Skocz do zawartości

[Test/recenzja] Zestaw dla robotyka - Proxxon + statyw wiertarski + imadło

Pomocna odpowiedź

Pozwolę sobie trochę odświeżyć temat i przy okazji przedstawić mój pomysł na statyw wiertarski do Proxxona.

Zakupiłem miniwiertarkę. W wyborze pomogła mi recenzja Forbota. Zastanawiałem się nad kupnem "całego" zestawu ale miałem wątpliwości w temacie precyzji i stabilności statywu (opinie w sieci są na ten temat różne).

Postanowiłem złożyć sobie statyw sam. Powstało coś takiego:

Działa bardzo płynnie:

Gif jest animowany ale widzę że animacja na stronie nie działa...

Dużym ułatwieniem przy budowie było to że wykorzystałem elementy z powiększalnika (Krokus Mini). Dięki temu mam wygodne ustawianie wysokości.

Statyw jest bardzo stabilny i "precyzyjny". Świetnie sprawdza się przy wierceniu w PCB.

Nie jest tak uniwersalny jak statyw Proxxona ale nadrabia precyzją przy wierceniu.

statyw5.thumb.gif.d88237fd6c83180d8bcc62bef693d4f9.gif

statyw3.thumb.gif.14d88eab99df731b84a8f240deaad04d.gif

marianm68, pomysłowe 🙂 Przy okazji, gdyby ktoś się zastanawiał, to po kilku latach korzystania z Proxxona i statywu nadal mogę w 100% polecić ten zestaw.

O ile statywu nie mam (a i tak bym nie używał bo płytki z Chin kosztują poniżej dolara) o tyle Proxxona szczerze polecam. No i dziękuję bardzo za świetny konkurs w którym go wygrałem.

Regulacja szybkości działa bardzo dobrze i ma na tyle mocy żeby ją utrzymać, świetnie leży w dłoni, działa z Chińskimi narzędziami za 10 centów za sztukę.

Mechano, za $2.3 jest zestaw 10 diamentowych tarczy ściernych, łączą wszystkie zalety korundu z brakiem jego wad: https://www.aliexpress.com/item/16mm-dremel-accessories-diamond-grinding-wheel-dremel-saw-mini-circular-saw-cutting-disc-dremel-rotary-tool/32494303608.html

Zużyłem dotychczas ze 2, tnie wszystko jak masło i się nie łamie.

Do tego pierścienie z papierem ściernym, coś takiego: https://www.aliexpress.com/item/2015-New-100pcs-1-2-Sanding-Bands-Kit-2-Sanding-Drum-Mandrels-for-Dremel-Rotary-Tools/32354548473.html

Przydają się często, ostatnio na przykład ostrzyłem tym szczypce tnące.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...