Skocz do zawartości

Jakie koła do pierwszego LF lub MS

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam jestem nowy na forum forbot i jest to mój pierwszy post.

Mam zamiar zrobić mojego pierwszego linefollowera bez Uc ponieważ chce się zapoznać z budową takich robotów, a dopiero potem zrobić coś na poważnie godnego pokazania na zawodach 😉

Na początek planuje zakup takich dwóch silniczków Pololu HP 30:1 obustronny wał LINK odrzuciłem myśl o serwach ponieważ wolę dopłacić i kupić coś porządnego i użyć to potem w jednych z lepszych wersji LFa 😋

I teraz mam problem co do wyboru kół, naczytałem się że koła firmy pololu są słabe i często pękają oraz mają słabą przyczepność, i chciałbym się was zapytać czy naprawdę tak jest z wszystkimi kołami pololu czy tylko niektóre modele tak mają ?

Koła zamierzam kupować tutaj LINK myślałem też nad LINK ale nigdzie nie widziałem opinii 🙁

Z góry dziękuje za pomoc.

Jak do pierwszego robota to jednak radzę koła pololu( link są też białe), bo są dopasowane na wał silnika i nie powinny sprawiać kłopotów. W przyszłości zawsze będziesz mógł je wymienić na coś innego.

Też ich używam (kół Pololu) w pierwszej konstrukcji i nie są takie złe. Musisz pamiętać, aby oponki regularnie oczyszczać bo inaczej nawet najlepsze opony będą tracić przyczepność.

Dzięki za szybką odpowiedz chyb wybiorę te koła na start potem zobaczymy 🙂LINK .

A co powiecie o tych kołach LINK wyglądają solidnie LINK nie mam zamiaru ich kupować na razie ponieważ są dwa razy droższe ale czy one byłyby lepsze od pololu ?

Ja osobiście kół z solarbotics nie używałem, ale na zawodach mój robot na oponach popolu (mam identyczne silniki jakie chcesz kupic) radził sobie bardzo dobrze i nawet lepiej od niektórych na kołach solarbotics.

Jeszcze dobrą opcją są koła lego. Do tego potrzebujesz takiej przejsciówki LINK

Moim zdaniem najlepsza opcją są felgi z poliamidu + opony mini-z albo odlewane samodzielnie. Popatrz sobie na najlepsze konstrukcje. Ale na sam początek zdecydowanie wystarczą koła z pololu.

P.S. Obojętnie jakie koła wybierzesz, pamiętaj o nich czyszczeniu 🙂

Dobrze słyszeć że LF na kołach pololu dobrze sobie radzi i chyba zostanę przy nich, potem kiedy przyjdzie czas na coś porządnego to pewnie jak mówisz pójdę w stronę poliamidu bo większość topowych LFów właśnie takie koła ma 🙂

Móc można ale jedne i drugie będą miały małą przyczepność jak na przepychanki.

A możesz polecić jakie kola do MS były by dobre ?

Wiem o kolach z meccano, lego oraz że mogę swoje odlać tylko ja szukam kół gotowych 🙂

Ja bym wam polecał jednak koła solarbotics, można potem do nich odlać swoje oponki, samo aluminium, z których są wykonane daje się też łatwo obrabiać - można je przetoczyć na wiertarce, jeśli byłyby za duże, sprawdziłem to ostatnio 😉

Dobra, olać gotowe koła. Sam się tym zajmę.Postanowiłem że się nie będę śpieszył i nie wystąpie w Białymstoku. Może macie jakiś plan/poradnik jak zrobić dobre koła do minisumo na ośke D?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...