Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Ja popieram Brospera, jak nauczyłeś się tego w 2 tygodnie, to masz ogromny potencjał.

Naprawdę wielki szacun dla Ciebie! 🤯

Bardzo ciekawy i porzadnie wykonany projekt. Bardzo zainteresowal mnie ten robot i chcialbym sie zapytac czy jest mozliwosc umieszczenia zdiecia plytki od spodu. I w jaki sposob podpina się przekaźnik i w którym miejscu włącza się układ LM7805. Z góry dziekuje za pomoc.

Nie ma za co. Służę moją skromną pomocą 😉

Jak dobrze pójdzie to niedługo zabieram się za budowę line fallower'a.

[ Dodano: 25 Sty 09 11:18 ]

Oto mój pierwszy schemat wykonany w Protelu 99 se:

Zrobiłem printscreena i obrobiłem w paint'cie dlatego jest takiej jakości. Nie wiem jak wy robicie, że każdy wasz jest na białym tle, ścieżki są zielone itd. Ja w protelu mam beżowe tło, którego nie mogę zmienić i niebieskie ścieżki (nie chce mi się każdej z osobna zmieniać koloru).

Powiedzcie co o nim sądzicie i poprawcie moje błędy, które zapewne wystąpią. Z góry dziękuję i pozdrawiam 🙂.

• 2 tygodnie później...

Większość robi w eaglu, a tam są zielone ścieżki i brązowe elementy. Swoją drogą świetnie wykonany robot. Bardzo czysto, nic na płytce nie jest upchane, gratulacje. I jak zapisujesz w paintcie, zaznacz najlepiej *.png - nie zajmuje bardzo dużo miejsca, a jakość bitmapy.

• 1 miesiąc później...

Co prawda nie mam na swoim koncie żadnego robota, ale czytając ten wątek nie mogłem powstrzymać się od napisania kilku słów.

Naprawdę bardzo mi się podoba.

Bardzo czysto - starannie wykonany (z punktu widzenia modelarza 🙂), a przy tym tak jak piszą inni koledzy konstrukcyjnie prosty i chyba w tym też tkwi jego piękno.

Trzymam kciuki za Twoje kolejne konstrukcje.

• 4 miesiące później...
No to na jakiej zasadzie działa ten robot?
Czy krańcówka zwiera jak się ją naciśnie czy jest zwarta i jak się ją naciśnie to rozewrze?

Kolego, wisisz mi 2 zł 😅, przez Ciebie musiałem stępić ostrze mojego Victorinox'a. Tak wygląda krańcówka "od środka":

Jak łatwo zaobserwować proszę państwa na tym zdjęciu nóżka pierwsza jest zwarta z nóżką trzecią. Przejdźmy zatem do następnego zdjęcia, następny slajd proszę (clic 😅 )

Z tegoż zdjęcia wynika, iż gdy przyciśniemy metalowy dynks nóżka pierwsza jest zwarta z nóżką drugą. Dziękuję państwu za uwagę i cierpliwość 😅 . Pozdrawiam.

A wiesz co to miernik? Najlepiej sprawdź sam, skąd my mamy wiedzieć jaki ty ten przycisk krańcowy masz? A ja Ci już dokładnie napisałem jak działa moja krańcówka (nawet dałem zdjęcia i musiałem zakończyć żywot jednej krańcówki), więc nie rozumiem Twojego pytania.

A gdzie można takie kupić?

Komentarz dodany przez: Sabre

Kolego jeszcze jedno tego typu pytanie i dostaniesz wieczne wakacje na diodzie. Użyj tego czym zakończona jest twoja szyja i błagam nie zadawaj więcej pytań.

Super prosta konstrukcja

GRATULACJE 😉

Kolego Le_Cheque jeżeli na czymś takim stępiłeś Victorinox'a to to była jakaś podróba 😎

Co do silników...

Widzę, ze do napędu użyta jest bateria 9V. Co jednak nie oznacza, że ona ma cały czas takie napięcie. To jest tylko NAPIĘCIE ZNAMIONOWE.

Pojedyncze ogniwo ma zakres napięć 1,5 - 1 V w zależności od aktualnego stanu naładowania oraz prądu obciążenia (charakterystyka rozładowania baterii: http://www.wamtechnik.com.pl/newsletter/02_2007/images/typy_04.jpg )

W momencie skoku obciążenia i zwiększenia prądu, co stanowi włączenie silników, napięcie spadnie na niej drastycznie (może nawet do 7V). Silniki serw mają podawany zakres napięć pracy 4,8 - 7,4 V. Nie sądzę, że będzie się coś złego działo z tym robotem zasilanym z 9V zwłaszcza, że 9V mają małą pojemność i będziesz musiał często ją wymieniać - to jest najgorsze, co grozi Twojemu robotowi.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...