Skocz do zawartości

Prosty czujnik optyczny

Pomocna odpowiedź

Tolo spadek napięcia to masz raczej na diodzie 😋

Wypraszam sobie, na każdym elemencie elektronicznym (o nie zerowej rezystancji - nie mówimy tu o nadprzewodnikach przecież), przez który przepływa prąd wystąpi spadek napięcia.

• Lubię! 1

Nie można tak uogólniać. Wszystko zależy od aplikacji. Np. w standardowym podłączeniu 5V-R-LED-GND spadek napięcia na rezystorze będzie większy od spadku na diodzie.

• Lubię! 1
  • 2 lat(a) później...

Zaciekawił mnie temat, wczoraj znalazłem go jak szukałem prostej bariery podczerwieni, którą chcę zrobić. Poczytałem trochę o NE555 ze strony http://elportal.pl/pdf/k01/19_11.pdf i jest tam wzór na częstotliwość wyjściową f[Hz] = 1,49 / (R1 +R2 [Ω]) x C[F]. Po podstawieniu do wartości użytych elementów wychodzi mi 49,66kHz czyli za dużo jak na odbiór TSOP, ale nie chcę się wymądrzać. W sobotę spróbuję to zrobić i zobaczę jak działa.

Eee nie rozumiem twojego problemu przecież masz wszystkie wartości elementów 😕 Częstotliwość w moim generatorze jest prawidłowa i wynosi 36Khz jedyne o czym musisz pamiętać to dodanie jakiegoś tranzystora wykonawczego bo inaczej prąd jest na tyle mały że zasięg jest znikomy...

Swoją drogą może chcesz poeksperymentować ? 😉 Ostatnio opracowałem takie rozwiązanie

Oczywiście schemat robiony na szybko więc brzydko i bez filtrów i wartości ale ma on pokazać tylko idea a jest ona taka

NE555 generuje sobie 36kHz i ten sygnał jest podawany na multiplexer sterując pinami A B i C oraz Ihn ( w sumie nie powinnien być podłączony do masy bo w tym przypadku się przyda) w zależności od kombinacji stanów podajemy fale na jeden z ośmiu tranzystorów ( nie wiem czy darlington nie będzie za wolny w data sheet jest napisany na poziomie 0.25us więc powinno styknąc ewentyalnie można dać 8x2n2222 ) W tym samym czasie zwieramy również jeden z ośmiu TSOP do nóżki X (zwieramy je jakby parami jedna dioda jeden TSOP i tak po kolei) dzięki temu uzyskujemy 8 kanałowy czujnik na tylko jednym Ne555 (możemy zamiast niego dać Np. Tiny 13 generować jakiś kod wyjście X również podłączyć do innego jej piny demodulować i wystawiać odpowiedni stan logiczny na jeszcze innej nóżce myślę że jest to ciekawe rozwiązanie ( na pewno tanie)

PS

O opóźnienia się nie mart opóźnienie multipleksera to 40us więc myślę że będziesz w stanie to odświeżać z częstotliwościa kilkuset hz czy coś takiego... szcegół jeszcze nie piszę bo nad tym myślę jeszcze

Witam

kupiłem dzisiaj wszystkie potrzebne części, z tym ,że nie mieli w sprzedaży TSOP1736, a jedynie TSOP2238, reaguje on na f=38kHz, tak jak pisałem post wcześnej znalazłem w sieci http://elportal.pl/pdf/k01/19_11.pdf gdzie na stronie 4-tej był wzór f[Hz] = 1,49 / (R1 +R2 [Ω]) x C[F]. ale po podstawieniu wartości elementów TOLO 100k+200k x 100pF, nie wyszła mi częstotliwość 36khz, czyli ten wzór jest do d..., skoro układ TOLO działa poprawnie, mógłbyś mi napisać jakie rezystancje mam użyć, żeby było 38kHz? (jak zamówię z netu TSOP1736 to mogę czekać do środy)

Przestań jęczeć i zrozum, że w tego typu układzie każdy podobny wzór będzie tylko przybliżeniem. Nie możesz polegać w 100% na takich obliczeniach, bo nie uwzględniają one wielu czynników których we wzorze nie ma, np: napięcia zasilania, temperatury, jakości i tolerancji elementów, pojemności pasożytniczych, prądów upływu oraz - co najważniejsze - typu scalaka. 555 jest produkowany przez wiele firm i każdy jest trochę inny. Zamiast tracić czas na jakieś artykuły znajdź dane katalogowe konkretnie tego układu który masz w ręku i tam będzie wzór (też orientacyjny - ale najlepszy możliwy dla tego przypadku) na częstotliwość lub okres drgań. Policz, wstaw, odpal układ a potem zmierz i dobierz elementy raz jeszcze. Nie ma innej drogi. Gdy zabierasz się za kopanie rowu powinieneś mieć przynajmniej szpadel. Tutaj nie masz co zaczynać bez miernika a jeśli grzebiesz coś przy sygnałach zmiennych to taki czy inny pomiar częstotliwości będzie Ci w końcu potrzebny.

Inna sprawa, że 38kHz TSOP będzie działał tak samo dobrze na 35, 38 jak i 42kHz więc nie wiem o co tak walczysz. Patrzyłeś do jego karty katalogowej? Widziałeś zależność czułości od częstotliwości nośnej? To o co chodzi?

Dużo więcej zasięgu zyskasz wysyłając w przestrzeń dobrze uformowaną (dla tego konkretnego typu TSOPa i jego stałej AGC) obwiednię fali IR niż próbując uzyskać te swoje 38.000kHz.

Dzięki wszystko-wiedząca marudo, jak będę miał jeszcze jakieś pytania to pojęczę jeszcze trochę 🙂, sorry jeżeli takimi prostymi pytaniami troche zaśmiecam temat, ale nie miałem z tym nigdy styczności i jak jest napisane 38kHz to wydawało mi się, że tyle musi być, pozatym jak ktoś chce poznać zasadę działania scalaka, to raczej powinien poczytać taki artukuł, u mnie napięcie to 5V, ale nieważne

Zrobiłem tak jak napisałeś, w pierwszej kolejności, jeżeli napisałeś że może być taka rozbieżność częstotliwości wstawiłem rezystory jak u układzie TOLO i działa:), potem też zajrzałem do datasheet swojego 555, muszę kupić sobie miernik z możliwością pomiaru częstotliwości, wszystko działa, także w tym temacie nie mam więcej pytań, jeszcze raz dzięki za odpowiedź.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...