Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #4 – kondensatory, filtrowanie zasilania

Komentator

Pomocna odpowiedź

@Gieneq  Cześć 🙂 Dziękuje za odpowiedź aczkolwiek nie do końca o to mi chodziło. Kwestie połączeń blaszek to nie problem. Moim problemem jest, że nie rozumiem za bardzo połączenia równoległego. Szeregowe połączenie jakby wydaje się intuicyjnie - w szeregu, jeden za drugim, czyli koniec przewodu łączy się z początkiem, początek z końcem i tak dalej, mam racje? A jak łączymy te elementy w połączeniu równoległym?

Muszę zaznaczyć, że jestem totalnym amatorem i zwyczajnie nie mam wystarczająco dużo praktyki za sobą. Może jest to kwestia, że nie umiem sobie tego odpowiednio wyobrazić, a może to tylko kwestia przerobienia odpowiedniej ilości materiału i praktykowania z połączeń z poradnikami krok po kroku co gdzie podpinać, aczkolwiek zapytałem, bo być może ktoś ma jakiś ciekawy materiał do podratowania 🙂

5 godzin temu, ferski napisał:

@GieneqSzeregowe połączenie jakby wydaje się intuicyjnie - w szeregu, jeden za drugim, czyli koniec przewodu łączy się z początkiem, początek z końcem i tak dalej,

Dokladnie tak..a rownolegle to wiadomo, te same konce kabli/kondensatorow/diod itp itp spinasz razem...mowiac prosciej to tak jak bys kilka plusow akumulatorow  polaczyl razem..masy tez razem..6218926800_1482154618.thumb.jpg.3b4e94c225200175d15d60b4a3806909.jpgtak wygladaja polaczenia plytki stykowej..

• Lubię! 1

Witam.

Mam pytanie o łączenie kondensatorów szeregowo, diody świecące tylko w takim przypadku gdy drugi kondensator jest połączony z pierwszym przez masę "-" jak na zdjęciu. Czy dobrze połączyłem je szeregowo?

IMG_20220206_140428.jpg

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Jeśli podam napięcie przemienne do kondensatora elektrolitycznego, to wtedy wybuchnie? Przecież w połowie cyklu potencjały na zaciskach źródła zasilania się odwracają i napięcie jest spolaryzowane na odwrót. Jeśli dobrze rozumiem plus zamienia się miejscami z minusem, czego kondensatory elektrolityczne chyba nie lubią? Albo może czegoś nie rozumiem.

Edytowano przez kaminski-tomek

@kaminski-tomek Dobre pytanie, w układach prądu zmiennego można stosować elektrolity i na pewno je spotkasz w układach audio:

image.thumb.png.4899c8d616cbad2cb0eed854e4b6d0c9.png

Możesz też je spotkać na wyjściu mostka prostowniczego, gdzie napięcie jest połączeniem napięcia stałego i zmiennego o małej amplitudzie.

W zrozumieniu dlaczego potrzebna jest wiedza jak działa kondensator elektrolityczny. Nie możesz do niego przyłożyć na dłuższy czas napięcia niezgodnego z polaryzacją bo zostanie uszkodzony. Ale przepływ prądu w obu kierunkach jest dozwolony - jeżeli naładujesz kondensator tj. wytworzy się różnica potencjałów (napięcie) zgodna z polaryzacją bo na okładkach zbierze się ładunek wynikający z dopływu prądu. To później możesz ten ładunek zabrać - prąd będzie przeciwny, a napięcie będzie spadać.

Jeżeli jednak do nienaładowanego kondensatora będziesz chciał przyłożyć napięcie, np wstawisz go odwrotnie w układ prądu stałego to go uszkodzisz, bo nie tak jest skonstruowany.

Może nie jest to samo zjawisko, ale jakbyś podłączył cewkę do prądu stałego to się szybko spali, a w obwodzie prądu przemiennego działa bez problemów. Te elementy zachowują się inaczej przy zasilaniu prądem stałym i zmiennym.

Czy używał ktoś aplikacji Proto? Dlaczego nie mogę tam włączyć kondensatora bipolarnego równolegle? Pojawia się komunikat "zwarty kondensator".

Screenshot_20220508-113316_P R O T O.jpg

(edytowany)
15 godzin temu, fnx4 napisał:

Dlaczego nie mogę tam włączyć kondensatora bipolarnego równolegle? Pojawia się komunikat "zwarty kondensator".

Urok symulacji. Nie możesz użyć ani spolaryzowanego ani niespolaryzowanego. To dlatego, że element w symulacji jest idealny. Czyli w oczku z baterią i kondensatorem masz opór wynoszący 0. W momencie ładowania kondensatora prąd jest zatem niepoliczalny przez symulację, bo byłoby to Uzasilania/0Ω, a dzielenia przez 0 nie lubimy. W prawdziwym świecie przewody i kondensatory mają opór, co ratuje matematykę. Możesz albo dodać szeregowo z kondensatorem rezystor i nadać mu małą rezystancję, np. 0,002Ω (tyle ile mniej więcej ma 10 cm przewodu miedzianego o przekroju 1 mm2), albo, w przypadku rzeczonego programu, w menu dostępnym pod "<", włączyć opcję oporu przewodów.

Edytowano przez trainee
  • Pomogłeś! 1

3 godziny temu, trainee napisał:

Możesz albo dodać szeregowo z kondensatorem rezystor i nadać mu małą rezystancję, np. 0,002Ω (tyle ile mniej więcej ma 10 cm przewodu miedzianego o przekroju 1 mm2), albo, w przypadku rzeczonego programu, w menu dostępnym pod "<", włączyć opcję oporu przewodów.

Dzięki. Dałem rezystor, bo opcja oporu przewodów jest chyba w wersji pro

6 godzin temu, fnx4 napisał:

bo opcja oporu przewodów jest chyba w wersji pro

To chyba, że najpierw działa jako wersja pro próbnie. Bo ja zainstalowałem na szybko zobaczyć co to za apka, nie jestem pro.

• Lubię! 1

Nie do końca rozumiem to filtrowania zasilania - Rozumiem, że przykładowo w zasilaczach ma to sens, aby żaden prąd przemienny nie przedostał się dalej - Natomiast w obwodzie z baterią, która daje napięcie stałe to skąd ma się tam pojawić prąd przemienny? Mam tutaj na myśli z kursu lutowania płytkę numer 4/5. Jest tam zastosowany taki filtr i domyślam się, że ma to związek z tranzystorami tam dodanymi. Tylko nie do końca rozumiem co ten filtr robi w tamtej płytce?

@FileEX dodanie pojemności jest dobrą praktyką w każdym układzie (chyba że wejdzie w rezonans z ewentualną indukcyjnością). Jeżeli podłączysz coś przez kable to podczas skokowych zmian obciążenia - np coś się włącza, albo układ elektroniczny coś zacznie liczyć i zwiększa się przełączanie układów cyfrowych i przez kable ciężej pobrać wymagany prąd bo kable mają swoją indukcyjność, rezystancje. W takim momencie kondensatory są zapasowym źródłem energii.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.