Skocz do zawartości

[Minisumo] Zniszczyciel II

Pomocna odpowiedź

Uważasz, że są kiepskie ? Kurczę to już nie wiem na forum czytałem, że pololki się sypią a po za tym są strasznie drogie... Myślałem ewentualnie nad czymś takim żeby kupić HL149 i zamienić silnik na krótszy dobry pomysł ?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Hmmm no może to i nie głupi pomysł... Zwłaszcza, że ostatnio zdobyłem dwa silniki od Lamy v3 mają naprawdę niezłego kopa 😋 Tylko teraz pytanie skąd wziąść matalowe zębatki ...

Doszedłem do wniosku, że zrobienie własnej przekładni wcale nie wyjdzie o wiele taniej a ponieważ nie mam zaplecza technicznego to zdecydowałem się jednak zamówić pololki. Mam nadzieje, że do końca tygodnia dojdą. Tymczasem wykonałem jeszcze jeden rysunek robota:

Założenie jest takie, że podstawa będzie z aluminium ~2mm a na górze będzie płytka z elektroniką (myślałem nad rozwiązaniem takim, że płyta nośna będzie jednocześnie płytką z elektroniką ale doszedłem do wniosku, że elementy musiały by pracować zbyt blisko źródła zakłóceń a po za tym nie wiem czy to wszystko by wytrzymało) Jeszcze nie wiem czy ten czujnik nie jest trochę za wysoko ? No i na koniec jeszcze ogólny plan elektroniki :

1. Dwa mostki TB6612 (zmostkowane)

2. Procesor ATmega 8/ATtiny 2313

3. Jakieś diodki

4. Przycisk start

5. Stabilizator 5V

6. Kondensatorki i cała "galanteria"

7. Płytka dwu strona full SMD

8. Płytka zamówiona w santlandzie.

Mam tylko wątpliwości co do procesora w zasadzie nie potrzebuje aż tylu Pinów więc może wziąłbym attiny 2313 ? Czy ten procesor oprócz tego, że ma mniej wyprowadzeń jest w czymś gorszy ?

Mam tylko wątpliwości co do procesora w zasadzie nie potrzebuje aż tylu Pinów więc może wziąłbym attiny 2313 ? Czy ten procesor oprócz tego, że ma mniej wyprowadzeń jest w czymś gorszy ?

attiny2312: flash 2kB, ram 128B, eeprom 128B, max taktowanie 20MHz, I/O 18, brak ADC, UART.

attmega8: flash 8kB, ram 1024B, eeprom 512B, max taktowanie 16MHz, I/O 23, 6/8 ADC (zależnie od obudowy), sprzętowe TWI (i2c), SPI, UART.

W kontekscie budowanego robota, wziałbym atmegę8 (tym bardziej że nie jest jakoś specjalnie droższa ani większa), bo jakoś wypadałoby odczytywać dane z czujników (chyba, że planujesz cyfrowe) 😉 No i do pomiaru napięcia baterii też się przyda ADC.

O dzięki w takim razię wezmę megę...

[ Dodano: 24-10-2012, 18:39 ]

Ok dzisiaj doszły pololki :

Będę musiał jeszcze raz zmienić rysunek płyty głównej bo pololki wchodzą w te silniki głębiej niż zakładałem 🙂 No i mam jeszcze taki problem, że nie wiem jak je zamocować na osi koła... Problem jest taki, że w koła są wbite dwa łożyska kulowe o średnicy wewnętrznej 3mm ale niestety wał od pololka owszem pasuje idealnie (on też ma 3mm grubości) ale jednak wchodzi w to łożysko luźno...

Więc nie wiem nie chcę tych silniczków przyklejać bo w razie awarii będzie problem z wymianą najlepsza byłaby jakaś śruba kontrująca ale nie wiem jak wywiercić otwór...

No i jeszcze machnełem schemat elektroniki :

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.