Skocz do zawartości

Jak uzyskać 6V do zasilenia silników Pololu

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam.

Pracuję nad płytką która za założenie ma posiadać 4 mostki TB6612 (1 mostek na 1 silnik Pololu 30:1) oraz układ zasilania (tzn.: zasilanie mostków i silników) - wszystko w SMD. Co do zasilania mostków nie było problemu ze znalezieniem stabilizatora 5V w obudowie D2PACK ale co do napięcia 6V mam już problem. Jedyny stabilizator jaki udało mi się znaleźć jest w obudowie TO220. Przeszukałem już TME, Allegro, Lispol itp. (nie jest to reklama) i nic nie znalazłem. Dużo osób z forum używa tych silników i pewnie wiedzą jak mi pomóc. Dodam że płytka zasilana będzie z Li-Pol'a 7,4V.

Proszę o pomoc i dziękuję zarazem.

Przetwornice o prądzie takim, jakiego potrzebujesz istnieją, tylko są drogie 😋 Nie wiem czy jest jakiś sens inwestować. Naprawdę tak ci zależy na stabilizowaniu napięcia silników? Jak zrobisz to poprzez PWM, to wyjdzie prawie to samo.

Z własnego doświadczenia mogę ci powiedzieć, że nie warto bawić się z jakimiś przetwornikami napięć....

Jak dasz napięcie 7,4V to nic się nie stanie - silniczki wytrzymają około 1000h pracy (sprawdzałem)... Szkoda chyba miejsca na przetwornicę...

soban, nie nie będzie. Tak na prawdę to nie 7,2V, tylko jak już 8,4V z LiPol-a. Spokojnie, nie będzie to dla nich problem.

Przecież silniki pololu mogą być wg. producenta zasilane napięciami 3-9V, a te 6v, to jest napięcie przy którym podawane są parametry silnika takie jak np. obroty.

Grabki ma w 100% rację.

Możesz spokojnie dać im napięcie prosto z akumulatora. 3-celowy też będzie ok nie powinno im się nic stać.

Z własnego doświadczenia mogę ci powiedzieć, że nie warto bawić się z jakimiś przetwornikami napięć....

Jak dasz napięcie 7,4V to nic się nie stanie - silniczki wytrzymają około 1000h pracy (sprawdzałem)... Szkoda chyba miejsca na przetwornicę...

Jakieś słabe masz doświadczenia. W tym, czym póki co udało mi się sklecić miałem przetwornice i nie było z nimi problemów. Problem jest na etapie projektowania, bo trzeba się mocno opierać o datasheet przetwornicy. Poza tym, uważam, że jeśli nie ma się żadnego sprzężenia zwrotnego w postaci enkoderów na silnikach to jest to jedyny sposób (stałe napięce na silnikach) utrzymania stabilności regulatorów (bo zapewne autor będzie implementował coś na rodzaj PD).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...