Domol Napisano Grudzień 4, 2013 Udostępnij Napisano Grudzień 4, 2013 Słyszeliście już co ogłosił Amazon? Otóż firma planuje rozwój w dość ciekawym kierunku. Stwierdzili, że przesyłka kurierem jest już trochę nudna i najwcześniej od 2015 roku zamierzają wysyłać paczki za pomocą dronów. Nowy dostawca paczek Wszystko ładnie, pięknie, w 2015 powinny wejść w życie przepisy regulujące taki transport, ale czy realizacja pomysłu będzie możliwa? 2015 brzmi odlegle, ale to już naprawdę niedługo. A przeszkód na drodze do sukcesu jest bez liku. Zastanówmy się na przykład jak miałaby działać nawigacja w tym systemie? Na filmiku poniżej możecie obejrzeć, że paczka ląduje tuż przed Waszymi drzwiami. W rzeczywistości jednak nie jest to takie proste. Wszystko pięknie, ale czy jest to wykonalne? I opłacalne? Współrzędne GPS są w stanie zlokalizować obiekt z dokładnością do ok 3-10 metrów. Trzeba do tego jeszcze uwzględnić wiele przeszkód, takich jak chociażby drzewa. Jak dron z naszą przesyłką ma sobie z nimi poradzić? Skąd pewność czy wyląduje akurat na naszej wycieraczce? Innym aspektem, który budzi wątpliwości jest bezpieczeństwo. Jeśli dron ma unieść paczkę, która waży około 2,27 kg i utrzymać się z nią w powietrzu przez około 20 min to musi być wyposażony w potężne silniki i duże śmigła. Sami wiecie, ile szkody może przynieść wsadzenie palca w niewielką turbinę robota. A co jeśli ktoś nieuważny wpadnie na takiego robota? Już nie wspomnę o zwierzakach - kotach czy psach. Wszyscy mogą zostać poważnie poturbowani. Chcielibyście dostać paczkę w ten sposób? Widzicie jeszcze jakieś problemy? A może macie pomysły jak je rozwiązać? Wybaczcie mój pesymizm, bardzo chciałabym dostać paczkę dostarczona przez drony. Tylko nie jestem w stanie sobie tego na razie wyobrazić… Źródło: http://spectrum.ieee.org/robotics Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sabre Grudzień 4, 2013 Udostępnij Grudzień 4, 2013 Jest to nierealne, czas lotu takiego hexakoptera nie dość, że jest ograniczony czasowo to i jeszcze maksymalny ładunek również. Do tego w ciągu 30 minut nie zaleci dalej jak na max 20-30km i to pewnie przy bezwietrznej pogodzie. Do tego po takim locie nie miałby już energii na powrót 😋. Widziałem "loty" nawet 45 minutowe hexakopterów ale był to zawis i to w hali. To co pokazują wygląda ładnie tylko na filmiku, ale jeszcze długo nie będzie to realne. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KonradIC13 Grudzień 4, 2013 Udostępnij Grudzień 4, 2013 Inne problemy? Wiatrówka przez okno albo coś ostrzejszego (skoro to USA) i polowanie na darmowe itemy. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Grudzień 4, 2013 Udostępnij Grudzień 4, 2013 A ja coś czuję, że liczba "kurierów" bardzo szybko by malała, a na ebay'u zaczęłyby się pojawiać niezwykle tanie bezszczotkowce, regulatory 3f, lipole, moduły GPS i płytki do sterowania quadcopterami 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
KonradIC13 Grudzień 4, 2013 Udostępnij Grudzień 4, 2013 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
OldSkull Grudzień 5, 2013 Udostępnij Grudzień 5, 2013 Gdzieś czytałem, że asięg (dla lot i powrót) ma wynosić 16km. Łał, w dodatku to będzie dobrze działało tylko dla osiedli domów jednorodzinnych (czyli blokowiska nie) oraz jeśli dane centrum logistyczne będzie miało dany towar. Warto dodać, że centr nie budują w centrach dużych miast tylko na uboczu 😉 Ciekawe też co w przypadku deszczu czy wichury. No i jeszcze dochodzi problem przydomowych snajperów 😉 Aczkolwiek pomysł fajny i widać, że jest bardzo przyszłościowy - zrobotyzować pracę kuriera. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Marooned Grudzień 5, 2013 Udostępnij Grudzień 5, 2013 To octacopter, a nie hexa. O ile wiem, wykorzystują ArduPilota, w którym też odrobinę maczałem palce swego czasu 🙂 Jest tu bardzo dużo problemów (od wymaganej energii po kwestie bezpieczeństwa), ale kto nie próbuje, ten nie wygrywa. Kiedyś też było wiele problemów by wznieść się w powietrze. Od Ikara do braci Wright było sporo niepowodzeń i strat, a jednak dziś latamy nad głowami 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KonradIC13 Grudzień 6, 2013 Udostępnij Grudzień 6, 2013 Już wcześniej też były tego typu pomysły ale w dostarczaniu pizzy Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Domol Grudzień 9, 2013 Autor tematu Udostępnij Grudzień 9, 2013 Dla mnie osiągną sukces, kiedy zamówioną książkę/pizzę przywiozą mi prosto do łóżka, przez okno 😉 Ale co racja, to racja, na to trzeba będzie jeszcze trochę poczekać. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »