżeli szkoła nie zostanie przeniesiona, to zostanie wkrótce zamknięta. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ProeXtreme Styczeń 3, 2012 Udostępnij Styczeń 3, 2012 Był tam komentarz "dzięki przeniesieniu szkoły w kasie miasta zostanie 2 mln zł". Kroją (urzędnicy) co tylko się da. Nie zgłębiałem tematu, dlatego na tym zakończę moje komentarze. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »