Treker (Damian Szymański) Napisano Marzec 1, 2007 Udostępnij Napisano Marzec 1, 2007 Piszcie tu o tym jakich używacie programów do przesyłania plików do uC i jakich programatorów. Ja używam stk200/300 ale już do mnie jedzie programator na USB. Do przesyłania programu używałem Bascoma ale na 80% przejde teraz na AvrOspII lub na AVRProg'a. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gość Marzec 1, 2007 Udostępnij Marzec 1, 2007 ja programuje kabelkiem z czterema rezystorami 🙂 Do programowania używam proga z pakietu BASCOM-AVR. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
zaquadnik Marzec 1, 2007 Udostępnij Marzec 1, 2007 Do '51 mam programator z Telwisa (kupiony na Allegro) i soft napisany pod niego. Do AVR mam STK200 i Pony Prog, do PICów mam JDM i także PonyProg. Do ARMów mam JTAG. Z programami jeszcze walczę 😉 Do FPGA także JTAG + IMPACT z pakietu Xilinx ISE :] Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mictronic Marzec 2, 2007 Udostępnij Marzec 2, 2007 Mi te 4 kabelki dzialaly tylko 3 razy 🙁 ale bede uzywac jakis STK. 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
cosaxp Luty 27, 2010 Udostępnij Luty 27, 2010 Witam Nastawiłem się na ten: Sprzedający: TomProx Programator ISP STK200/300 RoHS AVR ATMEL STK200 http://allegro.pl/item937319406_programator_isp_stk200_300_rohs_avr_atmel_stk200.html programator i te: Sprzedający: TomProx ATMEGA8-16PU DIP28 ATMEL (ATMEGA - AVR) !!!!!!!!! http://allegro.pl/item933361745_atmega8_16pu_dip28_atmel_atmega_avr.html Sprzedający: TomProx ATMEGA16-16PU DIP40 ATMEL (ATMEGA - AVR) !!!!!!!!! http://allegro.pl/item929206265_atmega16_16pu_dip40_atmel_atmega_avr.html mikrokontrolery. Czy to dobre zestawienie??? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Luty 27, 2010 Udostępnij Luty 27, 2010 Tym programatorem zaprogramujesz wszystkie mikrokontrolery z rodziny AVR. Na początek polecałbym ATmega8 zamiast ATmega16, 8 jest mniejsza i tańsza. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
cosaxp Luty 27, 2010 Udostępnij Luty 27, 2010 Ok :] To zamówie dwie 8, tak na wszelki wypadek jak bym coś zepsuł 😉 Dzięki [ Dodano: 27 Lut 10 06:33 ] Jeszcze czegoś będę potrzebował?? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Luty 27, 2010 Autor tematu Udostępnij Luty 27, 2010 cosaxp, _allegro Lepiej zainwestuj w programator na USB. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
nes86 Luty 27, 2010 Udostępnij Luty 27, 2010 Tym programatorem zaprogramujesz wszystkie mikrokontrolery z rodziny AVR Programatorem STK200/300 nie zaprogramujesz wszystkich AVRków! Atmega8 wychodzi już z produkcji więc jeśli zaczynasz się dopiero uczyć programować to kup ATmega88 albo tą ATmegę16 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
dunedin Luty 27, 2010 Udostępnij Luty 27, 2010 ja bym ci jeszcze proponował prototypową płytke stykową do składania na niej ukladów. Jest niezastąpiona! 😃 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
madik Luty 27, 2010 Udostępnij Luty 27, 2010 Ja też polecam programator USB, znudzi Ci się twój komputer i co? Wymienisz i będziesz bez LPT 😅 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
cosaxp Luty 27, 2010 Udostępnij Luty 27, 2010 To jednak zamówię 8 i 16 ;] Programuje w wielu językach więc nauka kolejnych nie stanowi problemu i 8kb może szybko okazać się za mało ;D Płytka stykowa fajna sprawa, dzięki 😃 Na razie pozostanę przy LPT, właśnie zakupiłem lapa i posiada ten port więc nie robi mi to różnicy, USB w lapie wszystkie zajęte więc LPT jeszcze lepsze 🙂 Dzięki Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pi1er Luty 27, 2010 Udostępnij Luty 27, 2010 Ja używam nakładki na avrdude o nazwie SinaProg, jest prosty i świetny dla początkujących! Programator to o ile się nie mylę STK500v2 (USB), zakupiony na alledrogo. Wszystko działa dość dobrze, jak dotąd 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Luty 27, 2010 Udostępnij Luty 27, 2010 Programatorem STK200/300 nie zaprogramujesz wszystkich AVRków! To wymień mi popularne typy AVRów stosowanych amatorsko w robotyce, których nie uda ci się zaprogramować za pomocą STK200. Nie pogłębiajmy się znów tak bardzo w szczegóły, zwłaszcza jeżeli pytają początkujący. 8kb kodu to jednak dość dużo, mnie się udało zająć max 90% pamięci ATmegi8 w programie do wytrawiarki (dużo zajęło menu). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
madman07 Luty 28, 2010 Udostępnij Luty 28, 2010 Ja programuje programem WinPic800 i programator Oshon PIC Programmer 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »