Skocz do zawartości

Czy taki układ zadziała? - sterowanie silnikami

Pomocna odpowiedź

nie chce innych pomysłow 😋

Szkoda 😋

Wrzucając coś takiego z takim dopiskiem na forum albo dowodzisz swojego własnego lenistwa albo braku szacunku do osób, które prosisz o pomoc. Narysuj czytelny schemat bo od prób odczytania tego aż bolą oczy. I napisz jakich elementów sterujących użyłeś bo twój symbol sugeruje przycisk z przewodzącej deski na zawiasie.

Próbowałem to rozszyfrować, ale uwierz mi i kolegom, nie da rady, a próba domyślania się może źle skończyć się dla twoich silników. Popieram w 100% propozycję sosnus, użyj programu Eagle, a Twój schemat zyska na czytelności, a kiedyś być może nawet pokusisz się o wykonanie/wytrawienie płytki pcb Twojego schematu. Gdybyś nie wiedział jak tworzyć schematy to polecam kurs Eagle (przynajmniej ten odnośnie schematu) pana Mirosława Kardaś.

Pozdrawiam, Pasjonat. 😉

myślę że teraz czytelny 😋 oczywiście wiem że jest wiele innych programów a może źle to napisałem że innych projektów nie chcę ale akurat taki przyszedł mi na myśl a jestem początkujący i napewno jakbym czegoś nie napisał to już by było wiel odp i niewaidomo jakich elektro sterownikach itp, zrozumcie chodzi mi tylko o to czy zadziała

Użyj programu Eagle. Prędzej czy później i tak będziesz musiał się go nauczyć, więc chyba lepiej prędzej. :->

Uwierz, że na prawdę nie jesteśmy w stanie tego jednoznacznie odczytać.

Z tego co wiedzę to tak: popularne silniki DC z przekładniami, bo zgaduję, że takich chcesz użyć nie mają polaryzacji, więc plus i minus nie powinny się tam znajdować.

No i czemu właściwie przełączniki kołyskowe?

a serwa nie zmieniaja kierunku obrotów? nie msuzą to być akurat te co nie zmieniają 😋

przełącznik włacz wyłącz ? mało takich np kołyskowy czy inny xd? psotaram się zrobić w tym całym waszym programie, ale już ostatni schemat nwm czy dobry jak nie to spróbuje tam zrobić

Silnik DC nie mają polaryzacji więc nie "maluj" tam + i -.

psotaram się zrobić w tym całym waszym programie

Co tak mówisz. Prędzej czy później i tak będziesz zmuszony obcować z tym programem... To nie jest nasz wymysł, tylko lepiej by się sprawdzało...

A tak z innej beczki. Po co takie coś robisz? Nie lepiej użyć uC? Lub może zrobić najpierw jakiegoś robota z kursu, jak jesteś początkujący? Masz 3 do wyboru.

Lepiej, ale i tak naucz się Eagle. Podpisuję się pod tym co napisał kolega wyżej, czyli wykonaj któregoś robota z kursu. Nawet światłoluba, ale robota.

Układ, który proponujesz nie ma żadnej konkretnej wartości merytorycznej. Budując go nauczysz się bardzo mało. Lepiej żebyś zabrał się za coś z uC, no ale skoro się uparłeś...

Twój układ nie zadziała bo obydwa wyprowadzenia każdego z silników są stale zwarte z ➖ baterii.

Kolejnym błędem jest użycie przełączników kołyskowych w układzie mobilnym, bo nie wiem jak chcesz tym sterować.

dzisiaj próbowałem ale na malutkich silniczkach od zabawek tylko na 2 włączniki że można właczyć oba wyłączyć jeden lub drugi wyłączyć oba, ale to mi daje tylko jazde w przód i skręcanie w miejscu w wybraną stronę, a jak z mostakmi H przy dwóch silnikach i zatrzymywaniu jednego lub drugiego? oczywisćie daje jazde w tył więc trzeba po jednym mostku na każdy silnik?

No bez przesady. Treker, podał Ci link do artykułu na temat mostków H, więc może wysil się trochę i go przeczytaj. Znajdziesz tam odpowiedzi na powyższe pytania i nie tylko...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...