Skocz do zawartości

Połączenie kół z silnkiem

ciuupa

Pomocna odpowiedź

Witam, przeszukuje forum, jak i inne strony od kilku dni i mam jeden dla wielu pewnie maly klopot, lecz dla mnie jest na maksa wkurzajacy, nie daje mi spokoju 😋 otoz sytuacja jest taka. Chce zrobic kola do mini sumo. Chce wiec kupic opony do modeli rc, natomiast felge zrobic z poliamidu. Silnik jaki uzyje

to pololu z 3mm srednica walka. I teraz moje pytanie. Czy felga moze byc walec z poliamidu z otworem o srednicy 3mm, gdzie wsadze walek silnika, otwor ten zakleje klejem jakims tam do poliamidu i to bedzie spokojnie dzialac, tzn ze po jakims czasie kolo sie nie obluzuje itp? Prosilbym o pomoc. Mecze sie z tym jak nie wiem, a nie chce uzyc jakicha pololowskich kolek. Jest to o tyle dziwna sytuacja, ze z cala reszta wogole nie mam problemu, nawet oprogramowanie sam spolojnie dam rade zrobic, ale te kolka mniee mecza. A nie chce tez wydawac pieniedzy i sam sprawdzic, jesli okaze sie to nie wypalem. Prosze o porade. Heeeeeelp

Zwykle stosuje się śrubkę blokującą koło na wale - tzw robaczek (bo śrubka nie ma łba). Zobacz jak to jest rozwiązane np w kołach solarbotics:

Dzięki temu możesz zakładać i zdejmować koło, dodatkowo wg mnie takie rozwiązanie jest solidniejsze.

ciuupa, ja w moim linefollowerze Tsubame przykleiłem felgę z poliamidu do wału przekładni silnika pololu klejem epoksydowym. W feldze był otwór 3mm. Trzyma do dzisiaj 😃 i nie sądzę, że puści.

Ja ostatnio mocowałem kilka razy tak jak pisze Sabre, tylko używam kleju na ciepło. Wystarczyło go dobrze rozgrzać i wcisnąć na wał - pilnując dobrego ułożenia. Po kilku próbach można dojść do wprawy i unikną bicia. Zaletą tego rozwiązania jest łatwe usuwanie felgi z osi, gdy jest to konieczne.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

No i problem rozwiazany. Czyli pomysl jaki mialem od poczatku jest ok z tego co tutaj piszecie. Maźnie sie klejem i po robocie 😋 A jaki klej jest praktyczniejszy? Epoksydowy, na goraco, czy moze gdzies tam wyczytalem cyjanoakrylowy czy jakis tam;p. Na gorąco jak si użyje, to trzyma ładnie, ale można ten go zeskrobać i wyjac felge kiedy się chcę tak?

Skoro już o klejach mowa, to podzielę się moim "odkryciem" związanym z uprawianym przeze mnie sportem 🙂 Bardzo fajny jest klej na gorąco do wklejania grotów, taki jak tutaj:

http://e-luk.pl/klej-do-grotow-i-insertow-bohning-ferr-l-tite-p6581.html

W przeciwieństwie do zwykłego hotglue, ten jest bardziej sztywny. Nie mogłem znaleźć dokładnie tego modelu, którego używam, więc tylko podrzuciłem link poglądowy o co chodzi 😉

Ja zawszę lekko matuję i odtłuszczam benzyną ekstrakcyjną lub acetonem i kleję poxipolem. Jeszcze nie miałem przypadku żeby coś puściło a przenosiło większe naprężenia niż w przypadku łączenia wału z kołem. Jak będziesz chciał coś zmienić wystarczy lekko podgrzać połączenie i klej puści.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.