Skocz do zawartości

Powiekszenie zakresu obrotu serwa sterowanego z maestro

malina

Pomocna odpowiedź

Witam,

Czy istnieje możliwość powiększenia zakresu kąta obrotu serwa TP MG90? mam problem z tymi serwami,gdyż po podłączeniu do serwokontrolera (micro maestro) zakres obrotu to jakieś 45st. blokada mechaniczna ogranicza obrót do około 180st. Dużo się naczytałem o przeróbkach serw na silniki o ruchu ciągłym ale w tym przypadku sterowanie serwokontrolerem micro maestro jest niemożliwe (poprawcie jeśli się mylę). Miał ktoś doczynienia z tym serwokontrolerem może w programie da się zwiększyć zakres? czy potencjometr serwa po prostu ogranicza ten kąt? Jeżeli można zwiększyć obrót to do ilu max?Proszę o jakieś pomysły, porady gdyż chciałbym skorzystać z tego co mam nie kupując kolejnych serw.

Z góry dziękuje:🙂

Jedyne co ogranicza ten kąt to szerokość wysyłanego PWM. O ile sie nie myle to TowerPro przyjmują sygnał od 0,7 do 2,3ms

1. W programie maestro możesz zmieniać maksymalne czasy impulsu. Są one dosyć szerokie - raczej szersze niż wykorzystuje jakiekolwiek serwo. Z tego co wiem TP MG90 jest standardowym serwem i serwokontrolery maestro powinny je bez problemu obsłużyć.

2. Możesz przerobić serwo na obrót ciągły i nadal sterować je z maestro. Robi to się tak;

a) Usuń ograniczniki obrotu

b) Zablokuj potencjometr w stanie neutralnym, albo zastąp go na stałe dwoma rezystorami symulującymi stan neutralny.

Po takiej przeróbce generowanie impulsu stanu neutralnego = zatrzymanie serwa, generowanie impulsu wychylenia w lewo = odpowiednia prędkość obrotu serwa w lewo i analogicznie w prawo. Możesz z pomocą serwokontrolera dowolnie obracać silnik w serwie, ale nie masz już informacji zwrotnej o rzeczywistej pozycji serwa.

• Pomogłeś! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dzięki za odpowiedzi!

Niestety sterowanie jak zwykłym DC odpada.. wiec przeróbki serwa opisane w artykule mi się nie przydadzą. Serwa maja być użyte w manipulatorze który ma osiągać zaprogramowane targety bez sygnału zwrotnego o położeniu wału to nie możliwe. Wystarczy mi te magiczne 140st.. ograniczenie mechaniczne to jednak 180st. Program od Pololu chyba sam dobiera szerokość sygnału zależnie od serwa... i nie mam pojęcia jak się ją zmienia . Może ktoś bawił się tym programem i jest w stanie pomóc ?

Masz opis serwokontrolera Pololu - http://www.robodudes.com/files/datasheet/Maestro.pdf - i tam w pkt 4.e jest pokazane gdzie zmieniać minimalną/maksymalną pozycję wysyłaną do serwa (channel settings)

Zmniejsz zakres min i zwiększ zakres max to wszystko będzie śmigać w całym zakresie działania serwa.

W razie dalszych pytań możesz śmiało pisać bezpośrednio do mnie, bo jestem dystrybutorem produktów Pololu na nasz kraj.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.