Skocz do zawartości

Robotic Arena 2012

Pomocna odpowiedź

Napisano

Koło Naukower Robotyków "KoNaR" ma zaszczyt serdecznie zaprosić na piątą edycję międzynarodowych zawodów Robotic Arena, która w tym roku odbędzie się w sobotę, 15 grudnia na kampusie Politechniki Wrocławskiej. Tak jak w poprzednim roku, zawodnicy będą mogli konkurować w siedmiu, doskonale wszystkim znanych, kategoriach: minisumow, sumo, linefollower, freestyle, nanosumo, czy budzących coraz większe zainteresowanie konstruktorów kategoriach micromouse i microsumo.

Tak jak w poprzednich latach, Robotic Arena podzielona będzie na dwie części:

• eliminacje, odbywać będą się tradycyjnie w jednym z najbardziej rozpoznawalnych obiektów PWr - budynku C-13. Oprócz rozgrywek we wszystkich kategoriach, podczas eliminacji zobaczyć będzie można również zobaczyć stanowiska, na których zaproszeni goście będą prezentować nowinki ze świata automatyki i robotyki. Dla zawodników przygotowana zostanie specjalnie wydzielona strefa serwisowa, w której będą mogli przygotować swoje roboty do startu w zawodach;
  • finał, po raz kolejny odbędzie się w auli Centrum Kongresowego Politechniki Wrocławskiej, w budynku D-20. Gala finałowa, która gromadzi setki widzów, jest wizytówką zawodów Robotic Arena. Niesamowite show, z niepowtarzalną atmosferą, oprawione pokazami laserów, dymem i muzyką, jest doskonałym zwieńczeniem dnia pełnego zmagań i rywalizacji. Gwarantujemy, że uczestnictwo w tym wydarzeniu pozostaje na długo w pamięci i nie znajdziecie podobnego na żadnych innych zawodach w kraju.

Mamy nadzieję, że jak co roku, zawody Robotic Arena staną się nie tylko areną rywalizacji najlepszych konstrukcji, ale też miejscem spotkania polskiego środowiska robotyki amatorskiej, wymiany doświadczeń i pomysłów. To głównie dzięki Wam, Zawodnikom, klimat zawodów organizowanych przez KN "KoNaR" jest niepowtarzalny nie tylko w skali kraju, ale i Europy, czy całego świata. Gościliśmy już konstruktorów z Litwy, Estonii, Czech, czy Indii. Cieszy nas, że Robotic Arena jest doskonałą okazją na nawiązanie kontaktów z zawodnikami spoza granic naszego kraju.

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie i pomysły dotyczące organizacji Zawodów. Będąc po tej "drugiej stronie" często nie zauważamy kwestii, które mogą Wam, Zawodnikom, przeszkadzać i które chcielibyście zmienić, albo poprawić. Pierwsze uwagi do konkurencji LF (a jakże zgłosił już BotlandTeam, ciekawy pomysł dotyczący identyfikatorów (rozszerzenie ich o pole z nickiem, np. z Forbota, po którym moglibyśmy się łatwiej rozpoznawać niż po nazwisku) podsunął Treker, czekamy na Was Zachęcamy do dyskusji w tym temacie na forum, lub do bezpośredniego kontaktu mailowego, pod adresem [email protected].

Do samych zawodów, zostało jeszcze trochę czasu (przypominamy - 15 grudnia, Politechnika Wrocławska), ale machina organizacyjna rozkręca się coraz szybciej. Wszystkie ważne informacje postaramy się przekazywać aktualizując ten wątek na forum oraz samą stronę zawodów, na której trwa archiwizacja danych z poprzedniej edycji, a także regularna aktualizacja treści dotyczących tegorocznej edycji.

Informacji możecie również szukać na Facebookowym fanpage`u zawodów:

www.facebook.pl/roboticarena

Jeszcze raz serdecznie zapraszamy wszystkich 15 grudnia, na Politechnikę Wrocławską. Do zobaczenia!

W imieniu Organizatorów Zawodów Robotic Arena 2012

Bartosz Mackiewicz

W-ce Prezes ds. Informacyjnych

KNR "KoNaR"

Update #1:

- Miło nam poinformować, że nowym Partnerem Zawodów Robotic Arena został wortal Forbot.pl

- Zapraszamy do przejrzenia dyskusji o modułach startowych w konkurencjach ~sumo . Już dzisiaj wiemy, że zdecydowana większość Was popiera ten sposób rozpoczynania walk, więc moduły będą wykorzystane podczas RA2012. Szczegóły techniczne i organizacyjne - wkrótce.

Wiadomość dostarczona przez organizatorów zawodów.

top.png

Czy ktoś ma aktualny e-mail do jakiegoś organizatora zawodów? Bo pisałem już na 3 mejle i nie dostałem żadnej odpowiedzi. Byłbym naprawdę wdzięczny 🙂

W tym roku zapowiada się naprawdę ciekawa rywalizacja, nie tylko na ringach, trasach, itp. lecz też pomiędzy organizatorami. W przeciągu 35dni są już zapowiedziane 4 konkretne zawody, ojjjj będzie się działo.

W tym roku proponowałbym, aby jednak były dyplomy przynajmniej dla zawodników z podium (lecz koszt chyba nie jest aż tak wielki, aby wydrukować jednak dla każdego dyplom uczestnictwa). Ja wiem, że sam udział w RA jest już tak prestiżowy, iż nic więcej nie trzeba ale jednak to byłby miły gest z Waszej strony.

• 3 miesiące później...
  • 3 tygodnie później...

Małe podsumowanie ostatnich kilku dni:

Robotic Arena 2012 odbędzie się pod honorowym patronatem JM Rektora Politechniki Wrocławskiej, prof. Tadeusza Więckowskiego oraz pod honorowym patronatem Pani Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego, prof. Barbary Kudryckiej.

