Skocz do zawartości

[Test/recenzja] Zestaw dla robotyka - Proxxon + statyw wiertarski + imadło

Pomocna odpowiedź

a ja tak w temacie mam pytanie czy taką miniwiertarkę można zastąpić:

• wiertarka zwykła

• stojak do powyższej

• wałek giętki

zamiast kupować miniwiertarkę za 50zł, biorąc pod uwagę, że wiertarkę już mam?

• 1 miesiąc później...

Witajcie

Zainteresowała mnie Szlifierko - wiertarka Proxxon FBS 240/E w połączeniu z Statyw wiertarski Proxxon MB 140/S opisywana w tym temacie, jeszcze w tym miesiącu mam zamiar go kupić. Pytanie tylko o wiertła jakie mogę zamocować w uchwycie wiertarki. Uchwyt obsługuje wiertła do średnicy 3,2mm. Czy mogę zamocować u uchwycie wiertło od maszyn CNC jak niżej ?

Trzpień wiertła ma średnicę 3.175 mm (1/8") czyli już na granicy maksymalnej średnicy wierteł jakie możemy zamocować w tym uchwycie.

Sprawdziłem przed chwilą. Wiertło 3mm wchodzi u mnie z duuuzym luzem. Nie miałem nic większego, więc mogę jedynie powiedzieć, że imbus 4 już idealnie nie wchodzi w szczęki 🙂

Dobra, trochę mi to zajęło, ale znalazłem frez o jaki pytasz. Pasuje bardzo dobrze, z małym zapasem nawet 🙂

Ręczną na pewno 🙂 Sam tak "frezowałem" kawałki drewna. Tylko nie wiem jak z żywotnością w tym przypadku. Po roku wiercenia ze statywu, cięcia i szlifowania mój zestaw jest jak nowy 🙂 Bardo się ciesze, że wymieniłem Dremela na to cudo.

Sam tak "frezowałem" kawałki drewna.

Mnie zależy na frezowaniu głównie w laminacie FR4, choć kto wie co czas przyniesie i z jakimi materiałami przyjdzie mi pracować. Ale dzięki za wszystkie informację - zestaw zamawiam już dziś.

• 3 tygodnie później...

Czy do statywu wiertarskiego Proxxon MB 140/S da się zamocować Dremela 4000 ? Dremel ma jeden plus - wyższe obroty które przydają się przy pracy wiertłami węglikowymi o średnicach 0,5-0,9mm. Te wiertła powinny pracować przy wysokich obrotach.

Nie wiem jak wasze proxxony, ale w moim wiertła na trzpieniu 1/8 (firmy MPK Kemmer PCB Tools) mają bicie. I to wcale nie małe jak na wiertło 0,5mm. Kręcąc ręką oś można łatwo zaobserwować jak wiertło niecentrycznie obraca się. Mam kilkanaście różnych wierteł z tej firmy od 0,5mm do 1,2mm i w każdym takie samo bicie. Raz mi udało się dobrze osadzić wiertło jedno wiertło 0,6mm tak że bicia nie było.

Trochę słabo jak na precyzyjny sprzęt.

marcin82w, u mnie bicie nie występuje. Może wpadły Ci jakieś "okruchy" w tę końcówkę wiertarską? Warto przeczyścić sprężonym powietrzem. Jak nadal będzie źle to reklamuj.

Przedmuchałem sprężonym powietrzem ale dalej to samo.

Wiertła mam takie

Kręcąc ręcznie widać jak całe wiertło razem z trzpieniem kręci się nie w osi, przy długości na jaką mogę włożyć wiertła z pierwszego zdjęcia końcówka wiertła wyznacza okrąg o promieniu 0,5mm co przy wiertle 0,5-0,6mm jest równe grubości samego wiertła !!!

Dziwna sprawa, uchwyt jest trójszczękowy, ze sprężynkami, więc sam z siebie powinien się centrować... Robiłeś testy z podobnym wiertłem, ale na cienkim trzpieniu?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...