Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć chciałbym żebyście sprawdzili mój schemat lf'a na 8 czujników (jest to moja pierwsza mocniejsza konstrukcja wcześniej tylko światłolub i lf na 3 czujniki 😃) Nie ma podanych wartości rezystorów i kondensatorów bo nie wiem jakie zastosować. Chcę dodać takie ustawienia:

-ceramiki 100nF

-elektrolity 4.7µF

-rezystory 330R przy czujnikach i 470R przy resecie

Tutaj macie screenshoot:

Dziękuję.

lf v1.sch

1. Exportuj obraz schematu a nie wrzucaj print screen.

2. Etykiety, Etykiety !!! 😅

3. Marnotrawisz procka (dużo pinów niewykorzystanych)

4. Dziwnie to wszystko wygląda 😕

-ceramiki 100µF

-elektrolity 4.7pF

Nie ma takich elektrolitów. Chyba, że miałeś na myśli 4.7µF.

To samo do ceramików - nie µF tylko jezeli już to nF

Prze kwarcu kondensatory powinny mieć 22pF.

Daj jeszcze jakiś dławik na zasilaniu ADC i ceramika 100nF dla lepszej filtracji.

Taka uwaga kosmetyczna - linie na schematach prowadź pod kątem prostym (dla zwiększenia czytelności).

Kąty proste nie zwiększą czytelności tego schematu. Za to na pewno zwiększy ją wyłączenie tego tła kratki.

@Villentre

1. Do poprawy

2. Do poprawy

3. Do poprawy

@Treker

Linie były celowo prowadzone "zawijasami" bo przy schematach płytek do wytrawiania należy unikać zakrętów prostych (tak gdzieś wyczytałem)

@Sabre

Dzięki już poprawiam 🙂

Jeśli to wszystkie ważniejsze błędy to myślę że można już zamknąć temat i zaprać się do poprawiania 😃

Dzięki za uwagi.

@Treker

Linie były celowo prowadzone "zawijasami" bo przy schematach płytek do wytrawiania należy unikać zakrętów prostych (tak gdzieś wyczytałem)

Chodziło o ścieżki na płytce, którą później zaprojektujesz 😋 W schemacie jak najbardziej mogą być kąty proste.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...