Skocz do zawartości

[Kurs] BASCOM - lekcja3 - zaczynamy programować

Pomocna odpowiedź

Dobrze rozumujesz. Tylko podstawka 40pin, nie 48 🙂 I oczywiście pamiętaj o zasilaniu programatora, jeśli tego wymaga (zwykle te na lpt zawsze wymagają).

• Lubię! 1

Ok. To teraz wszystko skompletuje i wykonam, a następnie dalej będę pytał. Jeszcze raz wszystkim dziękuję.

Pozdrawiam.

------------

edit.

Zakupiłem dziś ATtiny2313, goldpiny, płytki, podstawki, kondensatory itd.

I poprosiłem o podkładki pod uC 40, 28 i jedną precyzyjną pod 20, i nie wiem czy dobre, ale 40 i 28 są takie strasznie szerokie (jak 2x ATtiny2313) I czy takie mają być ? Wejdą w nie przyszłościowo ATmegi8/16, czy powinny być szerokości takiej jak ATtiny (tak mi się wydaje)? Ta precyzyjna za to szerokości ATtiny, i uC ładnie pasuje. (Mam nadzieję, że rozumiecie o co chodzi 🙂

Teraz stoję przed wyborem najważniejszym mianowicie programator, tylko jego mi brakuje do szczęścia.

Rozważam dwa: (doradźcie, który brać)

http://www.allegro.pl/item957167309_programator_isp_stk200_300_rohs_avr_atmel_stk200.html ( Protech-Micro, 957167309)

http://www.allegro.pl/item946129668_programator_avr_stk200_kanda.html ( Mi-Ster, 946129668)

Proszę o pomoc.

Mam w tej wtyczce KANDA coś takiego jak LED, i nie wiem do której nogi ATtiny2313 mam to podłączyć ?

Przepraszam, że troszkę robię bałagan w temacie o nauce Bascoma, ale po części to się tyczy też zakupów, a nie chcę zakładać specjalnie tematu, wiec proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam.

28DIP powinna być tak wąska jak attiny2313 (choć dłuższa o 4 pary pinów), 40DIP powinna być szeroka. Na przyszłość po prostu powiedz w sklepie do jakiego uC podstawki są potrzebne - w przyzwoitych sklepach sprawdzą (jeśli nie będą tego wiedzieć) bez mamrotania pod nosem 😉

Co do programatorów - kupowałem w Protech-Micro, więc z czystym sumieniem mogę polecić. Dodatkowo ma zabezpieczenie przeciwko odwrotnej polaryzacji zasilania (w przypadku tego drugiego nie ma żadnej informacji).

• Lubię! 1
  • 3 tygodnie później...

Ja mam z kolei taki problem.

Zrobiłem prosty układ zapalający diodę, po naciśnięciu przycisku, taki jak w 1 poście:

IMG_4889012f61d0f2487.jpg

Problem polega na tym że po skompilowaniu i wgraniu jakiegokolwiek programu (czy to zapalanie i gaszenie diody przyciskiem czy miganie diody) dioda pali się cały czas, bez względu na to czy pin wejściowy jest w stanie wysokim czy niskim.

Wszystkie połączenia na płytce stykowej są ok, uC - ATtiny2313, programator USBasp, podczas kompilacji i wygrywania programów nie wyświetlają się żadne błędy. Fusebitów nie ruszałem, ustawione są fabrycznie.

Proszę o pomoc.

W mikrokontrolerach AVR przycisk powinien zwierać do GND ze względu na wewnętrzne rezystory na portach podciągające wejścia do plusa zasilania. Bez twojego programu też ciężko jest coś więcej powiedzieć, ale w pierwszej kolejności zmień podłączenie przycisków, potem zmień program i wrzuć go na diodę jeśli dalej będziesz miał problemy.

Podciągnąłem przycisk do masy, dalej to samo.

$regfile = "attiny2313.dat"
$crystal = 1000000

Config Portb = Input
       Portb = &B00000000
Config Portd = Output
       Portd = &B0000000

Do

If Pinb.0 = 0 Then
   Portd.0 = 1

End If

Loop

End

Spróbuj tego:

$regfile = "attiny2313.dat"
$crystal = 1000000

Config Portb = Input
       Portb = &B00000000
Config Portd = Output
       Portd = &B0000000

Do
Set portb.0 'to polecenie ustawia na danym pinie 1 logiczną, czyli włącza wewnętrzne podciąganie do Vcc

If Pinb.0 = 0 Then
   Portd.0 = 1

End If

Loop

End
  • Lubię! 1
  • 2 miesiące później...

Procesor zasilany prądem 5V. Ja aktualnie piszę program na Atmega 8 32-pinowego. Będzie to robot kroczący typu pająk, w związku z czym w niektórych momentach będzie wymagać jednoczesnego zasilenia 8 1,5 voltowych silniczków. Daje to razem 12V, a procesor dostaje tylko 5V. Albo 10V lub 15V, bo z tego co widziałem na schemacie w programie, Atmega 8 posiada 2 VCC i 1 AVCC. Czy to oznacza, że mogę podpiąć dwa lub nawet trzy zasilacze 5V?

• 4 tygodnie później...

Skończyłem już mojego pierwszego robota(LF), tylko muszę jeszcze go zaprogramować.

Program mam gotowy(z tematu "Przepis na robota - w pełni programowalny Line Follower").

Muszę go tylko przerzucić na ATmege i mam kilka pytań:

1. Czy podczas wgrywania programu robot ma być włączony czy wyłączony?(Chyba było gdzieś o tym na forum ale nie umiem tego znaleźć)

2. Jak wgrać program na procesor? Mam kliknąć w kompilatorze program>send to chip> ?

Sterowniki do programatora już zainstalowałem.

Domyślam się, że chodzi o programator USB (sterowniki)? Jeśli tak, to robota śmiało możesz wyłączyć, pamiętaj też żeby na czas programowania odłączyć silniki.

Polecam kompilować przy pomocy np. BASCOM-AVR'a, a wgrywać program (plik *.hex) poprzez SinaProg (konfiguracja łatwiejsza i wygodniejsza niż w avrdude-gui).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...