Skocz do zawartości

Sygnał emitowany przez stację,kosiarka robot

alarmus_pl

Pomocna odpowiedź

Sygnał emitowany przez stację,kosiarka robot

Witam

Jak kosiarka samodzielnie wraca do stacji ładującej? ktoś wie jaki to układ steruje i posiada schemat???

kosiarka automatycznie odnajduje drogę do stacji ładującej za pomocą sygnału emitowanego przez stację

tylko o ten sygnał chodzi,co to za sygnał ? co emituje ten sygnał ? i co w kosiarce wykrywa ten sygnał ???

https://www.youtube.com/watch?v=1j0w1RajNss&feature=player_embedded

Pewnie są to impulsy elektryczne, które tworzą pole magnetyczne wokół przwodu, które robot analizuje, ale to tylko moje gdybanie.

Najlepszy sposób to znaleźć jakiś schemat, albo rozebrać kosiarkę i zobaczyć jakiego typu ma czujniki w środku. 😅

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Pewnie są to impulsy elektryczne, które tworzą pole magnetyczne wokół przwodu, które robot analizuje, ale to tylko moje gdybanie.

Najlepszy sposób to znaleźć jakiś schemat, albo rozebrać kosiarkę i zobaczyć jakiego typu ma czujniki w środku. 😅

🤣 to trochę bez sensu

wywalić 7 tysi aby rozebrać 🤣

myślałem że ktoś na tak zacnym forum ma tą wiedzę 😖

przecież można taki czujnik wykorzystać do budowy robota

Cześć.

Od pewnego czasu jestem zainteresowany budową własnej robokosiarki i kilka kwestii już mam rozwiązanych. Jak napęd, co zrobić z trawą, omijaniem przeszkód, sposobem poruszania oraz ograniczeniem pola koszenia.

Powrót do bazy nie jest niczym trudnym. Są dwie możliwości - jeśli robot wystartuje z stacji wystarczy za pomocą sprzężenia zwrotnego obliczyć odległość robota od stacji (co jest imo trudne do wykonania i nieefektowne) Drugi sposób to jest najprostszy schemat światłoluba - stacji mamy nadajnik podczerwieni, a w robocie odbiornik. Jeśli robot skończy pracę,zaczyna szukać sygnału z nadajnika i podąża w jego stronę. Ot co.

Nadajnik podczerwieni i praca w świetle słonecznym?

Obawiam się, że takie coś mogło by się skończyć, jak to swego czasu śpiewano - "Iść, ciągle iść, stronę słońca...". (:

Może lepiej by było założyć, że stacja zawsze znajduje się na krańcu pola do koszenia i robot dojeżdżając do "płotu" po prostu podążałby wzdłuż niego? Może nieoptymalne, ale raczej powinno być skuteczne...

Obawiam się, że takie coś mogło by się skończyć, jak to swego czasu śpiewano - "Iść, ciągle iść, stronę słońca...". (:

Kodujemy sygnał na pewną, ściśle określoną częstotliwość, robimy daszek nad odbiornikiem podczerwieni aby ograniczyć światło słoneczne i problem znika.

Kodujemy sygnał na pewną, ściśle określoną częstotliwość, robimy daszek nad odbiornikiem podczerwieni aby ograniczyć światło słoneczne i problem znika.

Dokładnie tak to ma działać 🙂 tym bardziej jak nadajnik i odbiornik będzie na tej samej wysokości +/- kilka cm.

Z podczerwienią na otwartym terenie jest jeszcze ten problem, że nadajnik i odbiornik muszą się widzieć. Ogródek ma to do siebie, że tutaj rośnie kwiatek, tam krzaczek i taka kosiarka musiałaby się sporo naszukać by znaleźć się w zasięgu "wzroku" bazy.

Ja obstawiam jednak namierzanie radiowe (=> ARDF na małą skalę).

Ja obstawiam jednak namierzanie radiowe (=> ARDF na małą skalę).

też mam takie przypuszczenia,robot idzie w stronę najmocniejszego sygnału radiowego aż trafia do bazy

teraz jest potrzebny schemat takiego urządzenia [nadajnik - odbiornik i skalowanie mocy sygnału ]

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.