Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Aluminium może i jest lekkie ale na pewno nieporównywalnie miększe od stali czy mosiądzu. Zaraz policzę jak grubą nierdzewkę mógłbym dać na spód.

JAsne ze dla tej samej wytrzymałości potzrebne byłoby grubsze, ale przy tej samej wytrzymałości będzie o wiele lżejsze od mosiądzu. Czy od stali to nie dam głowy, zwłaszcze że wiele zależy od stopu Al i rodzaju stali.

0805 uzywalem i dość łatwo szło.

A zamiana elementów z 0805 na 0402 poskutkowało zmniejszeniem płytki do ms po 2mm od góry i dołu i po 1mm po bokach.

Masz czym to lutować? Jak na zmniejszenie obudów o połowę na długości i ponad połowę na szerokości to 2 mm i 1 mm jest znikomym osiągnięciem. Nie da się tego bardziej upchać? Sam będziesz trawił PCB?

Masz czym to lutować?

Zhaoxin936D z analogową regulacją temperatury.

Jak na zmniejszenie obudów o połowę na długości i ponad połowę na szerokości to 2 mm i 1 mm jest znikomym osiągnięciem.

Nad płytką jeszcze z 0805 pracowałem prawie dwa miesiące - wydusiłem z tego co się dało, więc zyskanie 4 i 2mm to na prawdę bardzo dużo, zwłaszcza że płytka wyszła b. mała (narazie nic więcej nie zdradzam).

Sam będziesz trawił PCB?

Tak. I po tym co wiem z poprzednich płytek to nie będzie duży problem, bo (nieskromnie mówiąc) dobrze mi to idzie.

[ Dodano: 17-07-2012, 23:40 ]

ps. dałoby się to zmniejszyć pod warunkiem ze narobiłbym mnóstwo malutkich przelotek i wysłał projekt do Satlandu z metalizacją.

Zhaoxin936D z analogową regulacją temperatury.

W miarę luz, sam lutowałem tą lutownicą takie rezystory i nie było problemu. Ważneijsze pytanie brzmi: masz wystarczająco cienką i ostrą pęsetę?

Masz czym to lutować? Jak na zmniejszenie obudów o połowę na długości i ponad połowę na szerokości to 2 mm i 1 mm jest znikomym osiągnięciem. Nie da się tego bardziej upchać? Sam będziesz trawił PCB?

Bez wstawiania dużej liczby przelotek i bardzo cienkich ścieżek, trudno jest zmniejszyć płytkę, bo same ścieżki zajmują masę miejsca - szczególnie jeśli niektóre elementy nie mogą być zamontowane gdziekolwiek.

Dostałem dzisiaj wagę elektroniczną CLATronic KW 3366, jak sądzę uszkodzoną bo po włączeniu zaświecają się wszystkie segmenty na wyświetlaczu, a później zamiast pokazać się "0" wyskakuje komunikat o "odchyleniu". Waga na pewno stoi równo.

Zdarzyło się komuś coś podobnego?

ps. mail do firmy oczywiście już poszedł ale może da się to jakoś w domu naprawic

Ja w swojej wadze clatronic KW3367 (kupiona w sklepie MM na Sosnkowskiego w Opolu za 35 zł) musiałem przy pierwszym zalączeniu przetrzymać guzik z napisem "TARE", aby się skalibrowała.

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...