Treker (Damian Szymański) Napisano Październik 27, 2013 Udostępnij Napisano Październik 27, 2013 Zabrałem się za projekty myszy, więc pora na temat w worklogach. Ogólne założenia konstrukcyjne to: Założenia elektroniczne: Mikrokontroler STM32F103RBT6 Dwa mostki jednokanałowe TB6593FNG Enkodery magnetyczne Zasilanie przez stabilizatory liniowe LDO. 4 czujniki, dwa skierowane do przodu oraz dwa diagonalne Moduł komunikacji bezprzewodowej bluetooth BTM112 Diody sygnalizacyjne Przycisk podłączony do mikrokontrolera Możliwość programowania przez bootloader Założenia mechaniczne: Minimalizacja PCB. Silniki - Pololu 10:1HP bez osi dwustronnej Własne koła, w które wbudowane zostaną magnesy do enkoderów Napęd umiejscowiony na środku. Uznałem, że jeszcze za wcześnie na podwójne koła oraz przesunięcie osi napędowej do tyłu. Założenia programowe: Implementacje profilerów prędkości Komunikacja z kontrolerem. Przesyłanie najważniejszych danych z robota. Filtrowanie odczytów z czujników Schemat powstał już jakiś czas temu i prezentuje się następująco: Projekt płytki dostępny jest na blogu. Aktualnie powinienem zająć się przygotowywaniem do programowania. Niestety w MM nie mam jeszcze zbyt dużego doświadczenia. Dlatego chciałbym się Was poradzić o kolejność w jakiej rozpracowywać mysz. 1) PID dla silników 2) Profilery prędkości 3) Czujniki Taka kolejność jest dobra, czy najpierw zająć się czujnikami? Dokładniej chodzi mi o to, czy na początku zająć się jedynie sterowanie napędu bez sprzężenia od czujników czy od samego początku wykorzystywać również czujniki? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Macio Październik 27, 2013 Udostępnij Październik 27, 2013 Moim zdaniem lepiej zacząć od sterowania napędem, profilu prędkości oraz funkcji mających za zadanie przejechanie danej odległości. Czyli tak jak założyłeś. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Październik 27, 2013 Autor tematu Udostępnij Październik 27, 2013 Dzięki za wskazówki. Tak przy okazji podpytam z jaką częstotliwością wywołujesz regulator prędkości silników? Bawiłem się już różnymi ustawieniami w nowym LFie i w pewnych sytuacjach miałem wrażenie, że wcale szybciej != lepiej. Silniki Pololu mają dość spore luzy na przekładniach, więc osiągnąć dużą dokładność jest trudno. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Macio Październik 28, 2013 Udostępnij Październik 28, 2013 Ja odpalam regulator silników 1000 razy na sekundę, nie próbowałem innych ustawień. Ja zaczynałem na pololkach 30:1, tam znacznie łatwiej można było dobrać nastawy dla małych prędkości robota (powiedzmy do 30cm/s). Przy zmianie na 10:1 problemy były szczególnie dla utrzymania prawidłowej orientacji robota (przeregulowanie lub duży błąd). Sytuację poprawiło dopiero wykorzystanie żyroskopu jako sprzężenia zwrotnego. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Treker (Damian Szymański) Październik 28, 2013 Autor tematu Udostępnij Październik 28, 2013 Macio, dzięki. No właśnie też kierowałem pewne przypuszczenia na przekładnie. Regulator również odpalałem co 1ms, jednak wydawało mi się, że lepszy efekty były dla 1,5ms. Będę jeszcze testował. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Luty 7, 2014 Autor tematu Udostępnij Luty 7, 2014 Projekt chwilowo wstrzymany. Stoi na kołach, zmontowany, nawet trochę zdążył pojeździć. Nie mam niestety dobrych, aktualnych zdjęć, więc wrzucam tylko stare z telefonu: Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MatManiak Luty 11, 2014 Udostępnij Luty 11, 2014 Konkret, ma potencjał. Tylko po co takie grube opony? Ten silikon musi strasznie dużo ważyć... ja bym dał większe felgi, a mniej gumy dookoła;) Chyba że zakładasz, że tak szybko się będą ścierać te koła, że tylko bedziesz odejmował podkładki pod silnikami 😋 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mechano Luty 11, 2014 Udostępnij Luty 11, 2014 Treker skąd masz metalowe mocowania do pololków? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
sosnus Luty 11, 2014 Udostępnij Luty 11, 2014 Czy to nie jest przypadkiem to: http://botland.com.pl/mocowania-do-mikrosilnikow-pololu/849-mocowania-do-silnikow-pololu-aluminiowe.html ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Luty 11, 2014 Autor tematu Udostępnij Luty 11, 2014 Opony są tak grube, ponieważ wtopiłem w nie magnesy do enkoderów, których nie widać na zdjęciu. Mocowania aluminiowe z Botlandu, zgadza się. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »