Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Może miałbyś załatwić jeszcze takie 4? albo podać szczegółowe wymiary aby można było podobne wytoczyć?

Załatwić raczej nie bardzo (po prostu trudno znaleźć aż 4 jednakowe 😐 Z wymiarami też będzie kłopot bo aktualnie nie mam suwmiarki...

Tymczasem posiedziałem trochę nad płytką :

No i myślałem nad mocowaniem... Te plastikowe obejmy pololu są faktycznie gów**ane a, że na modelarni jest frezarka to zrobię to tak :

Nie wiem czy dobrze widać ? Plan jest prosty z kawałka aluminium wyfrezuje taki kanalik w który wsune silniki dodatkowo z przodu i z tyłu dam kawałki balaszki do której będzie przykręcony silnik, pod spodem wywiercę i nagwintuje dwa otwory. Cały "kanalik" przykręcę do prostokatnego kawałka aluminium o wymiarach 50x35x2mm

Będę też musiał wytoczyć sobie piasty do kół...

Ej a co myślicie o dawaniu dwóch mostków ? Jest ot potrzebne przecież te silniczki i tak nie ciągną więcej niże 1,6A może jeden z radiatorem wystarczy. Ewentualnie myślałem na daniem po jednym mosfecie do sterowania silniczkami...

Propo Twojego pytania użyj 2 mostków. Weź pod uwage, że robot czesto bedzie w zwarciu z przeciwnikiem zatem silniki pobiorą maksymalny prąd. Mam pytanko jak robisz taki fajny wymiar w EAGLE?

Mam pytanko jak robisz taki fajny wymiar w EAGLE?

Jest to narzędzie "dimension"

[ Dodano: 04-11-2012, 09:56 ]

No dobra to faktycznie zostanę przy dwóch mostkach. Tymczasem rzucilibyście okiem na schemat i płytkę ?

Chyba za bardzo nie ma co sprawdzać wszystko zrzynane z not katalogowych 😅

Warstwa top :

Warstwa bottom :

Overall :

I mam takie pytanie jak w santlandzie robią płytkę to element THT ma pady na obu warstwach ? Tzn moge wykorzystać nóżkę kondensatora jako metalizację 🙄

Tolo, a gdzie masz czujniki linii? 😋

Oczywiście, że pady są po obu stronach. Każde pole z warstw Vias i Pads jest na obu warstwach płytki.

Wrzuć jeszcze raz grafiki płytki w wyższej rozdzielczości, bo teraz to nic nie można wyłapać 😋

Oczywiście, że pady są po obu stronach. Każde pole z warstw Vias i Pads jest na obu warstwach płytki.

No to w zasadzie o to mi chodziło.

Tolo, a gdzie masz czujniki linii?

No mam dwa pady przy ADC...

Jeszcze dam dzielnik do pomiaru baterii i chyba będzie koniec...

chyba wkradło się zwarcie powyżej złącza do programowania. No i przy samym złączu ścieżka biegnie niebezpiecznie blisko kwadratowego pada.Również na dole między mostkami przelotka nachodzi na ścieżkę. Sprawdź jeszcze, czy pola lutownicze ( chyba kondensatora smd) między mostkami nie stykają się rogiem z ścieżką.

chyba wkradło się zwarcie powyżej złącza do programowania. No i przy samym złączu ścieżka biegnie niebezpiecznie blisko kwadratowego pada.Również na dole między mostkami przelotka nachodzi na ścieżkę. Sprawdź jeszcze, czy pola lutownicze ( chyba kondensatora smd) między mostkami nie stykają się rogiem z ścieżką.

Dzięki za spostrzeżenia zaraz poprawię... Swoja drogą patrzyłem na ceny w Santlandzie i chyba spróbuje to upchnąć na jednej warstwie bo cena jest o połowę niższa 😃

Mam jeszcze parę pytań :

1. Myślicie że stabilizator 100mA zasili to wszystko (mniejsza obudowa) ?

2. I myślałem na wywaleniem elektrolitów i wstawieniem tantali (mniejsza obudowa i lepsze parametry) Co myślicie? .

3. Czy jeden komplet kondensatorów wystarczy na dwa mostki ?

4. Co myślicie o programowaniu przy pomocy bootloandera ?

5. Ciężko jest zrobić programowy PWM ? (zamiana pinów likwidacja zworek ) ?

Sharpy 28mA x 2 = 56mA

Mostki 2,2mA x 2 = 4,4mA (szczerze nie wiem czy dobrze przepisałem)

Ledy 5mA x 2 = 10mA

ATmega 3,6mA (ale dla 4mhz to dla 8mhz będzie 7,2mA ? )

Suma 77mA

30mA zapasu wystarcz ?

Kondensatory teoretycznie powinno się dawać 1000uF na każdy 1A. Czyli teoretycznie dla 100mA powinno się dać 10uF ?

Tolo, dajesz zbyt małe odstępy pomiędzy ścieżkami a rozlaną masą na płytce. W powiększeniu to może wyglądać ładnie, ale jak ustawisz rozmiar płytki taki jaki jest to wszystko się pięknie zleje.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...