Powoli kończymy przygotowanie oprawy graficznej całych zawodów. Pierwsze efekty możecie zobaczyć na stronie zawodów.

Jak już o stronie mowa, to pojawiły się na niej regulaminy (na razie wersja PL, pracujemy nad tłumaczeniem), które będą obowiązywały podczas tegorocznych zawodów. Można je znaleźć na podstronie każdej konkurencji (przygotowaliśmy je w postaci plików .pdf).

Najważniejsze zmiany w stosunku do zeszłego roku, to nowa procedura startu (moduły startowe, o których dyskutowaliśmy na forum) w kategoriach mikrosumo, minisumo i sumo. Zmiana dotyczy też stawiania robotów na ringu - postanowiliśmy wprowadzić metodę jaką możecie znać z Wiednia. Zapraszam do zapoznania się z regulaminami i zgłaszania wszelkich uwag.

Jakiś czas temu do kilkunastu kół naukowych i organizacji, które odwiedzają nasze zawody, bądź organizują znaczącą imprezę tego typu, zostały rozesłane zaproszenia (papierowe, tradycyjną pocztą). Większość z nich została wysłane na dane, które znaleźliśmy na Waszych stronach internetowych - często był to adres uczelni/wydziału/instytutu. Doszly nas słuchy, że część z Was takich zaproszeń nie otrzymała, dlatego też dzisiaj wieczorem roześlemy takie same zaproszenia w wersji elektronicznej. Papierową wersję będzie można odebrać na Robotic Arenie. Nigdy wcześniej nie wysyłaliśmy zaproszeń pocztą i nie spodziewaliśmy się takich komplikacji. Myślę, że doświadczenia z tego roku sprawią, że w przyszłym roku wszystkie przesyłki dotrą. Miała być niespodzianka, a nie wyszło 🙁

Rejestracja na zawody zostanie otwarta jeszcze dzisiaj. Zapraszamy do śledzenia strony zawodów i fanpejdżu naszych zawodów

Do SKaNeRa zaproszenie doszło, za co bardzo dziękujemy! Bardzo fajny pomysł z tymi zaproszeniami, jeden z pomysłów, które każdy ma, ale nie każdy realizuje. Dzięki! 😉

SKORP również potwierdza otrzymanie bardzo zacnego imiennego zaproszenia na zawody. Bardzo miło i duży plus dla was. Dzięki temu jeszcze chętniej pojawimy się na zawodach.

O. I się nawet nie chwalicie, że dostaliście 🙂 Wiem, że do kolegów z Integry nie dotarło, stąd mój komentarz powyżej. Ciągle mam nadzieję, że wszystkie zaproszenia w końcu trafią w ręce adresatów, bo jeszcze są mielone w trybach biurokracji uczelnianej.

Tak czy inaczej mam nadzieję, że do zobaczenia w Łodzi, a potem we Wrocławiu 🙂

//Edit:

Dzięki temu jeszcze chętniej pojawimy się na zawodach.

Świetnie 🙂 Szczerze mówiąc, to nie wyobrażam sobie kategorii minisumo bez robotów ze Szczecina.

Miło mi poinformować, że rejestracja na tegoroczne zawody Robotic Arena została otwarta i potrwa do 23:59, 30 listopada 2012r.

Wszelkie brakujące informacje są sukcesywnie uzupełniane. W razie pytań piszcie w tym temacie, wyślijcie mi PMkę, lub napiszcie maila na adres [email protected]

W tym roku proponowałbym, aby jednak były dyplomy przynajmniej dla zawodników z podium (lecz koszt chyba nie jest aż tak wielki, aby wydrukować jednak dla każdego dyplom uczestnictwa). Ja wiem, że sam udział w RA jest już tak prestiżowy, iż nic więcej nie trzeba ale jednak to byłby miły gest z Waszej strony.

Ciągle zapominam Ci odpisać.

Osobiście nigdy nie lubiłem dyplomów uczestnictwa. Nie wiem jak Ty, ale ja nigdy nie miałem co z nimi zrobić i tak przekładałem je z kąta w kąt, aż skończyły w jakiejś teczce na jednej z półek. Na większości tego typu imprez dostaje się identyfikator na smyczy, ja sobie je wszystkie po prostu wieszam na szafce (przepraszam za jakość, robione lutownicą). Dyplomów nigdy nawet nie przejrzałem, a wiszący pęk identów i kilka innych rzeczy, które przywołują miłe wspomnienia... sobie wisi.

Zachęcam do umieszczaniu przy rejestracji w polu "Ksywka:" nicka z Forbota 🙂

Dodanie tego pola w formularzu to pomysł Trekera 😉 Moim zdaniem bardzo dobry. Postaramy się, żeby zawartość tego pola znalazła się na identyfikatorach razem z imieniem i nazwiskiem.

Słowo "Ksywka" ciągle mnie gryzie w oczy...

@ojebejbe jako drużyna GROM chwalimy się wszystkim tzn. w naszych antyramach pokazowych są dyplomy uczestnictwa, jeśli nie udało nam się zdobyć na danych zawodach jakiegoś premiowanego miejsca. Ja osobiście mam wiele dyplomów uczestnictwa i teraz są one rzeczywiście mniej istotne lecz jak zaczynałem przygodę z zawodami to każdy dyplom był motywujący.

Jak zadecydujecie tak będzie to była tylko propozycja.

P.S. Również otrzymaliśmy zaproszenie i niewątpliwie z niego skorzystamy 😅

Tylko muszę się w końcu zapędzić do roboty a z tym mam ostatni czasy problem.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...