Popularny post Naelektryzowany Napisano Październik 19, 2013 Popularny post Udostępnij Napisano Październik 19, 2013 Witam po raz czwarty. Tym razem zagłębimy się nieco bardziej w możliwości naszego środowiska. Zajmiemy się bardziej matematyczno-algorytmicznymi aspektami, stworzymy zmienne, wyrażenia warunkowe, oraz użyjemy kilku operacji matematycznych, by następnie użyć akcelerometru a odpowiednio przetworzony odczyt wysyłać szybko poprzez łączność bluetooth. Użyjemy też „organizerów” do zarządzania naszymi elementami na ekranie, a podczas całego kursu pokażę kilka ciekawostek ułatwiających pracę. Ale po co nam odczyt aktualny z akcelerometru telefonu w układzie? UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.Przeczytaj całość »Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem. 3 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Naelektryzowany Listopad 21, 2013 Autor tematu Udostępnij Listopad 21, 2013 Po dłuższej przerwie związanej z budową robota na zawody w łodzi, wracamy do kursu. Jako, że z wolnym czasem u mnie średnio, postanowiłem, że następna część będzie najprawdopodobniej ostatnią. Tu pytanie do WAS!! O czym chcielibyście poczytać w następnej części. Jeśli będzie to w zakresie moich umiejętności postaram się zgłębić temat i przedstawić w ciekawej formie. Myślałem nad użyciem okienek informacyjnych, przetwarzaniu mowy, może wydawanie jakiś dźwięków, obsługa kompasu, gps (choć z racji pewnych ograniczeń miałbym problemy z testami). A może coś bardziej wprost robotycznego? Z komunikacją w drugą stronę niż to robiliśmy dotychczas? Wyświetlanie odczytów, rysownie wykresów (taki debugging LineFollowera)? A może macie inne pomysły? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
LazyCat Grudzień 7, 2013 Udostępnij Grudzień 7, 2013 Hej! Wielkie dzięki za tą serię poradników, bardzo się przydały 🙂 A co w następnej części? To wszystko co wymieniłeś + obsługa kamery (cudownie by było gdyby dało się wysyłać obraz, poprzez wifi ale domyślam się że to już dużo bardziej skomplikowane 🙂) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Naelektryzowany Grudzień 8, 2013 Autor tematu Udostępnij Grudzień 8, 2013 No niestety kamerki (poza wbudowanym czytnikiem qr) nie jesteśmy w stanie użyć w samym app-inventorze. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Vitor_Borba Grudzień 24, 2013 Udostępnij Grudzień 24, 2013 Witam. Czy w programie w uC zostało zrealizowane zabezpieczenie przed utratą połączenia z bluetooth. Jeśli tak to w jaki sposób? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
LazyCat Luty 15, 2014 Udostępnij Luty 15, 2014 Chciałbym gorąco podziękować autorowi, dzięki niemu powstał mój pierwszy pół-profesjonalny robot sterowany bt 🙂 A co do mojego przedmówcy, cóż trochę późno ale może innym się kiedyś przyda. Ja to zrealizowałem w ten sposób że mierzę czas od ostatniego otrzymanego bajta i jeśli jest większy od np 500ms to uznajemy że połączenie zostało zerwane. U mnie działa bardzo dobrze 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
slawko_k Maj 5, 2014 Udostępnij Maj 5, 2014 Poradnik super. Kilka dni temu przeczytałem i sam zacząłem tworzyć bo potrzebuje coś do sterowania nowym robotem. Mam pytanie. Otóż w ramach nauki potworzyłem kilka aplikacji. Chcąc zrobić właściwą chciałbym powstawiać to co już mam jako screeny i dorobić screen główny. Nie mam pojęcia jak to zrobić. W sieci są jakieś opisy żeby exportować i do rar'ów coś dokładać ale wogóle takich opcji nie widzę. W ogóle to jakoś inaczej wszystko graficznie wygląda mi niż jest w kursie czy tutkach na YT. Podpowie ktoś jak połączyć np 2 projekty? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
adek5k Listopad 13, 2014 Udostępnij Listopad 13, 2014 Witam wszystkich! Naelektryzowany... złoty człowieku :] Co do poradnika to chyba tylko maciupkie zastrzeżenie - nie podałeś gdzie jest "najmniejszy bloczek". Za zrobienie całego poradnika właściwie bez błędu: GRANDE SZACUN Moją propozycją na kolejną część jest dokładniejsze omówienie komunikacji dwustronnej. Wysyłanie było opisane dosyć zacnie, ale odbierania (poza gotową funkcją od akcelerometru) nie było. Było by super gdybyś dał radę przybliżyć nieco tą materię. Na przykład odbieranie jakichś parametrów, tekstu oraz obróbka danych przychodzących z bluetootha i może wyjaśnienie co się z nimi dzieje. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »