Skocz do zawartości

BEAM: Line follower dla początkujących.

Pomocna odpowiedź

Jeśli nie widzisz tam układu scalonego to jest to jasny sygnał, że powinieneś odłożyć robotykę na bok i zabrać się za opanowanie podstaw elektroniki.

Ale jak zabrać się za podstawy? Od czego mam zacząć. Czytam sporo na necie o elektronice, a szczególnie o robotyce, ale nie widzę na tym schemacie układu scalonego... 🙂

• 1 miesiąc później...

też w tym nic śmiesznego nie widzę 🙂 ja się na tym dość nie znam ale z rozmowy zrozumiałem tyle że chyba za miast trójkątów masz dać układ który jest wymieniony w pierwszym poście a który ma się następująco 🙂 : http://www.syntax.com.tw/proddata/IC/IC-TL084.JPG i teraz tak 🙂 podłączysz jak na schemacie plus do plusa minus do minusa tylko ważne jest żeby ci się nie pomyliło bo trzeba pamiętać że 1out, 1in- i 1in+ to jeden taki trójkąt 🙂 do tego masz jeszcze vcc+ i vcc- chyba jako zasilanie układu scalonego 🙂 ale niech ktoś napisze jeśli się mylę 🙂 jeśli jest źle to co powiedziałem to sory że w ogóle się odezwałem;p pozdrawiam 🙂

Te 4 wzmacniacze to jeden układ, poglądowy rysunek masz tutaj:

lm324.jpg

Teraz wszystko powinno być jasne.

• Lubię! 2
  • 3 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...

witam mam pytanie jak zrobić robota który będzie się "odbijał" od czarnej linii i czy musi to być robot z mikrokontrolerem z góry dzięki za odp

Komentarz dodany przez: Sabre

Skasowałem zdublowany post

[ Dodano: 04 Sie 09 11:32 ]

w sumie nie zależy mi aby to był line flower ale chciałbym aby to był robot który będzie się "odbijał" od różnych przedmiotów napotkanych na swojej drodze czy mogli byście podpowiedzieć coś jaki typ robota będzie najlepszy z góry dzięki

w sumie nie zależy mi aby to był line flower ale chciałbym aby to był robot który będzie się "odbijał" od różnych przedmiotów napotkanych na swojej drodze czy mogli byście podpowiedzieć coś jaki typ robota będzie najlepszy z góry dzięki

Poczytaj sobie ten temat. To jest robot o jakim piszesz, po najechaniu na przeszkodę skręca.

• 1 miesiąc później...

Witam!

Na schemacie zauważyłem wiele lini zakończonych kropką lub kreską. Obok jest osobno odcinek właśnie z takimi oznaczeniami na końcach. Jestem początkujący i nie wiem jak to połączyć w jedną całość.

I dlaczego na tym schemacie w Eaglu jest 1 potencjometr mniej i dwie diody więcej?

Z góry dziękuje za odpowiedzi!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...