Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć wszystkim!

Jako że jestem w 2 klasie gimnazjum muszę zrobić projekt na jej koniec. A że nauczyciele nie narzucali nam tematów to postanowiłem skorzystać z okazji i zrobić robota wielozadaniowego, którego i tak planowałem. Niestety projekt który zrobiłem w solidzie gdzieś mi przepadł, ale na pewno będę robił projekt chwytaka. Robot ma być na gąsienicach z łańcuchów rowerowych, obłożonych jakimiś antypoślozgowymi wkładkami, ma mieć kształ pozwalający wjeżdżać mu na przeszkody, bnędzie miał czujniki przeszkód (takiej jak w moim minisumo).To tak:

-rama jest już zrobiona, zostało tylko obłożenie jej blachą.

-przekładnie też już są wystarczy je tylko zamocować.

-silniki (na poniższych zdjęciach je widać)

-akumulator to ogniwa z laptopa, jeszcze nie wiem jak je połączę, bo max napięcie jakie mogę uzyskać to ok 18v

-Elektronika: mózg to raczej mega 128, lub dwie megi 16, nie jestem zdecydowany - poradźcie co lepiej jest dać.

-mostek do sterowania silnikami- tutaj na pewno mosfety, tylko zmierzę prąd silniczów by odpowiednie dopasować.

Dotychczasowe zdjęcia:

I jeszcze sam chwytak:

Bardzo proszę Was o uwagi, jakieś wskazówki itp.

Ładnie ci wyszła ta rama, swoją drogą kształt ma identyczny jak w projekcie mojej platformy nad którą zacząłem kombinować we wrześniu w zeszłym roku 😉

Nie wiem jaką moc mają te silniczki ale plastikowa przekładnia może być awaryjna.

Zamiast łańcucha pokombinowałbym z kupnymi gąsienicami albo paskami

Zrób tak:akumulatorki poskładaj tak by ich napięcie odpowiadało napięciu zasilana silniczków-to będzie Twój główny akumulator.Potem Daj stabilizator na elektronikę i serwa.

Tak dokładnie to zamierzam zrobić, tylko nie wiem czy przy 18v siliczki nie będą miały za dużó mocy- przy 12v nie da się zatrzymać wału silnika z zębatką- maja dużą moc, a z przekładnią... 😉

Plastikowa przekładnia wytrzyma - są to zęby kątowe (w tej dużej), a w mniejszej są starsznie grube, więc wytrzymają. Nad paskami się zastanowię, gdyż trzebaby dać jakieś prowadnice, by taki pasek z koła napędowego nie spadał po najechaniu na jakąś przeszkodę.

Silnik przy 12 v pobiera 1A, bez obciążenia, a przy zatrzymaniu wału 2,5A. Jaki mostek będzie najlepszy do tych silników ? Od razyu chciałbym zapytać się czy atmega 128 nadaje się do tego zadania ?

A znacie może jakieś mostki na mosfetach - wyszłoby to taniej, a poza tym chce się w tej dziedzinie trochę podszkolić.

BTW: jak zna ktoś fajne arty o mosfetach to byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mi podał link do takiego artykułu ( ten na forum już czytałem. )

Edit: może rzeczywiście użyję l298, w sumie ostatnio tylko ich używałem, powinny być dobre, bo prąd chwilowy znoszą do 3A, a ciągły do 2A. Zastosuję 2 na dwa silniki.

A o które miejsce Ci chodzi ? Tak poza tym to nie dysponuje innymi narzędziami oprócz miniszlifierki i wiertarko wkrętarki, którą dostałem w tym roku na gwiazdkę 😉

• 2 tygodnie później...

Owszem 😉 Postaram się dodać nowe fotki w weekend, z obu stron są przekładnie i silniki, oraz zamontowałem koła, na których będzie się opierał łańcuch, oraz jutro zamontuję blachę przy przekładniach, Haker 2 już skończony wiec więcej czasu będzie na Mikę 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...