Skocz do zawartości

Sprawdzenie schematu minisumo

Pomocna odpowiedź

1. złe filtrowanie przy stabilizatorze- daje się ok 470uF i 100nf na wejście i 220uF i przynajmniej 1 100uF(ja daję nawet 2-3)

2. Nie będziesz orzystał z adc ? nie widze kompaktorów na schemacie, a jeśli korzystasz z adc powinieneś dać dławik na avcc.

3. Aref kondensatorem 100nf do masy , ogólnie z każdego vcc povinien iść kondensator 100nF do masy.

Popatrz na inne schematy na forum i popraw swój.

Soryy jneśli coś pominąłem, ale ten obrazek strasznie ciężko się ogląda.

Nie wiem czy wiesz ale nóżki Xtal mogą być wykorzystane jako zwykłe porty wejścia lub wyjścia. Może podłącz tam jakieś diody albo przygotuj odpowiednie otwory dla późniejszego mocowania kwarcu... Szkoda nóżek marnować 😉

Komparator się używa, jeśli zależy na szybkości odczytu, zwłaszcza przy dużej liczbie czujników.

W Twoim robocie w zupełności wystarczy ADC.

Jest, ja tak zrobiłem w moim linefollowerze i bez komparatora działa przy pull-up 10k.

Wadą tego rozwiązania jest brak kalibracji, ale ja musiałem tak zrobić (miałem tydzień, musiałem robić z tego co miałem).

Rozumiem że korzystanie z komparatora lub przetwornika daje możliwość kalibracji lub szybszej detekcji linii. Ale moim zdaniem KTIR może przyjmować dwa stany 1 i 0 szczególnie wydaje się to logiczne przy kolorach czarny/biały. Czym zatem kierujecie się stosując komparatory lub przetworniki analogowo-cyfrowe ? Są to przecież dodatkowe utrudnienia w projektowaniu płytki lub w programie? Czy ktoś może powiedzieć jakie są za i przeciw korzystania z KTIRA bezpośrednio podłączonego do uC.

Foadrian, w przypadku linefollowerów tor nigdy nie jest idealny, może tak być, że na części toru masz słońce, na części cień, przez co zmienia ci się granica pomiędzy linią a podłożem. Przetwornik ADC pozwala płynnie tą granicę regulować, w przypadku bezpośredniego podłączenia do pinu I/O w którymś momencie twój robot może nieprawidłowo zinterpretować sygnał przez słońce, albo chociażby przez jakiegoś fotografa amatora, który będzie pstrykał zdjęcia z włączonym flashem (co na większości zawodów jest zabronione, ale gapie i tak pstrykają fotki bo przecież nie da się wszystkim uświadomić, jeśli przepływ ludzi jest ogromny).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...