Skocz do zawartości

Kto chce zacząć przygodę z drukiem 3D?

Pomocna odpowiedź

Tak, tylko ja nie wziąłem udziału w kickstarterze a kupiłem przez preorder, czyli jestem bezpieczny w razie klapy 🙂 Inna sprawa że ludzie którzy dostali drukarki są z nich bardzo zadowoleni. A czy cena 350 jest za niska? To jest preorder, docelowo będzie kosztować 400+ pewnie. Po konstrukcji widać że nie jest to za niska cena, forme zrobili raz i każdy odlew pewnie kosztuje ich coś około 10$, w środku powciskane pręty, paski, elektronika. Jak dla mnie to spokojnie da się to zrobić za 200$ - cała reszta to oczywiście praca włożona w soft i opłacenie pracowników. Terminy realizacji póki co są na czas 🙂

Tak, tylko ja nie wziąłem udziału w kickstarterze a kupiłem przez preorder, czyli jestem bezpieczny w razie klapy 🙂 Inna sprawa że ludzie którzy dostali drukarki są z nich bardzo zadowoleni. A czy cena 350 jest za niska? To jest preorder, docelowo będzie kosztować 400+ pewnie. Po konstrukcji widać że nie jest to za niska cena, forme zrobili raz i każdy odlew pewnie kosztuje ich coś około 10$, w środku powciskane pręty, paski, elektronika. Jak dla mnie to spokojnie da się to zrobić za 200$ - cała reszta to oczywiście praca włożona w soft i opłacenie pracowników. Terminy realizacji póki co są na czas 🙂

Nie przeczę, że da się to zrobić za 200$ ale trzeba wziąć pod uwagę, że nad drukarką pracuję ludzie, których trzeba opłacić już od dwóch lat co najmniej, kolejna sprawa to trzeba zapewnić serwis gwarancyjny a nie chce mi się wierzyć, że drukarka jest w 100% niezawodna...

z resztą bardzo dobry artykuł jest na cd3d opisujący i wyliczający koszty opłacalności http://centrumdruku3d.pl/tanie-drukarki-3d-i-crowdfundingowe-samobojstwo/

Wrzucasz linka w którym piszą, że w najtańszej opcji drukarki za 199$ (których było zaledwie kilka sztuk) trzeba będzie uzbierać 700k., podczas gdy micro zebrało 3,5mln 😋 Ja naprawdę byłem sceptycznie nastawiony do zrobienia zakupu, ale ta drukarka wygląda tanio i soldnie więc nie wątpie że uda im się dokonać tego co robią. Ponadto na kickstarterze prowadzą bardzo transparentny model biznesu - wrzucają zdjęcia z produkcji, odpowiadają na komentarze itp itd. Nic na obecną chwilę nie wygląda na to by było to zagrożone

Wrzucasz linka w którym piszą, że w najtańszej opcji drukarki za 199$ (których było zaledwie kilka sztuk) trzeba będzie uzbierać 700k., podczas gdy micro zebrało 3,5mln 😋 Ja naprawdę byłem sceptycznie nastawiony do zrobienia zakupu, ale ta drukarka wygląda tanio i soldnie więc nie wątpie że uda im się dokonać tego co robią. Ponadto na kickstarterze prowadzą bardzo transparentny model biznesu - wrzucają zdjęcia z produkcji, odpowiadają na komentarze itp itd. Nic na obecną chwilę nie wygląda na to by było to zagrożone

ale ja chcę by się im udało choć znam przypadki ze firma dostała duże wsparcie a i tak poległa

• 3 tygodnie później...

Spieszę z informacją, że dawno już ładnie drukuję, ale czasu na tworzenie artykułów brak. Postaram się nadrobić niedługo. Na zachęta fotka moich dzieł:

Panowie, jest sens kupować prusa i2 za 1.5 tys? Drukarka była robiona przez autora pod siebie tzn, wzmocniona w strategicznych miejscach, łożyska yamaha na sterowniku sanguinololu M1284 oraz stepsticki pololu.

witam

nie zgodzę się z kolegą wyżej. Ja korzystam z ich www.3fx.eu drukarki i jestem zadowolony nawet bardzo a firma jest bardzo solidna. Więc można korzystać z ich usług bez obaw.

Komentarz dodany przez: Sabre

Ładnie to taką reklamę przemycać?

Panowie, jest sens kupować prusa i2 za 1.5 tys? Drukarka była robiona przez autora pod siebie tzn, wzmocniona w strategicznych miejscach, łożyska yamaha na sterowniku sanguinololu M1284 oraz stepsticki pololu.

podrzuc zdjecia jak to wygląda wtedy można to ocenić

• 1 rok później...

Zabawy dużo jest, ale metodą prób i błędów można osiągnąć to co się chce w druku 3D. Jestem początkującym w tej dziedzinie i u mnie metoda druku 3D prób i błędów jest na porządku dziennym. Znacie jakieś dobre firmy z filamentem ABS? Ostatnio zamawiałem w http://wydruki3ddlakazdego.pl/, a polecacie coś jeszcze?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...