Skocz do zawartości

[Minisumo] Zniszczyciel II

Pomocna odpowiedź

Sabre, niby racja, ale z drugiej strony serwa nieraz pracują pod stałym obciążeniem, obecnym nawet kiedy serwo się nie obraca, więc myślę, że jednak dadzą radę.

Dzisiaj zrobiłem nową ramę. Różni się ona od poprzedniej tym, że jest o 3mm węższa dzięki czemu koła nie obcierają o ramę po za tym jest lepiej spasowana.

Jedyne z czego jestem trochę niezadowolony to te białe ślady na krawędziach (pozostałość po łamaniu na krawędzi stołu 😅 ) ale jak pomaluje wszystko czarnym sprayem to myślę, że nikt tego nie zauważy 😋

Poprawiłem ostatecznie schemat i płytkę (wykonam ją zapewne w poniedziałek) :

Schemat :

Zdziwić może fakt nie podłączenia masy do L298 ale od razu wyjaśnie, że wykorzystam w tym celu radiator który będzie zwarty do masy...

Tolo, do cięcia laminatu polecam nożyce do blachy, idzie bardzo łatwo i się tak nie rozwarstwia

Hmm dzięki za radę tylko na razie nie mam kasy na takie nożyce ( ile mogą tak orientacyjnie kosztować ? )

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Ja zazwyczaj łamię laminat... nacinam miedź nożykiem do tapet... na brzeg stołu i trach 😉 po trawieniu (gdy nie ma miedzi) dociąć się da nawet normalnymi nożycami, ew. przy skomplikowanych kształtach piłką do metalu. Potem papier ścierny i ew. pilniczki i płytka idealna 😉

Najlepszy efekt jest przy wycinaniu na dremelu za pomocą tarczki diamentowej o grubości około 0,5mm. Można wyciąć szybko i idealnie, fakt, że trochę wprawy trzeba, ale później nie trzeba już nic poprawiać.

Jakiś czas temu zastanawiałem się czy sobie nie zrobić czegoś w stylu stołu z wystającą na jakieś 2mm tarczką, ale miałbym problem z przeniesieniem napędu na jakiś uchwyt.

Dzisiaj wykonałem płytkę główną :

Jak widać wyszły całkiem dobrze w zasadzie nie wyszedł tylko jeden pad przy ATmedze 😕

Jutro powiercę i polutuje płytkę...

Płytka polutowana !

Robocik jak widać nabiera kszatałtów 🙂 Ach tylko te diody zajmują dużo miejsca 😋 Pod mostek dałem podstawkę. W załączniku dodaje wzór płytek jakby ktoś chciał robić podobnego robota... No może do końca tygodnia wydłubie jeszcze czujniki linii.

Płytka.pdf

Pracy ciąg dalszy... Dzisiaj zaprojektowałem płytkę czujników linii:

Jutro postaram się wykonać płytki...

W załączniku dodaje plik PDF ze wzorem płytek...

Co do płyty głównej to trochę lipa bo nie mam aktualnie programatora i nie mogę sprawdzić czy wszystko gra... Jedynie co narazie odkryłem to to, że chyba mam walnięty mostek (niedziała jeden kanał 😕 ) muszę to dokładnie sprawdzić...

czujnik linii.pdf

Myślałem myślałem i doszedłem do wniosku, że zrobię to inaczej...

A więc tak powstał rysunek podglądowy :

Założenia :

1. Robot będzie wyposażony w duży klin zamocowany na stałe(nie opuszczany)

2. Napęd dwa silniczki pololu.

3. zasilanie pakiet li-po umieszczony na spodzie robota

4. Dwa czujniki SHARP

5. Brak czujników linii

6. Koła z Mobota (jak oponki będą miały słabą przyczepność to spróbuje na fedze odlać z silikonu)

A teraz kilka pytań :

1. Co myślicie o podróbkach silniczków pololu ( tych z mobota ?)

2. Co myślicie o całej koncepcji ?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.