Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Jako, że to mój pierwszy post, pragnę się przywitać i przedstawić. Mam na imię Paweł, jestem studentem 2 stopnia na PW, wydział inżynierii chemicznej, w wolnych chwilach bawię się w elektronika, do tej pory głównie zajmowałem się elektroniką audio.

Ostatnio w ramach poszerzania horyzontów postanowiłem zrobić robota. W sumie to ciężko mój pomysł nazwać robotem (bo żadnej sztucznej inteligencji nie przewiduję chwilowo). Pomysł jest taki:

- Ruchoma platforma na gąsienicach

- na platformie mini kamera, poruszana w 2 osiach serwami

- oświetlenie do kamery

- jakiś prosty czujnik na platformie(nie wiem jaki, ważne by poznać temat)

- mikrokontroler z rodziny AVR, napewniej atmega32

- pojazd, który będzie sterowany z bluetootha przez...

- smartphone'a na os android.

Mam nadzieje, że nie postawiłem sobie poprzeczki zbyt wysoko, nie mniej jednak postaram się dopiąć swego. Długo by pisać o tym czego nie wiem i nie potrafię na dzień dziś zrobić pod kątem tego projektu, dlatego łatwiej wypisać to co umiem:

- projektować, wytrawiać i lutować PCB

- pisać programy w Bascomie i C (ale tylko podstawy)

- ogarniam tematy aplikacji mikrokontrolerów na pcb (zasilania porty itp)

- ogarniam generalnie w miarę dobrze elektronikę analogową

- tyle co ze studiów - podstawy mechaniki.

Gdy już to wszystko wypisałem mam do was pytania:

Jaką konkretnie wiedzę muszę posiąść by poradzić sobie z tym zadaniem?

Jak od praktycznej strony wygląda sterowanie tym układem przez smartphone'a ?(czego potrzeba, jakie części, jak zaprogramować, efektywność)

Sporo mechaniki i elektroniki. Ze sterowaniem przez smartphone'a nie powinno być większego problemu są do tego książki z podstawami, najpewniej będziesz robił to rzez bluetooth więc potrzebujesz odbiornika. Pooglądaj inne konstrukcje na forum na pewno dużo się dowiesz. Jako napęd polecam serwa są tanie i proste w obsłudze. Jakiś prosty czujnik-zależy co chcesz wyczuwać, jak przeszkody to polecam czujniki firmy SHARP dużo modeli na pewno znajdziesz coś dla siebie.

pozdrawiam Mechano

Udało mi się wyszukać danych ad bluetooth'a z prostym modułem BTM-222, tą sprawę na chwilę obecną można uznać za załatwioną. Skoro radzisz serwa jako napęd, to w sumie będzie ich 4(2 na napęd, 2 na kamerkę), teraz pytanie brzmi: Czy te serwa wypadało by sterować z jakiś sterowników zewnętrznych, czy uda się wszystko zaprogramować na mikrokontrolerze atmega32? Drugie pytanie - kamera - gdzie można kupić w miarę tanią i małą kamerkę, o podstawowych parametrach (powiedzmy taką 1.3mpx jak w laptopach)?

Rozumiem, że chcesz sam zaprojektować płytkę do tego monstrum? 🙂 Jeśli tak, to widziałbym to mw tak: jakaś większa atmega jako uC główny, moduł BT (np. BTM222), mostek H i jakieś złącza do czujników. Sporym ułatwieniem może być skorzystanie z gotowego podwozia, np. RP5, DF2WD, Zumo. Albo też po taniości - 2x HL149 i dowolne kółeczka ze sklepu modelarskiego. Większość tych elementów dostaniesz w którymś ze sklepów dla robotyków: Robodudes/Trobot/Botland/Electropark.

Okej, powoli zaczynam się odnajdywać w tym wszystkim, ale pojawiają się kolejne problemy: -zakładając, że kupię podwozie ZUMO, trochę mnie boli to zasilanie na paluszki AA, wolał bym kupić jakąś pojemniejszą baterię LiPo, czy coś w tym stylu, dodatkowo, pojawia się kwestia czy sockety w tej konstrukcji pasują jedynie do dedykowanych silników firmiennych? Jeśli tak, to samo podwozie z silnikami pochłonie lekką ręką 170zł, drogo. Do tego trzeba 40-50zł doliczyć na moduł bluetooth, ze 40-50zł na małe serwa do kontroli kamerki, trochę kasy na kamerkę, nie licze drobinicy bo to mam.

- wariant z 2x HL149, tutaj trzeba by samemu zbudować podwozie, zakupić gąsienice, przykładowo Pololu 22T(pytanie dodatkowe - czy wał 3.5mm z tych silniczków podpasuje do gniazda 3mm gąsienic Pololu?), pojawia się tylko problem montażu tych silniczków, no i chyba przydała by się jakaś przekładnia, prawda? Problemy są, ale taniej 3x.

EDIT: Dodatkowe pytanie - jakich mechanizmów powinienem użyć do poruszania kamerą zamontowaną na platrofmie, chodzi o ruch w 2 osiach, w lewo i prawo, no i wiadomo, do góry i do dołu.

Dzięki wszystkim za cenne porady 🙂

Mechano--> ale z kołami byłby problem zakręcania, przydało by się zorganizować jakiś układ skrętny, no bo troche lipa gdyby było to organizowane tak jak gąsienice... Muszę poszukać jakiś innych gąsienic.

EDIT: Szukam tych kół, ale do walu z HL149 żadne nie pasują, piszecie dowolne, a wszystkie koła mają te same otwory na wały co w gąsienicach, czyli 3mm D. Może w grę wchodzi po prostu brutalność przejawiająca się rozwiercaniem otworów, poxipolem itp?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...