Skocz do zawartości

Zamienniki silników Pololu (samych silników)

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witajcie!

Tak się niefortunnie zdarzyło, że 2h temu siadł mi pierwszy silnik Pololu. Został kupiony w listopadzie 2011, aczkolwiek używany był dopiero od lutego 2013. Można by rzec, że "dziadek", ale jakoś dawał sobie rady na zawodach.

Do rzeczy - padły mi szczotki. Przekładnia ma się dobrze (póki co). Silnik pracował ogółem może z 8h. Wprawdzie byłem przygotowany na to, iż te silniki długo nie pożyją, ale taki czas mnie stanowczo nie zadowala. Silniki (połączone równolegle, po dwa na stronę) popędzam z PWM o częstotliwości 4kHz i max wypełnieniu 90%.

Pomyślałem, że może w mikroserwach znajdę coś ciekawego. Rozkręciłem dwie sztuki - HXT900 i HK15178. Oba mają jeszcze mniejsze silniki niż te z Pololu.

Może wiecie, gdzie można dostać same silniki (bez przekładni)?

O parametrach jak HP nie dostaniesz, ewentualnie słabsze - były w kkpmo. Problemem może być jeszcze przełożenie zębatek na ośki.

Wiem że na Robomaticonie Bobby mi pokazywał jakieś zamienniki, bo tak podgrzał lipolem pololka, że cyna na wirniku się stopiła i zatrzymała silnik 😉 Ale będzie najlepiej jak sam się wypowie.

To już znaczny plus, bo nie będzie trzeba płacić 50zł za nowy silnik 🙂

[ Dodano: 24-05-2013, 12:45 ]

Ehh... Chyba znalazłem inny, pośredni powód możliwie szybkiego zepsucia się silników - jednak częstotliwość PWM wynosiła nie 4kHz, a tylko 250Hz 🤯 Dla pewności poza obliczeniami sprawdziłem miernikiem i rzeczywiście tak było...

Silniki które podał Bobby są rzeczywiście identyczne pod względem wymiarów z pololkami. Sam przekładałem z nich szczotki.

Ja właśnie złożyłem zamówienie na trzy sztuki. W przyszłym tygodniu powinienem mieć je u siebie 🙂

Ciekawi mnie jedna sprawa - czy mają otwory pod przekładnie rozmieszczone tak, jak Pololu.

Przy 4V pobierają 60mA bez obciążenia i ponad 1A przy zatrzymanym wale (tyle daje mój zasilacz).

Niestety nie pasują do przekładni pololu

Jak umie poszły szczotki w pololu to je zwyczajnie wymieniłem. Takie szczotki znajdziesz w silnikach z microserw albo można też wykorzystać szczotki z większych silników ale trzeba przerobić plastiki z tyłu. Ja tak robiłem i wszystko do dzisiaj chodzi.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...