soban Napisano Sierpień 7, 2012 Udostępnij Napisano Sierpień 7, 2012 Witam. Pracuję nad płytką która za założenie ma posiadać 4 mostki TB6612 (1 mostek na 1 silnik Pololu 30:1) oraz układ zasilania (tzn.: zasilanie mostków i silników) - wszystko w SMD. Co do zasilania mostków nie było problemu ze znalezieniem stabilizatora 5V w obudowie D2PACK ale co do napięcia 6V mam już problem. Jedyny stabilizator jaki udało mi się znaleźć jest w obudowie TO220. Przeszukałem już TME, Allegro, Lispol itp. (nie jest to reklama) i nic nie znalazłem. Dużo osób z forum używa tych silników i pewnie wiedzą jak mi pomóc. Dodam że płytka zasilana będzie z Li-Pol'a 7,4V. Proszę o pomoc i dziękuję zarazem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotreks-89 Sierpień 7, 2012 Udostępnij Sierpień 7, 2012 soban, a po co Ci stabilizować napięcie dla silników? 😋 Jak już musisz, to lepiej użyj do tego przetwornicy, bo ze zwykłego stabilizatora liniowego zrobi Ci się niezły grzejnik. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
soban Sierpień 7, 2012 Autor tematu Udostępnij Sierpień 7, 2012 Dzięki za podpowiedź. Wiesz może gdzie mógłbym znaleźć schemat takiej przetwornicy - z 7,4V na 6V? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotreks-89 Sierpień 7, 2012 Udostępnij Sierpień 7, 2012 Przetwornice o prądzie takim, jakiego potrzebujesz istnieją, tylko są drogie 😋 Nie wiem czy jest jakiś sens inwestować. Naprawdę tak ci zależy na stabilizowaniu napięcia silników? Jak zrobisz to poprzez PWM, to wyjdzie prawie to samo. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
soban Sierpień 7, 2012 Autor tematu Udostępnij Sierpień 7, 2012 Chodzi mi o to aby silniki dostawały odpowiednie napięcie 6V tak żeby się nic nie grzało itp. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Aramis Sierpień 7, 2012 Udostępnij Sierpień 7, 2012 Z własnego doświadczenia mogę ci powiedzieć, że nie warto bawić się z jakimiś przetwornikami napięć.... Jak dasz napięcie 7,4V to nic się nie stanie - silniczki wytrzymają około 1000h pracy (sprawdzałem)... Szkoda chyba miejsca na przetwornicę... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
soban Sierpień 7, 2012 Autor tematu Udostępnij Sierpień 7, 2012 7,4V nie będzie dla nich za duże? Obawiam się, że może być kiepsko Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Sierpień 7, 2012 Udostępnij Sierpień 7, 2012 soban, nie nie będzie. Tak na prawdę to nie 7,2V, tylko jak już 8,4V z LiPol-a. Spokojnie, nie będzie to dla nich problem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Carpe Diem Sierpień 7, 2012 Udostępnij Sierpień 7, 2012 Ktoś w ms zasiał te silniki z 3 celi i wszystko działało. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Sierpień 7, 2012 Udostępnij Sierpień 7, 2012 Przy 3 celach robi się już ryzykownie 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Grabki Sierpień 7, 2012 Udostępnij Sierpień 7, 2012 Przecież silniki pololu mogą być wg. producenta zasilane napięciami 3-9V, a te 6v, to jest napięcie przy którym podawane są parametry silnika takie jak np. obroty. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
OldSkull Sierpień 7, 2012 Udostępnij Sierpień 7, 2012 Poza tym możesz reguować PWM i np. nie podawać nigdy 100% wypełnienia. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Aramis Sierpień 7, 2012 Udostępnij Sierpień 7, 2012 Grabki ma w 100% rację. Możesz spokojnie dać im napięcie prosto z akumulatora. 3-celowy też będzie ok nie powinno im się nic stać. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
danioto Sierpień 7, 2012 Udostępnij Sierpień 7, 2012 Z własnego doświadczenia mogę ci powiedzieć, że nie warto bawić się z jakimiś przetwornikami napięć....Jak dasz napięcie 7,4V to nic się nie stanie - silniczki wytrzymają około 1000h pracy (sprawdzałem)... Szkoda chyba miejsca na przetwornicę... Jakieś słabe masz doświadczenia. W tym, czym póki co udało mi się sklecić miałem przetwornice i nie było z nimi problemów. Problem jest na etapie projektowania, bo trzeba się mocno opierać o datasheet przetwornicy. Poza tym, uważam, że jeśli nie ma się żadnego sprzężenia zwrotnego w postaci enkoderów na silnikach to jest to jedyny sposób (stałe napięce na silnikach) utrzymania stabilności regulatorów (bo zapewne autor będzie implementował coś na rodzaj PD). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
koval_blazej Sierpień 8, 2012 Udostępnij Sierpień 8, 2012 4 silniki to raczej MS niż LF, więc nie spodziewam się PD i konieczności stałych parametrów. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »