Skocz do zawartości

Pierwsze ładowanie akumulatora LiPol

slawus1998

Pomocna odpowiedź

Witam. Mam małą prośbę do kogoś na forum. A konkretnie mam akumulator LiPol i chcę go naładować. Przeczytałem kilka artykułów o tym co może się stać gdy wybierze się zły parametr ładowania, i szczerze mówiąc trochę się boję ładować go na własną rękę. Piszę po to, by zapytać czy jeżeli podałbym parametry akumulatora to czy ktoś mógłby mi wyliczyć to jakim prądem mam go ładować. Mam ładowarkę z regulacją natężenia ładowania od 0,1 do 5 amperów, z regulacją co 0,1 ampera. A mój akumulator to:http://botland.com.pl/lipo-dualsky/559-dualsky-1300mah-20c-2s1p-74v.html . Jeżeli to możliwe to proszę o wyliczenie jakimi parametrami prądu mam to ładować. Pozdrawiam.

Powinno się unikać ładowania prądem powyżej 2C, czyli poniżej 30minut. 1C to pojemność akumulatora/h. Czyli dla twojego akumulatora nie powinieneś przekraczać 2*1300mA=2600mA (2.6A). Im ładujesz mniejszym prądem, tym akumulator ma większą żywotność, więc polecam Ci 1-1.6A.

Czyli dla twojego akumulatora nie powinieneś przekraczać 2*1300mA=2600mA (2.6A).

Napisałeś koledze brednie i teraz może zniszczyć akumulatorek, na którym jak bym jest napisane max 1,3A. Po pierwsze li-pole normalne mają maksymalny prąd ładowania 1C, czyli w tym przypadku właśnie 1,3A. Tylko lepsze akumulatorki mają 2C i więcej, ale to jest wyraźnie na obudowie napisane jakim prądem maksymalnym można ładować. Osobiście w przypadku kiepskiej jakości akumulatorków nie przekraczam 0,5C, czyli w tym przypadku 650mA, można bezpiecznie naładować 600-700mA. W przypadku li-poli im mniejszy stres akumulatorek dostaje w trakcie ładowania i rozładowania tym lepiej. Jak się nagrzeje i spuchnie to i o pożar łatwo. Na necie jest wiele historii modelarzy, którym się spieszyło z ładowaniem i skończyli w samych majtkach na dworze jak uciekali z płonących mieszkań.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Po pierwsze li-pole normalne mają maksymalny prąd ładowania 1C, czyli w tym przypadku właśnie 1,3A

Na moim najtańszym Turnigy 2S 500mAh, 20-30C, jest wyraźnie napisane: "NEVER charge above 2C". Wszystkie moje lipole (najwięcej mam właśnie 500mAh) ładuje ładowarką która ma stały prąd ładowania około 800mA.

Czyli końcowo mam rozumieć, żę jak będę go ładował prądem 0,6A to mi nic w domu nie wysadzi?

Nie, i tego ani ja ani nikt inny ci nie zagwarantuje. Zawsze może się zdarzyć, że albo akumulator będzie uszkodzony, albo ładowarka, albo np. będziesz ładował bez ballancera, albo inne losowe wydarzenie. Nie chcę cię odstraszać, po prostu uprzedzam o konsekwencjach złego postępowania. Jak się dobrze obchodzi z li-polami to one nie są niebezpieczne. Tak na marginesie, na wszelki wypadek ładuj akumulatorek na niepalnym podłożu.

Oczywiście prąd 0,6A jest ok 🙂.

Dlaczego miałby się zagrzać skoro przy rozładowywaniu oddaje prądy po 10-20C i nie pali się z przegrzania.

A no dlatego, że trochę inne procesy zachodzą podczas ładowania i rozładowania 😋.

Czyli będę próbował prądem 0,6A

Ale co tu można próbować??

Podłączasz i się ładuje.

Dasz 0,6A to pusty naładujesz w ponad 2 godziny.

Dasz 1,3A to naładujesz lekko ponad godzinę.

Dasz 2A to naładujesz w 40min.

Ja tylko dodam że najczęściej lipol może się zapalić na skutek błędnego wyboru programu lub uszkodzenia ładowarki i najlepiej podczas całego procesu ładowana mieć nad tym nadzór.

Zatem lepiej dać prąd taki jak zaleca producent czyli 1-2C i siedzieć przy tym 30-60min niż dać prąd śladowo mały i modlić się i gapić na to pół dnia żeby nie wybuchło.

Zatem lepiej dać prąd taki jak zaleca producent czyli 1-2C i siedzieć przy tym 30-60min niż dać prąd śladowo mały i modlić się i gapić na to pół dnia żeby nie wybuchło.

Jesteś następną osobą, która chyba nie spojrzała nawet na etykietę tego akumulatorka. Z całym szacunkiem dla twojej wiedzy, ale nie zalecaj nikomu ładowania li-pola prądem 2C bo naprawdę nie jest to bezpieczne dla akumulatorków normalnych. On nie jest modelarzem lotnikiem i raczej nie spieszy mu się ani na lot, ani na wzywanie straży pożarnej, a mniejszy prąd ładowania wydłuży znacznie żywotność tego akumulatorka.

"Trochę" przesadzasz, bateryjka to nie bomba z napalmem sterowana prądem i wybuchająca po przekroczeniu prądu 2,000001C. Na logikę: ile jest wypadków z bateryjkami do zabawek? A ile jest wypadków samochodowych? Kilka rzedów więcej, a mimo to rzadko kto panicznie boi się wyjść z domu z obawy przed smiercią pod kołami autobusu... Spróbuj kiedyś doprowadzić do zapalenia się takiej baterii. Raczej watpię, że bez gwoździarki dasz radę. A już na pewno nie ładując prądem 2C...

Żywotność też się znacznie nie wydłuży, no chyba że "znacznie" to znaczy 0,1%

Czyli teraz w końcu nie wiem już kogo słuchać. Wolę chyba ładować baterię niższym prądem, może nawet kosztem czasu. Chyba że znajdzie się jeszcze ktoś kto przekona mnie do wyższego prądu, aczkolwiek myślę że moderator znajdzie kontr argument. Także chyba będę ładował niższym prądem.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.